Η σημασία του να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως “κοινό μέτωπο”

Μυρτώ Κογεβίνα
Η σημασία του να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως “κοινό μέτωπο”

Όρια και κανόνες στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία

Μέρος του να είναι κανείς καλός γονιός είναι το να θέτει όρια και κανόνες για τα παιδιά του, ανάλογα πάντα με την ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Τι γίνεται όμως, εάν οι γονείς δεν συμφωνούν απόλυτα όσον αφορά τους κανόνες αυτούς;

Όταν οι γονείς δεν συμφωνούν τα παιδιά αμφισβητούν τους κανόνες

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με την ιδιαίτερη προσωπικότητα και τα βιώματά του. Επομένως, ο καθένας από εμάς βλέπει τον κόσμο διαφορετικά και έχει τις δικές του πεποιθήσεις και αξίες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και με τους γονείς-όσο αγαπημένο και ταιριαστό και να είναι ένα ζευγάρι, είναι μάλλον απίθανο να συμφωνούν απόλυτα σε όλα. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να δυσχεραίνει, καμιά φορά, τη λήψη αποφάσεων και το θέσιμο κανόνων για το παιδί. Επιπλέον, όταν ένα παιδί διαισθάνεται -ή αντιλαμβάνεται στην πράξη - ότι οι γονείς του δε συμφωνούν όσον αφορά ένα συγκεκριμένο κανόνα ή κάποια επίπτωση για μη επιθυμητή συμπεριφορά, αρχίζει, όπως είναι αναμενόμενο, να αμφισβητεί τους κανόνες αυτούς καθεαυτούς.

goneis oria kai simperifora sta paidia 2

Οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους ως κοινό μέτωπο

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα θέματα που προκύπτουν σε μία σχέση, το κλειδί είναι η επικοινωνία και η αφοσίωση στην ανεύρεση συμβιβαστικών λύσεων. Το παν είναι οι γονείς να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους ως κοινό μέτωπο και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον ως προς τα όρια και τους κανόνες που ζητούν από το παιδί να σέβεται. Κάποιες φορές, θα χρειαστεί ένας γονιός να λάβει μόνος μία απόφαση με την οποία ο άλλος γονιός, μαθαίνοντάς τι συνέβη εκ των υστέρων, διαφωνεί κάθετα (π.χ. το να θέσει μία επίπτωση για κάποια αταξία, την οποία ο άλλος γονιός θεωρεί υπερβολικά αυστηρή). Στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητο οι γονείς μπροστά στο παιδί να μη δείξουν ότι διαφωνούν, αλλά να περιμένουν να συζητήσουν το θέμα μεταξύ τους αργότερα, οπότε και θα μπορέσουν να καταλήξουν στο πώς θέλουν να αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved