Πιέζονται, αγχώνονται και νιώθουν ενοχές οι γονείς σύμφωνα με έρευνα

Πιέζονται, αγχώνονται και νιώθουν ενοχές οι γονείς σύμφωνα με έρευνα

Όλα όσα νιώθουν οι γονείς για τη γονεϊκότητα και για τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Πιέζονται, αγχώνονται και νιώθουν ενοχές οι γονείς σύμφωνα με έρευνα

Το Parenting Index ή αλλιώς ο Δείκτης Γονικής Φροντίδας, είναι μια μοναδική έρευνα για τις γονικές εμπειρίες.

Η έρευνα αυτή που ανατέθηκε από τη Nestlé ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσής της να υποστηρίζει τις οικογένειες τις πρώτες 1.000 ημέρες τους, αναγνωρίζει για πρώτη φορά οκτώ καθολικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανατροφή των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

parenting index nestle ereuna

Πρόκειται για μία ακόμα πτυχή στην πρωτοβουλία The Nestlé Parenting Initiative – ένα πρόγραμμα που αφορά στη βελτίωση της γονικής φροντίδας και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, με στόχο την ευρύτερη συνεργασία στο να γίνει η ζωή των γονιών πιο εύκολη.

Βασίζεται στις απόψεις περισσότερων από 8.000 μαμάδων και μπαμπάδων από 16 χώρες με μωρά ηλικίας 0-12 μηνών και αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο συγκριτικής αξιολόγησης και κατανόησης των εμπειριών των γονέων σε όλο τον κόσμο σήμερα. Σε αυτήν την πρώτη έκδοση, ο Δείκτης δείχνει ότι ο σημαντικότερος καθολικός παράγοντας είναι η πίεση, με τα ευρήματα να διαμορφώνονται ως εξής:

 parenting

  • Μοναξιά σε έναν υπέρ συνδεδεμένο κόσμο: 32% των νέων γονέων δηλώνουν ότι παρόλο που ζουν σε έναν κόσμο όπου οι φίλοι και η οικογένεια είναι μόνο ένα μήνυμα μακριά, είναι εύκολο να νιώσουν απομονωμένοι και μόνοι με ένα μωρό στην αγκαλιά τους.
  • Κοινωνική ντροπή: σε παγκόσμιο επίπεδο, το μισό ποσοστό (51%) των νέων γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα, αισθάνονται έντονη κοινωνική πίεση για τον τρόπο με τον οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, πίεση που στην εποχή μας προέρχεται συχνά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ενοχή του γονέα: το 45% όσων συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνούν ότι οι νέοι γονείς νιώθουν πολλές ενοχές γεγονός που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.
  • Η απροσδόκητη πραγματικότητα του να είσαι γονέας: σχεδόν το 1/3 (31%) δηλώνει απροετοίμαστο για όσα περιλαμβάνει η πραγματικότητα ενός γονέα, και το 53% αναφέρει ότι χρειάστηκε να κάνει περισσότερους συμβιβασμούς απ’ όσους περίμενε.
  • Ανεπιθύμητες συμβουλές: 60% των συμμετεχόντων αναφέρουν πως νιώθουν ότι όλοι έχουν μια άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεγαλώσουν το παιδί τους, είτε θέλουν να ακούσουν αυτή την άποψη είτε όχι.

Η μεθοδολογία και τα ευρήματα του Δείκτη Γονικής Φροντίδας έχουν εξεταστεί από την Δρ. Ming Cui, M.S. στην Στατιστική και Ph.D. στην Κοινωνιολογία, υπότροφος του προγράμματος Fulbright στις Η.Π.Α. και Καθηγήτρια Family and Child Services στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (Η.Π.Α).

Η καθηγήτρια Cui έχει ειδικότητα στην γονική μέριμνα και την ανάπτυξη των παιδιών σε διαφορετικές κουλτούρες και ερευνητική μεθοδολογία και δηλώνει σχετικά με την έρευνα: «Οι σημερινοί γονείς μεγαλώνουν όλο και περισσότερο τα παιδιά τους με άγχος, γεγονός που αποτυπώνεται σε ευρήματα της έρευνας όπως η εξωτερική/εσωτερική πίεση, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, οι οικονομικές απαιτήσεις. Επηρεασμένοι από τα ΜΜΕ και σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, πολλοί γονείς από διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικό – οικονομικές τάξεις νιώθουν πιεσμένοι να τα κάνουν όλα».

Πώς αντιλαμβάνονται οι γονείς την πίεση ανά τον κόσμο

Για τις ανάγκες της έρευνας, η Nestlé έφερε κοντά έξι γονείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Φιλιππίνες, τις Η.Π.Α., τη Βραζιλία, τη Σουηδία και τη Νιγηρία για να συζητήσουν τον αντίκτυπο αυτών των πιέσεων στη ζωή τους.

 

Ο Diunte από το Τέξας, πατέρας που μεγαλώνει μόνος του τα τέσσερα παιδιά του, μίλησε για την ενοχή που νιώθει ένας γονιός: «Ως πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας ανησυχώ τα βράδια, σκέφτομαι αν κάνω το σωστό για τα παιδιά μου, γιατί δεν έχουν δύο γονείς στο σπίτι καθημερινά».

O Ulysses ένας νέος μπαμπάς από τη Βραζιλία ανέφερε ότι βιώνει ιδιαίτερη πίεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Είναι ωραίο για τους γονείς και τους φίλους μας που ζουν μακριά να βλέπουν μερικές φωτογραφίες της κόρης μας. Συνήθως οι άνθρωποι σχολιάζουν θετικά, αλλά ορισμένες φορές μας ασκούν κριτική και προσπαθούν να μας απαξιώσουν».

Η Cynthia, μητέρα τριών παιδιών στη Νιγηρία μίλησε για το “mom-splaining” στη χώρα της αναφέροντας: «Στη χώρα μου είμαστε πρώτοι στο να μην κοιτάζουμε τη δουλειά μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να περπατάς στο δρόμο με το παιδί σου και αν κάποιος αισθάνεται ότι δεν το κρατάς σωστά ή κάνεις κάτι άλλο λάθος, να στο επισημαίνει, είτε το θέλεις είτε όχι!».

Η Minneth, μητέρα δύο παιδιών από τις Φιλιππίνες, συμφωνεί: «Πιστεύω ότι η μητέρα μου μού έμαθε τα πάντα και φυσικά κάποιες φορές πρέπει να την ακούω. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζεις στα παιδιά σου όσα σου έχει πει».

Η κοινωνική πίεση μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ενώ η πανδημία αναμενόταν να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους γονείς, αναλύσεις στις Η.Π.Α., την Ισπανία και την Κίνα κατά την έναρξη της πανδημίας, δείχνουν ότι οι γονείς με μωρά ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν μικρότερη κοινωνική πίεση σχετικά με το πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους αυτήν την περίοδο. Oι νέοι γονείς ένιωσαν αμοιβαία υποστήριξη - συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κοινωνικής συνοχής και της αίσθησης του ανήκειν.

thierry philardeau

Ο Thierry Philardeau, Επικεφαλής της Βρεφικής Διατροφής της Nestlé, δήλωσε: «Δημιουργήσαμε το Nestlé Parenting Initiative για να βοηθήσουμε να γίνει πιο εύκολη η ζωή των γονέων, προκειμένου να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε στις αποφάσεις που παίρνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 1.000 κρίσιμων ημερών στη ζωή του παιδιού τους. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη δέσμευση που αναλάβαμε το 2016 να βοηθήσουμε 50 εκατομμύρια παιδιά να έχουν πιο υγιείς και χαρούμενες ζωές έως το 2030. O Δείκτης Γονικής Φροντίδας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να εμπλουτίσουμε την κατανόησή μας γύρω από την πολυπλοκότητα που έχει ο ρόλος του γονέα σήμερα – και τί μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε.Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτό το ταξίδι ενημερώνοντας την Παγκόσμια Πολιτική Γονικής Υποστήριξης και εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά μας Nestlé Baby & me, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συζήτηση των ευρημάτων της έρευνας και την παροχή περαιτέρω υποστήριξης στους γονείς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη μετρήσιμη αλλαγή μόνοι μας. Χρειάζεται συνεργασία και ομαδική δουλειά. Προσκαλούμε όσους μοιράζονται το όραμά μας να συμμετέχουν στην προσπάθεια μας να κάνουμε αυτόν τον κόσμο ένα πιο εύκολο μέρος για τους γονείς και για την ανατροφή πιο υγειών και πιο ευτυχισμένων μελλοντικών γενιών».

Η έρευνα αυτή όμως δεν σταματά εδώ…

Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Thierry Philardeau, Επικεφαλής της Βρεφικής Διατροφής της Nestlé κατά τη διάρκεια της live παρουσίασης που είχα την τιμή να παρακολουθείσω ανέφερε ότι η ανάθεση του Parenting Index ή αλλιώς, Δείκτη Γονικής Φροντίδας θα γίνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια ώστε να διερευνόνται και να καταγράφονταιοι προβληματισμοί και οι δυσκολίες που έχουν οι γονείς κατά τη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών τους. Η Nestlé με αυτόν τον τρόπο θέλει να βοηθήσει να γίνει η ζωή των γονιών πιο εύκολη γι’ αυτό σχεδιάζει επίσης να διοργανώσει και να φιλοξενήσει κι άλλες τέτοιες συζητήσεις (σαν αυτή που παρακολουθήσατε στο βίντεο παραπάνω) προκειμένου να εδραιώσει έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των οικουμενικών προκλήσεων των γονέων του 21ου αιώνα, έτσι όπως αυτές αναδείχθηκαν μέσα από αυτή την έρευνα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δείκτη Γονικής Φροντίδας και τα ευρήματα της έρευνας μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.theparentingindex.com/ 

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ο απόλυτος οδηγός για πασχαλινά δώρα που θα ξετρελάνουν τα βαφτιστήρια!

Ο απόλυτος οδηγός για πασχαλινά δώρα που θα ξετρελάνουν τα βαφτιστήρια!

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έλευση του Πάσχα, δεν μπορούμε…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Tρόποι να γιορτάσετε το Πάσχα με τα παιδιά και να μειώσετε το στρες σας

Tρόποι να γιορτάσετε το Πάσχα με τα παιδιά και να μειώσετε το στρες σας

Όταν έρχονται οι διακοπές, είτε πρόκειται για τις καλοκαιρινές, είτε για τις…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μαρία Ηλιάκη: Δοκιμάζει ρούχα μπροστά στον καθρέφτη της και είναι υπέροχη

Μαρία Ηλιάκη: Δοκιμάζει ρούχα μπροστά στον καθρέφτη της και είναι υπέροχη

Η μέλλουσα μαμά προτείνει ρούχα στις εγκύους!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πασχαλινά δώρα 2021: Γιατί κάθε Πάσχα η χαρά του παιδιού είναι πάνω από όλα!

Πασχαλινά δώρα 2021: Γιατί κάθε Πάσχα η χαρά του παιδιού είναι πάνω από όλα!

Η αλήθεια είναι πως η γιορτή του Πάσχα έχει μία ξεχωριστή θέση…
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
«Φρένο» Μητσοτάκη στα σενάρια για το Πάσχα: Να μην γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις
Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό - Δουλεύουμε για να ανοίξει η εστίαση
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πολύ σπάνιες οι παρενέργειες λέει στο Newsbomb.gr o καθηγητής Σμυρνάκης
Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες για τους εκτελεστές
Επίθεση με καυστικό υγρό - Κυψέλη: Ποιος βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών
Ρωσικά ραντάρ για stealth αεροσκάφη και πολυηχητικούς πυραύλους στην Αρκτική
Χαμηλή η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr
Φρεγάτες: «Αυτογκόλ» των Γάλλων – Η ενδιάμεση λύση «τορπιλίζει» την πρόταση για τις Belh@rra
Πέντε λόγοι οργής των μαύρων ανθρώπων κατά της αστυνομίας στις ΗΠΑ
Πάσχα: Αυτή είναι η πρόταση της Εκκλησίας για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση
Πάσχα στο χωριό για τους εμβολιασμένους;
Ο Ποντένσε στο gazzetta.gr: «Είχατε δίκιο, έπρεπε να σκοράρω περισσότερο!»
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Χριστίνα Μπόμπα: Είναι 27 εβδομάδων & αυτές είναι οι υπέροχες φώτο της