Επιλόχειος κατάθλιψη το καλοκαίρι - Όταν τα συναισθήματα δεν ταιριάζουν με την εποχή

Ιστορία που θα σε βοηθήσει αν παλεύεις με την επιλόχειο κατάθλιψη το καλοκαίρι.

Μία Μαμά
Επιλόχειος κατάθλιψη το καλοκαίρι - Όταν τα συναισθήματα δεν ταιριάζουν με την εποχή
Φωτογραφία από Pixabay

Το καλοκαίρι είθισται να είναι μια χαρούμενη και φωτεινή περίοδος. Όταν όμως έχεις κατάθλιψη, απομονώνεσαι και τα βλέπεις όλα μαύρα και σκοτεινά.

Και τα δύο παιδιά μου γεννήθηκαν σε όμορφες, ηλιόλουστες μέρες κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου όμορφου, ηλιόλουστου καιρού. Ως κάποια που παλεύει κάθε χρόνο με την εποχική κατάθλιψη, ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι και τα δύο παιδιά μου θα γεννηθούν στα τέλη του καλοκαιριού/αρχές του φθινοπώρου αντί για το βάθος του χειμώνα.

Δεν ήμουν προετοιμασμένη για όλο το φάσμα των διαφορετικών συναισθημάτων μετά τον τοκετό —ειδικά όταν κανένα από αυτά τα συναισθήματα δεν ταίριαζε με την εποχή. Με την πρώτη μου κόρη, η επιλόχεια κατάθλιψη και το άγχος έπεσαν πάνω μου σαν κεραμίδια από τον ουρανό. Ποτέ δεν είχα παλέψει με μια αγχώδη διαταραχή πριν, και όλα ήταν πρωτόγνωρα για εμένα.

Δεν ήξερα τι είναι το άγχος μετά τον τοκετό ή ότι ήμουν στα βάθη του. Όμως ήξερα ότι η λαμπερή λιακάδα που έσκαγε από τα παράθυρά μου μου φαινόταν ξένη και λάθος. Λέω ξένη και λάθος γιατί υπήρχαν πολλές μέρες που έκλεινα τα στόρια μια φωτεινή, ζεστή μέρα για να μείνω μέσα με το νεογέννητό μου.

epiloxeios katathlipsi to kalokairi 3

Φωτογραφία από Wings Of Freedom / Pexels

«Ω, παιδιά χρειάζεστε λίγο καθαρό αέρα», έλεγαν οι επισκέπτες όταν με έβλεπαν, ακόμα με τις πιτζάμες μου, να κρατάω το στρυμωγμένο μωρό μου μέσα στο σπίτι με αναμμένο το κλιματιστικό. Με έκανε να νιώθω χειρότερα, ότι απογοήτευα το μωρό μου επειδή δεν ήθελα να κάθομαι στον ζεστό ήλιο.

Ανάγκαζα τον εαυτό μου να κάνει βόλτες με καρότσι που δεν με έκαναν να νιώσω καλύτερα. Ένιωθα ότι θα έπρεπε να απολαμβάνω τον ασυνήθιστο καλοκαιρινό καιρό τον Οκτώβριο. Πήρα τη μικροσκοπική κόρη μου και επισκεφθήκαμε την οικογένειά μου, παρόλο που το άγχος μου ούρλιαζε εσωτερικά, στρυμωγμένο, ενάντια σε κάθε λεπτό αναγκαστικής κοινωνικοποίησης. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι, απολάμβαναν την εποχή και τον καλό καιρό.

Εγώ το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να μείνω στο σπίτι, να κρατάω το μωρό μου και να μην ανησυχώ για το αν ήταν πολύ ζεστό, πολύ εκτεθειμένο στον ήλιο ή αν το αγκάλιαζαν μέλη της οικογένειας και φίλοι. Ένιωσα εκτεθειμένη. Ήμουν πεπεισμένη ότι όλοι μπορούσαν να δουν χαμογελούσα ψεύτικα.

Χρειάστηκαν μήνες για να ισορροπήσουν οι ορμόνες και τα συναισθήματά μου, για να αποκτήσω την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν και για να μάθω επιτέλους τι ήταν καλύτερο για εμένα και για εκείνη. Για να μην ανησυχώ για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Ήταν μια από τις πιο δύσκολες, απομονωτικές εμπειρίες της ζωής μου. Αλλά ήταν προσωρινό – όπως είναι όλα τα πράγματα στη γονεϊκότητα. Πήρα τη βοήθεια που χρειαζόμουν βασιζόμενη στον σύζυγο και την αδερφή μου και αναζητώντας θεραπεία μόλις κατάφερα να αναγνωρίσω ότι τη χρειαζόμουν.

epiloxeios katathlipsi to kalokairi 2

Φωτογραφία από Ekaterina Swiss/Pexels

Η δεύτερη κόρη μου γεννήθηκε το καλοκαίρι και ενώ βίωσα τα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών μετά τον τοκετό, τις ενοχές του δεύτερου παιδιού και τα ανισόρροπα συναισθήματα εκείνων των πρώτων εβδομάδων που έφερα στον κόσμο ακόμη ένα παιδί—ήξερα ότι δεν είχα επιλόχεια κατάθλιψη ή άγχος. Άλλη μια φορά, τα συναισθήματά μου δεν ταίριαζαν με την ηλιόλουστη εποχή. Αλλά αυτή τη φορά, δεν ένιωσα άσχημα για αυτό. Γιατί ήξερα ότι ό,τι ένιωθα ήταν προσωρινό. Ήξερα πώς να λέω «όχι» σε συγκεντρώσεις στις οποίες δεν ένιωθα άνετα να πάρω ένα νεογέννητο και δεν τιμωρούσα τον εαυτό μου τις μέρες που ένιωθα χάλια και με πεσμένη διάθεση.

Εάν κάποιο από τα παραπάνω σας θυμίζει κάτι από εσάς, να ξέρετε ότι είναι εντάξει να μην είστε εντάξει. Αναγνωρίστε ποιοι είναι οι άνθρωποι σας και αφήστε τους να σας βοηθήσουν. Το να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι το καλύτερο για εσάς. Και το καλύτερο για εσάς είναι το καλύτερο και για το μωρό σας.

Θα ξαναβρείτε τον χαμένο ήλιο. Το υπόσχομαι.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved