Χτίζοντας σχέση και επικοινωνία με το παιδί μου

  • Συναισθηματική αγωγή ο ρόλος της
  • Πώς βοηθά τα παιδιά σύμφωνα με μελέτες
  • Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
  • Τι θα πετύχουν οι γονείς αν εφαρμόσουν την συναισθηματική αγωγή
Μαρίνα Μόσχα
Χτίζοντας σχέση και επικοινωνία με το παιδί μου
Photo by Garrett Jackson on Unsplash

Συναισθηματική αγωγή ο ρόλος της

Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά αλλά και τους γονείς να τα βλέπουν ικανοποιημένα, χαρούμενα και χαμογελαστά; Και πόσο σημαντική είναι η διαχείριση συναισθημάτων που δεν είναι πάντα τόσο ευχάριστα αλλά αντιθέτως πρόκειται για συναισθήματα που προκαλούν δυσφορία και ψυχικό πόνο; Μιλάμε για την συναισθηματική αγωγή, όπου είναι κάτι που ο γονιός «θα μάθει» στο παιδί του, όπως γίνεται για παράδειγμα στη «σεξουαλική αγωγή». Βέβαια, για να γίνει αυτό, χρειάζεται ο γονιός να μπορεί ο ίδιος πρώτος να μπορεί να διαχειριστεί τα δικά του συναισθήματα και κατ’ επέκταση και του παιδιού του στη συνέχεια. Αν για παράδειγμα, δεν μπορώ να ελέγξω τις δικές μου θυμωμένες αντιδράσεις, την στενοχώρια και την ματαίωση για κάτι που δεν μου πήγε καλά, το άγχος ή τον φόβο μου, πώς θα βοηθήσω το παιδί μου στα δικά του συναισθήματα; Αν η εικόνα που έχω εγώ για τον εαυτό μου δεν είναι και τόσο καλή, αν η αυτοεκτίμησή μου είναι στα …τάρταρα ή αν δεν μπορώ να δω τις δικές μου ευθύνες σε ότι μου συμβαίνει αλλά αντίθετα τις προβάλλω στους άλλους, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που θα συναντώ στην καθημερινότητά μου…

xtizontas sxesi kai epikoinonia me to paidi 2

Photo by Silvana Carlos on Unsplash

Ο ρόλος της συναισθηματικής αγωγής λοιπόν είναι να μάθουμε στα παιδιά μας τρόπους να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, χωρίς να τα «κουκουλώνουμε» και να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, χωρίς να τα υποτιμάμε αλλά αντιθέτως να τα αναγνωρίζουμε και να τα αποδεχόμαστε. Άλλωστε η συναισθηματική αυτή εκπαίδευση είναι αυτή που θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας.

Πώς βοηθά τα παιδιά σύμφωνα με μελέτες

Διάφορες μελέτες φαίνεται να τείνουν στο συμπέρασμα πως η συναισθηματική αγωγή, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μέσω της αναγνώρισης και διαχείρισης των δικών τους συναισθημάτων να εξελιχθούν σε ψυχικά υγιείς και πιο αποδοτικούς και αποτελεσματικούς ενήλικες.

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Είναι σημαντικό - και το τονίζω αυτό – οι γονείς να δώσουν σημασία στη δική τους συναισθηματική διαχείριση. Σκεφτείτε λοιπόν, πώς διαχειρίζεστε την στενοχώρια, τον θυμό, την απογοήτευση, την λύπη, το άγχος, την ένταση, τον εκνευρισμό, τα νεύρα σας; Πώς είναι οι σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους και πώς αντιδράτε όταν δεν γίνεται αυτό που θέλετε; Πώς αντιδράτε στις συγκρούσεις; Πως είναι η σχέση με τον σύντροφό σας, με τους δικούς σας ανθρώπους; Ποια παράπονα σας κάνουν οι κοντινοί σας άνθρωποι για τον τρόπο που συμπεριφέρεστε; Αυτό που θέλω να πω είναι πως χρειάζεται να στραφούμε πρώτα στον εαυτό μας και ίσως σε αυτό χρειάζεται η βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας, ώστε να αποκτήσουμε τα εφόδια ως προς την δική μας συναισθηματική διαχείριση, για να μπορέσουμε να »εκπαιδεύσουμε» τα παιδιά μας και για την δική τους.

xtizontas sxesi kai epikoinonia me to paidi 3

Photo by Vanessa Serpas on Unsplash

Τι θα πετύχουν οι γονείς αν εφαρμόσουν την συναισθηματική αγωγή

Πρώτα από όλα, θα μάθουν «να ακούν» αυτό που αισθάνονται, να το αναγνωρίζουν, να το ονομάζουν και να έχουν καλύτερη επαφή και οι γονείς με τον εαυτό τους, με το παιδί τους αλλά και το ίδιο το παιδί με τα συναισθήματά του. Στο πέρασμα του χρόνου, αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε καλύτερη συναισθηματική επικοινωνία και με το περιβάλλον. Αποτέλεσμα, τα παιδιά να «αγαπήσουν» τον συναισθηματικό τους κόσμο, να αποκτήσουν καλύτερη αυτοεκτίμηση, ίσως εν μέρει και τη σχετική αυτογνωσία, ενώ μεγαλώνοντας θα γίνουν πιο ώριμοι ενήλικες. Τι άλλο λοιπόν ζητάει ένας γονιός από το να έχει μία πολύ όμορφη αλλά και αληθινή σχέση με τα παιδιά του, να τα βλέπει να απολαμβάνουν τη ζωή τους χωρίς φόβο και να εξελίσσονται σε ώριμους ενήλικες;

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved