Επτά τρόποι να μεγαλώσετε ένα δημιουργικό παιδί

Πώς θα τονώσετε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας.

Επτά τρόποι να μεγαλώσετε ένα δημιουργικό παιδί

Πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι δημιουργικά και ταλαντούχα. Χρειάζονται όμως ερεθίσματα αλλά και ώθηση ώστε να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.

Το σημαντικό είναι να τα βοηθήσετε να πιστέψουν στον εαυτό τους και να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες.

Φτιάξτε τα δικά σας βιβλία

Πάρτε πολύχρωμα χαρτιά, μαρκαδόρους και μολύβια και βοηθήστε το παιδί σας να γράψει τη δική του ιστορία φτιάχνοντας ένα μικρό βιβλίο.

Ενθαρρύνετε τις μη αναμενόμενες επιλογές

Το να ζωγραφίζει καφέ χρώμα τις αγελάδες και πράσινο τα γρασίδι είναι σίγουρα μια ασφαλής και σωστή επιλογή. Όταν το μικρό σας αρπάξει το μωβ για να χρωματίσει στον ουρανό, μην ρωτήσετε γιατί το έκανε αλλά εκφράστε την ικανοποίησή σας που επέλεξε ένα διαφορετικό χρώμα για να το κάνει.

Ενθαρρύνετε την περιέργεια

Εντάξει, μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό όταν το παιδί σας ρωτά, «γιατί ;» για 10.000η φορά, αλλά όποτε μπορείτε, αφήστε το να αμφισβητήσει τα πάντα. Δώστε του την ευκαιρία να εξερευνήσει με ασφάλεια το περιβάλλον του βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τη δημιουργικότητά του να αναπτυχθεί.

Ανακαλύψτε νέες χρήσεις για παλιά αντικείμενα

Δείξτε στο παιδί σας ότι είναι διασκεδαστικό να βρίσκετε νέες χρήσεις για παλιά πράγματα. Κουτιά, αποξηραμένα φασόλια, γυάλινα βάζα μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως αν το παιδί αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη.

Περάστε χρόνο στη φύση

Με την πρώτη ευκαιρία πάτε βόλτα στη φύση κι αφήστε το παιδί σας να εξερευνήσει υφές, σχήματα και χρώματα. Περάστε χρόνο μαζεύοντας φύλλα ή αναζητώντας πέτρες για κατασκευές.

Τονώστε την αυτοπεποίθησή του

Επαινείτε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας όποτε μπορείτε. Κάθε παιδί θέλει ν΄ακούσει ότι είναι ξεχωριστό, οπότε μην του στερείτε αυτή τη χαρά. Όταν ένα παιδί πιστεύει στον εαυτό του δεν φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα.

Δώστε το σωστό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν να παρακολουθούν τους γονείς τους και να τους μιμούνται. Είναι εύκολο να τα αποθαρρύνετε αν πείτε « Δεν είμαι καλή στο σχέδιο» ή « Δεν μπορώ να κάνω αυτή την κατασκευή». Κρατήστε την αρνητικότητα και απλώς απολαύστε το χρόνο με το παιδί σας.

Πηγή: mom365.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved