Τι θα έλεγα σε μια μαμά που το παιδί της είναι επιλεκτικό με το φαγητό και δεν τρώει

Η  Caitlin Beale είναι διαιτολόγος και εξιστορεί τη δική της εμπειρία με την κόρη της η οποία ήταν επιλεκτική με το φαγητό.

Μία Μαμά
Τι θα έλεγα σε μια μαμά που το παιδί της είναι επιλεκτικό με το φαγητό και δεν τρώει

Όταν ήμουν έξι μηνών έγκυος στο πρώτο μου παιδί μίλησα σε μια ομάδα άλλων μαμάδων λέγοντας ότι η επανάληψη είναι αυτή που έχει σημασία και παρόλο που μπορεί να χρειαστούν έως και 20 φορές για να δεχτεί ένα παιδί ένα νέο φαγητό, τελικά θα το φάει.

Δεν είχα ιδέα – μέχρι τότε - πώς ήταν να ετοιμάζω με κόπο ένα γεύμα για το παιδί μου, για να το απορρίψει.

Εδώ κι ένα χρόνο, το μωρό μου άρχισε τις στερεές τροφές. Ήταν πρόθυμο να φάει τα περισσότερα φαγητά (και εξακολουθεί να είναι) και ένιωσα δικαιωμένη. Όπως οι περισσότερες νέες μαμάδες, αμφισβήτησα σχεδόν τα πάντα εκείνους τους πρώτους μήνες, αλλά το φαγητό και η διατροφή ήταν τα δυνατά μου σημεία.

augo-paidi.jpg

Το δεύτερο παιδί μου ήταν επιλεκτικό

Το δεύτερο παιδί μου ήρθε στον κόσμο τέσσερα χρόνια αργότερα, και αυτή τη φορά, είχα την εμπειρία των στερεών τροφών. Είχα λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα έτσι εκτέθηκε σε ακόμα περισσότερες γεύσεις και υφές καθώς απλά πολτοποιούσα αυτά που έτρωγε η υπόλοιπη οικογένεια.

Έμοιαζε να τα λατρεύει όλα. Μέχρι που κάποια στιγμή σταμάτησε να τρώει.

Η μία άρνηση έγιναν τρεις. Μετά πέντε. Πολύ σύντομα, καταλήξαμε σε μια μικρή λίστα φαγητών. Κανένα απολύτως λαχανικό. Τα μήλα ήταν το μόνο αποδεκτό φρούτο και οτιδήποτε ολικής αλέσεως απλά δεν το άγγιζε. Ακόμη και η σάλτσα ντομάτας ήταν απαγορευτική.

Όταν η κόρη μου άρχισε να αρνείται κατηγορηματικά όλα τα τρόφιμα που βοηθούσαν στην εξισορρόπηση των διατροφικών επιλογών της, αγνόησα την ιδιότητα του διαιτολόγου.

Έκανα ό,τι έμαθα στους άλλους γονείς να μη κάνουν. Την παρακαλούσα να δοκιμάσει μόνο δύο μπουκιές ακόμα. Την επιβράβευα με επιδόρπιο. Έπιασα τον εαυτό μου να επενδύει συναισθηματικά στο αν η κόρη μου θα δοκίμαζε απλώς μια γεύση από το δείπνο που της έφτιαξα.

Φευ, τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε, και το μόνο που κατάφερα ήταν να είναι όλο και πιο αγχωτική η ώρα του φαγητού. Όσο περισσότερη πίεση ένιωθε, τόσο λιγότερο έτρωγε.

Ένιωσα σαν να είχα αποτύχει τελείως.

Όλη η αυτοπεποίθηση που είχα με το πρώτο μου παιδί , εξαφανίστηκε ως δια μαγείας. Ήμουν διαιτολόγος, αυτός που υποτίθεται ότι έμαθε σε άλλους γονείς πώς να ταΐζουν τα δικά τους παιδιά. Κι όμως, δεν είχα κανέναν έλεγχο και δεν μπορούσα να κάνω την κόρη μου να δοκιμάσει ένα νέο φαγητό, πόσο μάλλον να το αποδεχτεί.

paidi-kai-avgo.jpg

Τι θα έλεγα σε μια άλλη ανήσυχη μαμά ενός παιδιού που είναι επιλεκτικό με το φαγητό

Μερικές μέρες ήμουν πραγματικά μπερδεμένη με το πώς η κόρη μου συνέχισε να μεγαλώνει και να παραμένει ζωηρή και δραστήρια.

Τι θα έλεγα όμως σε μια άλλη μαμά που ανησυχώντας για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού της ζητούσε τη βοήθειά μου;

Θα της έλεγα ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει θα ήταν να μιλήσει με τον παιδίατρο του παιδιού της για να ελέγξει την ανάπτυξη και τα θρεπτικά συστατικά.

Θα της έλεγα να κοιτάξει το παιδί της. Είναι χαρούμενο, μεγαλώνει και αναπτύσσεται σωστά; Εάν η απάντηση σε όλα είναι ναι, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχεί.

Μητρότητα σημαίνει εγκατάλειψη των προσδοκιών

Η εμπειρία μου με την κόρη μου είναι απλώς άλλη μια υπενθύμιση ενός μεγάλου μαθήματος γονεϊκότητας: Δεν υπάρχει κανένας σωστός τρόπος για να κάνετε κάτι.

Δεν υπάρχουν δύο παιδιά ίδια. Γρήγορα έμαθα ότι το να ακολουθείτε τον ίδιο ακριβώς δρόμο με κάθε παιδί δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Αυτό που λειτουργεί για το ένα μπορεί να μην λειτουργεί (και πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει) για το άλλο.

Η μικρή μου δεν προσπαθεί να είναι δύσκολη. Είναι ευαίσθητη στις μυρωδιές (που γνωρίζω ότι συνδέεται στενά με την απέχθεια για το φαγητό) και 100% δεν θα κάνει κάτι αν νιώσει πίεση. Η άρνησή της να δοκιμάσει φαγητό δεν είναι πείσμα. Είναι απλώς μέρος του ποια είναι και πώς είναι φτιαγμένη.

Έτσι, ενώ δεν μπορώ να τα παρατήσω εντελώς (η διατροφή είναι σημαντική), προσπαθώ να αναγνωρίσω ότι αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά μαθήματα μητρότητας. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα «σωστά», αλλά ο μικροσκοπικός άνθρωπος που στέκεται μπροστά μας μπορεί να μην ταιριάζει στο τυπικό καλούπι.

Και αυτό είναι μια χαρά.

Ακόμα δεν τρώει όλα όσα της δίνω. Αλλά όσο περισσότερο προσπαθώ να καταλάβω τις ανάγκες της, τόσο πιο χαλαρή είμαι και τόσο καλύτερα τα καταφέρνει (αν και αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη).

Και το δουλεύουμε σιγά σιγά, μαζί, ένα καρότο τη φορά.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved