Όταν τα αδέλφια τσακώνονται συνέχεια και διαφωνούν

Γιατί μαλώνουν τα αδέλφια και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Όταν τα αδέλφια τσακώνονται συνέχεια και διαφωνούν

Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια προβληματίζει τους γονείς όταν υπάρχει ήδη ένα παιδί.

Γι΄αυτό φροντίζουν να προετοιμάσουν το έδαφος αρκετό καιρό πριν την άφιξη του μωρού ώστε η περίοδος της προσαρμογής να διαρκέσει το ελάχιστο δυνατό.

Τι γίνεται όμως όταν, μεγαλώνοντας τα αδέλφια , μαλώνουν συνεχώς, τσακώνονται με την παραμικρή αφορμή και οι στιγμές ηρεμίας στο σπίτι είναι ελάχιστες;

Η Δρ Vanessa Lapointe ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Parenting Right From the Start συμβουλεύει:

Η αντιπαλότητα αφορά εσάς

Η προετοιμασία του μεγαλύτερου αδερφού για την άφιξη ενός νέου μωρού είναι ένα στάδιο που δεν πρέπει να παραλείψουν οι γονείς. «Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η αντιπαλότητα, οι τσακωμοί και οι διαφωνίες ανάμεσα στα αδέλφια αφορούν κατά βάση εσάς! Η αγάπη σας θα χωριστεί στα δύο, ο χρόνος σας θα χωριστεί σε δύο κι έτσι υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα τα διεκδικήσει», εξηγεί η Vanessa Lapointe και προσθέτει: «Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε με το μεγαλύτερο παιδί σας εξηγώντας του ότι η καρδιά ενός γονιού δεν χωρίζεται με την άφιξη ενός νέου μωρού αλλά μεγαλώνει για να χωρέσει και τους δύο».

Βρείτε τις ισορροπίες

Η εξισορρόπηση των συχνά ανταγωνιστικών αναγκών των παιδιών σας είναι το ζητούμενο προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις μεταξύ των παιδιών. Ο τρόπος που θα κατανείμετε την προσοχή σας μεταξύ των παιδιών απαιτεί τη συνεργασία και των δύο γονιών.

Μη φωνάζετε με το παραμικρό

«Όταν έρχεται ένας μικρός αδερφός ή αδελφή στο σπίτι , θα υπάρξει μια αναταραχή στο σπίτι και πιθανόν να περάσουν κάποια χρόνια μέχρι να υπάρξει ισορροπία στις μεταξύ τους σχέσεις όμως αυτό δεν είναι κακό. Όμως μπορείτε να μιλάτε στα παιδιά σας λέγοντας ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθουν. Κουβέντες όπως "μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να είσαι μεγάλη αδερφή, έτσι δεν είναι;" τα βοηθούν να νιώσουν πολύ καλύτερα από τις φωνές σας», εξηγεί η Vanessa Lapointe.

Πηγή: babyology.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved