Γιατί είναι σημαντικό να μάθουν οι γονείς να ακούν τα παιδιά τους

Πώς θα γίνετε καλοί ακροατές του παιδιού σας.

Γιατί είναι σημαντικό να μάθουν οι γονείς να ακούν τα παιδιά τους

Οι ειδικοί επισημαίνουν με κάθε τρόπο πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι έχουν την προσοχή μας.

Ότι τα ακούμε όταν μας μιλούν χωρίς να κοιτάζουμε το κινητό ή κάνοντας δουλειές.

Όμως η πραγματική ακρόαση απαιτεί σκληρή δουλειά, οπότε θεωρήστε τη ως επένδυση: όχι μόνο ενισχύετε την αυτοεκτίμηση των παιδιών σας κάθε φορά που τα ακούτε αλλά παράλληλα μαθαίνουν να σας εμπιστεύονται χωρίς ενδοιασμούς.

Τι πρέπει να κάνετε ως γονείς:

Ετοιμαστείτε να ακούσετε

Εάν το παιδί σας θέλει κάτι να σας πει αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν μπορείτε, ενημερώστε το. Πείτε του να σας δώσει λίγο χρόνο για να τελειώσετε αυτό που κάνετε έτσι ώστε να καθίσετε δίπλα του για να μιλήσετε.

Ηρεμήστε το μυαλό σας

Όταν έχετε χίλια πράγματα στο μυαλό σας είναι δύσκολο να ακούσετε, πόσο μάλλον να κατανοήσετε, όσα έχει να σας πει το παιδί σας. Γι΄αυτό δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσει και στη συνέχεια να μιλήσετε για όλα όσα το απασχολούν.

Κάντε καλές ερωτήσεις

Η ουσία της αποτελεσματικής ακρόασης δεν είναι απαραίτητα η σιωπή. Όταν κάνετε ερωτήσεις, μαθαίνετε περισσότερα από όσα πιθανόν θέλει να σας πει το παιδί ή το διευκολύνετε να σας μιλήσει αν δυσκολεύεται.

Για τα μικρά παιδιά, η ανακλαστική ακρόαση είναι τόσο απλή όσο η αναγνώριση του συναισθήματος τους: « Είσαι τόσο λυπημένος!»

«Όταν ονομάζουμε με ακρίβεια και έμφαση αυτό που αισθάνεται κάποιος, είναι σαν να ρυθμίζεται ολόκληρο το νευρικό σύστημα και η καρδιά χτυπά πιο αργά» αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια Tina Payne Bryson, Ph.D.

Συντονιστείτε

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακούτε ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις σας. «Η ακρόαση απαιτεί παρουσία», λέει η Dr. Bryson. «Πρέπει να κάνετε check in και να συντονιστείτε, όχι μόνο στα λεκτικά πράγματα αλλά και στα μη λεκτικά».

Ωστόσο, μερικές φορές τα παιδιά μας αποκαλύπτονται πιο βαθιά σε στιγμές άσχετες. Όταν είμαστε στο αυτοκίνητο, όταν περπατάμε, όταν τα βάζουμε για ύπνο. «Είναι εκπληκτικό για το τι θα μιλήσουν τα παιδιά στο σκοτάδι, και είναι ακόμα πιο καταπληκτικό πόσο καλά μπορούμε να ακούσουμε και τότε», επισημαίνει η Dr. Bryson.

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved