«Ο γιος μου δεν μιλάει ακόμα, όμως έχω λόγους να μην ανησυχώ»

Οι γονείς αγχώνονται όταν μετά τον πρώτο χρόνο, το μωρό τους, δεν λέει παρά ελάχιστες λέξεις. Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Γιατί δεν λέει νέες λέξεις; Γιατί είναι τόσο φτωχό το λεξιλόγιό του; Είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που  τους απασχολούν.

«Ο γιος μου δεν μιλάει ακόμα, όμως έχω λόγους να μην ανησυχώ»

Τα ίδια θα σκεφτόταν και η Katy Jackman, όμως μετά από τρία παιδιά, είναι πιο ψύχραιμη και αξιολογεί τα πράγματα διαφορετικά. Οπως αναφέρει στο άρθρο της, ο γιος της δεν λέει πολλές λέξεις, παρότι έχει κλείσει τα δύο, όμως δεν ανησυχεί και εξηγεί τους λόγους.

«Όταν γεννήθηκε το τρίτο μας παιδί, το πρώτο αγόρι , πριν από δύο χρόνια, ήμουν σίγουρη για τον εαυτό μου και τις ικανότητές μου ως μητέρα. Δεν ένιωθα πανικό κάθε φορά που αρρώσταινε, έπεφτε ή δεν ήθελε να φάει.

Οι μήνες περνούσαν και ο γιο μας συνέχιζε να αναπτύσσεται κανονικά μαζί με τις δύο μεγαλύτερες αδελφές του. Κάθισε μόνος του σε ηλικία 5 μηνών, άρχισε να τρώει στέρεες τροφές στους 6 μήνες, και περπάτησε χωρίς βοήθεια όταν ήταν 10 μηνών. Είπε μάλιστα την πρώτη του λέξη, πριν καν γίνει ενός έτους. Συνέχισε να ψελλίζει μικρές συλλαβές αλλά μέχρι εκεί. Σταμάτησε να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με νέες λέξεις και όσες έλεγε ήταν μονοσύλλαβες ή το πολύ δισύλλαβες.

Ωστόσο, δεν ανησυχώ γιατί:

1.Ο παιδίατρος μας δεν ανησυχεί

Στην καθιερωμένη του επίσκεψη του είπα λιγάκι αγχωμένη ότι λέει περίπου πέντε ή έξι λέξεις και τίποτα άλλο. Ο παιδίατρος, ο οποίος προφανώς συνειδητοποίησε ότι ανησυχούσα λίγο, με κοίταξε και μου είπε: "Ωραία, είναι μια χαρά για αγόρι. Τα αγόρια μιλούν συνήθως αργότερα από τα κορίτσια"

2. Είναι το πιο εκφραστικό παιδί που έχω γνωρίσει ποτέ

Αν και το λεξιλόγιο του είναι περιορισμένο, ο γιος μου είναι μακράν το πιο εκφραστικό 2χρονο παιδί που γνωρίζω. Κουνάει τα χέρια του όταν μιλάει και προσπαθεί να δώσει έμφαση κάθε φορά που προσπαθεί να πει κάτι. Ανταποκρίνεται και ασχολείται με τον κόσμο γύρω του με τον δικό του μοναδικό τρόπο, καθησυχάζοντάς μου ότι αναπτυξιακά είναι μια χαρά.

3. Θεωρεί την ομιλία παιχνίδι

Μπορεί να κάθετε με τις ώρες να του διαβάζω παραμύθια και πολλές φορές όταν κάνω επίτηδες ένα λάθος, κουνάει το κεφάλι του μπρος και πίσω, γελάει και λέει: "Όχι, μαμά, όχι!"

4. Έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια που παίζουν μαζί του

Από την ημέρα που τον φέραμε στο σπίτι, οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του δεν έπαψαν αν ασχολούνται μαζί του. Όταν είναι στο σχολείο, βλέπω πως τις αναζητά και περιμένει πότε θα επιστρέψουν.

5. Μπορεί να ακολουθήσει πολύπλοκες κατευθύνσεις

Εάν τα παπούτσια του λείπουν ή δεν μπορεί να βρει το παιχνίδι που είχε απλά στο χέρι του, θα του πω να πάει στο σαλόνι και να κοιτάξει κάτω από τον καναπέ και αν δεν είναι εκεί, να πάει στο μπάνιο. Ακολουθώντας τις οδηγίες μου, αντιλαμβάνομαι ότι τα τα παιδιά δεν αναπτύσσονται το ίδιο χρονικό διάστημα .

Έτσι, προς το παρόν απολαμβάνω αυτές τις ...ήσυχες στιγμές με το γιο μου, γνωρίζοντας ότι δεν θα διαρκέσουν πολύ (ευτυχώς).»

Διαβάστε επίσης

Πότε πρέπει ένα παιδί να αρχίσει να μιλάει καθαρά;
Πότε πρέπει να προβληματιστώ για την εξέλιξη λόγου και ομιλίας του παιδιού μου;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved