Το παιδί μου είναι επιλεκτικό στο φαγητό. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Μερικά παιδιά είναι «εύκολα» στο φαγητό και άλλα όχι, καθώς απορρίπτουν από το διαιτολόγιό τους τις περισσότερες τροφές ή τρώνε συγκεκριμένες. Το πιο σύνηθες είναι τα παιδιά να αρνούνται να φάνε φρούτα και λαχανικά που είναι ωφέλιμα για την υγεία και την ανάπτυξή τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πίεση των γονιών τους. 

Το παιδί μου είναι επιλεκτικό στο φαγητό. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Η επιλεκτικότητα στο φαγητό εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά νηπιακής ηλικίας (περίπου το 20% των παιδιών έως 5 χρόνων εμφανίζει μια μορφή επιλεκτικότητας). Αυτό μπορεί να συνεχιστεί έως ότου γίνουν 8 και σε μερικές περιπτώσεις παραμένει έως και την ενήλικη ζωή.

Συνήθως τα παιδιά που εμφανίζουν επιλεκτικότητα δεν τρώνε συγκεκριμένες τροφές με βάση την οσμή και την εμφάνισή τους. Μπορεί το παιδί να τρώει φυσιολογικά και ξαφνικά να αρχίζει να επιλέγει τις τροφές και να αρνείται να φάει αυτές που μέχρι πρότινος έτρωγε.

Τι μπορείτε να κάνετε
-Ζητείστε από το παιδί να σας πει τι του αρέσει και γιατί. Βάλτε το να σας βοηθήσει στη κουζίνα φτιάχνοντας κάτι όπως να κόψει φρούτα για τη φρουτοσαλάτα ή να κόψει τα φρούτα και λαχανικά σε διάφορα σχέδια και σχήματα που αυτό θέλει.

-Προσπαθήστε να πείσετε το παιδί να δοκιμάσει το φαγητό περιγράφοντας ρεαλιστικά πως είναι η γεύση του.

-Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ένδειξη αγάπης όπως: «φάε αυτή τη μπουκιά για μένα για να μου δείξεις πως με αγαπάς».

-Μην του δίνετε δώρα επειδή έφαγε, γιατί θα το εκπαιδεύσετε να τρώει για να «παίρνει» και θα το κάνετε χειριστικό.

-Προσπαθήστε να κάνετε παραλλαγές φαγητών «κρύβοντας» ενδεχομένως κάποια λαχανικά που δεν τρώει όταν τα βλέπει.

-Μην είστε αυστηροί και απόλυτοι με τη διατροφή του παιδιού σας. Χρειάζεται υπομονή όσο κουραστικό κι αν είναι αυτό για τη μητέρα που πρέπει να φροντίζει σε ημερήσια βάση για το φαγητό της ημέρας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved