Στη μαμά που ακόμα προσπαθεί να κυνηγήσει τα όνειρά της

Μαμά, είσαι πολύ περισσότερα...

Στη μαμά που ακόμα προσπαθεί να κυνηγήσει τα όνειρά της
Photo by Paige Cody on Unsplash

Γεια, μαμά. Σε βλέπω. Σε βλέπω να αναρωτιέσαι ποια είσαι εκτός από τον ρόλο σου ως μητέρα. Βλέπω την επιθυμία σου να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, αλλά την ενοχή που ακολουθεί γιατί τόσο καιρό, η ταυτότητά σου έχει χαθεί μέσα στη μητρότητα. Και νιώθεις δεμένη με τον ρόλο—καθορίζεσαι αποκλειστικά από αυτόν.

Σε βλέπω να βαραίνεις από την πίεση να είσαι μόνο μητέρα. Η κοινωνία σου λέει ότι από τη στιγμή που κάνεις παιδιά, δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός της μητρότητας για σένα. Λοιπόν, μαμά, είμαι εδώ για να σου πω ότι αυτό είναι λάθος.

Γιατί όσο κι αν η μητρότητα είναι μέρος αυτού που είσαι, δεν είναι το σύνολο της ταυτότητάς σου. Είσαι πολύ περισσότερα—και δεν χρειάζεσαι καμία άδεια για να είσαι.

Επιτρέπεται να έχεις ταυτότητα εκτός της μητρότητας, ακόμα και τις μέρες που δεν πιστεύεις ότι αξίζεις να έχεις επιθυμία για άλλα πράγματα. Γιατί μαμά, σου αξίζει να έχεις άλλα όνειρα, πάθη, στόχους, ελπίδες και φιλοδοξίες. Αξίζεις να ξεκινήσεις πολλά ταξίδια στη ζωή, χωρίς να περιορίζεσαι να είσαι απλώς μαμά.

Ξέρω ότι μερικές φορές δεν φαίνεται να έχεις χρόνο για οτιδήποτε άλλο. Ξέρω ότι στο τέλος κάθε μέρας, είσαι εξαντλημένη και δεν νιώθεις ότι δε σου μένει ούτε μια στάλα από τον εαυτό σου για να απολαύσεις. Ξέρω ότι πιστεύεις ότι μια «καλή» μαμά είναι αυτή που αφιερώνει τα πάντα στα παιδιά της—παραδίδοντας κάθε κομμάτι του εαυτού της.

Μα μαμά, δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να χάσεις τον εαυτό σου. Και μπορείτε ακόμα να κυνηγάς τα όνειρά σου.

Βλέπετε, το όμορφο με το να είσαι άνθρωπος είναι ότι δεν μας καθορίζει μόνο ένα πράγμα. Είμαστε μια συγχώνευση πολλών εκδοχών του εαυτού μας. Σε αυτή τη ζωή, θα συναντιόμαστε ξανά και ξανά. Με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σε πολλές διαφορετικές στιγμές. Και όλες αυτές οι εκδοχές θα είναι η σύνθεση αυτού που είμαστε, η όλη ουσία της ύπαρξής μας.

Η μητρότητα δεν χρειάζεται να είναι ο βωμός στον οποίο θυσιάζεις τη χαρά σου για άλλα πράγματα εκτός από το να είσαι μαμά. Γιατί ο ρόλος σου ως μητέρα και τα πάθη σου μπορούν να συνυπάρχουν. Μπορούν να μοιράζονται ένα σπίτι.

Το μόνο πράγμα που σε κάνει σπουδαία μητέρα είναι να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, γιατί αυτό θα δουν και θα εκτιμήσουν τα παιδιά σου καθώς μεγαλώνουν.

Έτσι, στη μαμά που προσπαθεί ακόμα να κυνηγήσει τα όνειρά της - πήγαινε να τα πάρεις, κορίτσι μου. Το έχεις. Σε στηρίζω. Είμαι εσύ, είσαι εγώ, είμαστε όλες μαζί!

Με πληροφορίες από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved