Τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θέλουν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες

Μπορούν; 

Τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θέλουν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες

Σήμερα 11 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού. Καθιερώθηκε σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να ευαισθητοποιηθούν οι κοινωνίες ώστε να μειωθεί η ανισότητα αλλά και να εξαλειφθεί, ει δυνατόν, η βαρβαρότητα που βιώνουν εκατομμύρια νεαρά κορίτσια ανά τον κόσμο.

Για αρκετό κόσμο οι Παγκόσμιες Ημέρες έχουν χάσει την ουσία ακόμα και τον συμβολικό τους χαρακτήρα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι έστω και με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν σοβαρά θέματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Κι ένα από αυτά τα σοβαρά θέματα είναι σίγουρα η βελτίωση των συνθηκών ζωής εκατομμυρίων κοριτσιών ανά τον κόσμο. Δυστυχώς, τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών δεν δείχνουν ότι έχουν γεφυρωθεί χάσματα δεκαετιών ή ότι έχουν εξαλειφτεί προκαταλήψεις που είναι ριζωμένες βαθιά σε ορισμένες κοινωνίες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια κορίτσια, ανά τον πλανήτη, αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις και προβλήματα τα οποία δεν είναι καν καταγεγραμμένα γι’ αυτό απαιτείται περισσότερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια.

Ο γάμος των παιδιών αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τα κορίτσια παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένα στα τρία κορίτσια παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών, και ένα στα επτά πριν κλείσουν τα 15. Περίπου 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν όταν ήταν κάτω από 18 χρονών, συνήθως σε άνδρες πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία.

Και αυτά είναι μερικά μόνο από μία μεγάλη λίστα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σε πολλές χώρες του κόσμου.

pagosmia imera koritsiou1

Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες

Πριν από 25 χρόνια, περίπου 30.000 γυναίκες από σχεδόν 200 χώρες έφτασαν στο Πεκίνο, για την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες, αποφασισμένες να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών ως ανθρώπινα δικαιώματα. Η διάσκεψη κορυφώθηκε με την έγκριση της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου που αποτέλεσε την πιο ολοκληρωμένη ατζέντα πολιτικής για την ισότητα των φύλων.

Τα επόμενα χρόνια, οι γυναίκες προώθησαν αυτήν την ατζέντα ξεκινώντας εκστρατείες για την καταπολέμηση της βίας, το δικαίωμα της ίσης αμοιβής, το δικαίωμα της μόρφωσης. Σε αυτά τα οργανωμένα κινήματα συμμετέχουν και έφηβα κορίτσια που θέλουν να έχουν ευκαιρίες στη ζωή τους.

«My voice, our equal future»

Κάθε χρόνο, στις 11 Οκτωβρίου, η UNICEF ξεκινά μια ετήσια εκστρατεία για τα κορίτσια θέλοντας να ενισχύσει τη φωνή τους και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Φέτος, το σύνθημα είναι «Η φωνή μου, το ίσο μέλλον μας», και η προσπάθεια επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

  • Ζήστε απαλλαγμένες από τη βία που βασίζεται στο φύλο.
  • Μάθετε νέες δεξιότητες για το μέλλον που εσείς θα επιλέξετε.
  • Παλέψτε για να επιταχύνετε τις κοινωνικές αλλαγές.

Και επειδή οι καθημερινές, μικρές νίκες είναι οι πιο σημαντικές αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι με τον τρόπο μας να αλλάξει προς το καλύτερο ο κόσμος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

«Επειδή ήμουν αρκετά γενναία για να πείσω τους γονείς μου να με αφήσουν να πάω στο σχολείο αντί να παντρευτώ, είμαι σε θέση να κάνω αυτό που μου αρέσει περισσότερο – να διαβάζω».

Janaki Sah, 14 ετών, από το Νεπάλ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved