Ο εγωισμός με έκανε καλύτερη μαμά

Κάποιες φορές παίρνω αποφάσεις που κάνουν καλό σε εμένα - ακόμη και αν δεν κάνουν τους άλλους ανθρώπους που έχω στη ζωή μου να νιώθουν καλά.

Μία Μαμά
Ο εγωισμός με έκανε καλύτερη μαμά

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να αποκαλέσεις μια μαμά - «Εγωίστρια»

Bigstock

Με έχουν αποκαλέσει «εγωίστρια» τρεις φορές στη ζωή μου - και οι τρεις αυτές φορές έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό μου. Η πρώτη φορά ήταν τότε που τσακώθηκα και χώρισα από την κολλητή μου κατά την εφηβεία. Οι άλλες δύο φορές μέσα στο πρώτο χρόνο του ερχομού της κόρης μου.

Ως πρώτη φορά μαμά, έχω βιώσει χαρά, απορία και πολλή αγάπη που δεν ήξερα καν ότι υπήρχε. Έχω βιώσει επίσης άγχος και απόλυτη εξάντληση σε επίπεδο που παρομοίως δεν ήξερα ότι υπήρχε.

Εκείνοι οι πρώτοι μήνες μετά τον τοκετό ήταν μια τρέλα και το να αφιερώσω χρόνο ή να αποφασίσω πώς να φροντίσω τον εαυτό μου σε αυτή τη νέα φάση της ζωής - ήταν μια πρόκληση.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπόρεσα να δώσω προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού μου ήταν αφήνοντας την κόρη μου να κοιμάται στο σπίτι των γονιών μου δύο φορές το μήνα. Αυτά τα σαββατοκύριακα άλλαξαν για λίγο την καθημερινότητά μου γιατί μου επέτρεψαν να έχω λίγο επιπλέον χρόνο. Χρόνο για να συνδεθώ με τον σύζυγό μου, να κοιμηθώ χωρίς να έχω το νου μου στο παιδικό δωμάτιο και να φτιάξω παζλ, που τόσο πολύ μου άρεσαν. Μοιράστηκα το μυστικό μου με μια φίλη μου, η οποία είχε ένα παιδί στην ίδια ηλικία με την κόρη μου, και μου είπε: «Δεν είναι εγωιστικό να την αφήνεις την κόρη σου τόσο συχνά στους γονείς σου;» (Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που κάποιος με έλεγε εγωίστρια)

Ωχ, αυτό με πόνεσε.

Η τρίτη φορά ήρθε αφότου ο σύζυγός μου και εγώ καταλήξαμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι με την τριμελή μας οικογένεια. Μια φίλη μας, σχολίασε όμως: «Δεν θα χαρίσεις στην κόρη σου ένα αδερφάκι; Είναι τόσο εγωιστικό να μην το κάνεις!». Θυμάμαι ακόμα ότι με εξέπληξε αυτό το σχόλιο. Πώς μου είπαν ότι ήμουν πάλι εγωίστρια;

Το να είσαι γυναίκα και να σε αποκαλούν εγωίστρια είναι αρκετά άσχημο. Από την παιδική ηλικία, τα κορίτσια τα μεγαλώνουν μαθαίνοντάς τους να προσέχουν και να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων. Και μετά, όταν έρχεται στη ζωή τους η μητρότητα αισθάνονται αυτές οι προσδοκίες να μεγεθύνονται περίπου 10 φορές.

Η λέξη «εγωίστρια» με έκανε να αισθάνομαι ότι συμπεριφερόμουν ακριβώς αντίθετα με τον τρόπο που θα έπρεπε να συμπεριφέρεται μια «καλή μητέρα».

Η φίλη μου δεν είχε τελειώσει εκεί τη φράση της. Συνέχισε λέγοντάς μου, «Αν δεν της δώσεις αδέρφια, η κόρη σου θα γίνει επίσης εγωίστρια».

«Πώς η κόρη μου, που ήταν μόλις εννέα μηνών, είχε ήδη γίνει εγωίστρια;», ήταν το πρώτο που σκέφτηκα μόλις την άκουσα να μου λέει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, εκείνο που είπα εκείνη τη στιγμή ήταν, «Ωραία. Ελπίζω να γίνει εγωίστρια».

Ενώ θέλω η κόρη μου να είναι ένα μέλος της κοινωνίας που θα φροντίζει και θα συνεισφέρει, πρέπει να θυμάται ότι έχει επίσης έναν εαυτό για τον οποίο πρέπει να νοιάζεται. Αυτό σημαίνει για μένα η λέξη «εγωίστρια». Να θυμάμαι ότι έχω έναν εαυτό που πρέπει να προσέχω και να το θυμάμαι αυτό περισσότερο τώρα που έγινα γονιός.

Το να είμαι εγωίστρια ως μαμά σημαίνει να αφήνω την κόρη μου να κοιμάται στο σπίτι των γονιών μου δύο φορές το μήνα. Σημαίνει ότι εγώ θα πάρω την απόφαση μαζί με τον σύζυγό μου για το αν θα κάνουμε άλλο παιδί, ώστε να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε αυτήν την όμορφη οικογένεια που δημιουργήσαμε, καθώς και στη σχέση μας, στις καριέρες μας και στον εαυτό μας.

Το να είμαι εγωίστρια ως μαμά σημαίνει ότι αφήνω την κόρη μου στο ολοήμερο πρόγραμμα του παιδικού σταθμού για να μπορέσω να κάνω κάποια πράγματα για τον εαυτό μου, όπως να πάω σουπερμάρκετ, να επισκεφθώ τον γιατρό μου, να κάνω μια ώρα γυμναστική.

Το να είμαι εγωίστρια ως μαμά σημαίνει ότι μερικές φορές παίρνω αποφάσεις που κάνουν εμένα να νιώθω καλά.

Ξέρω ότι μπορεί να με αποκαλέσουν ξανά εγωίστρια άνθρωποι που παρατηρούν την οικογένειά μου από έξω και τους αρέσει να κάνουν κριτική για το πώς πρέπει να είμαστε. Αυτό που ελπίζω είναι ότι ένας άλλος γονιός θα δει ότι είμαι εγωίστρια και θα αισθανθεί να κάνει μια εγωιστική κίνηση επίσης. Θα αφιερώσει ένα επιπλέον λεπτό στον ίδιο του τον εαυτό.

Και αυτό που ελπίζω πολύ είναι ότι η κόρη μου θα με δει ως εγωίστρια. Θα δει τον τρόπο που νοιάζομαι για τον εαυτό μου και θα αναγνωρίσει ότι αξίζει αυτού του είδους την αγάπη, τη φροντίδα και την υποστήριξη για τον δικό της εαυτό, επίσης.

*ελεύθερη μετάφραση - πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved