Διπλή απώλεια λίπους σε 8 εβδομάδες – Τι αποκαλύπτει μελέτη για τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να αυξηθεί σημαντικά απλώς αλλάζοντας τι τρώμε, όχι πόσο τρώμε.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο της έρευνας λόγω της σύνδεσής τους με προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, ορισμένους καρκίνους και ακόμα κατάθλιψη.
Η νέα μελέτη, η μεγαλύτερη έως σήμερα σχετικά με τη διατροφή UPF, δείχνει ότι η επεξεργασία των τροφίμων επηρεάζει το βάρος και την υγεία πέρα από τα θρεπτικά συστατικά.
Χάστε λίπος με την ιαπωνική μέθοδο - 30 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά, λένε οι ειδικοί
Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση των UCL και UCLA, συνέκρινε μια διατροφή με ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα (MPF), όπως overnight oats ή σπιτική μπολονέζ, με μια διατροφή με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), όπως μπάρες πρωινού και έτοιμη λαζάνια.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες - 55 ενήλικες - σε δύο ομάδες, με κάθε ομάδα να ακολουθεί για οκτώ εβδομάδες τη μία διατροφή πριν περάσει στην άλλη, μετά από μια περίοδο επαναφοράς (washout). Και οι δύο διατροφές βασίζονταν στον Οδηγό Διατροφής Eatwell, την επίσημη βρετανική σύσταση για υγιεινή διατροφή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την απουσία περιορισμού θερμίδων, και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος – πιθανώς λόγω της βελτιωμένης ποιότητας της τροφής σε σύγκριση με τη συνηθισμένη τους διατροφή. Ωστόσο, η ομάδα που ακολούθησε τη MPF διατροφή έχασε διπλάσιο βάρος (2,06% έναντι 1,05% στην UPF ομάδα). Η απώλεια αυτή προήλθε από μείωση λίπους και συνολικού νερού στο σώμα χωρίς αλλαγή στη μυϊκή ή ελεύθερη από λίπος μάζα, υποδηλώνοντας μια πιο υγιή σύνθεση σώματος.
7 πρακτικές συμβουλές για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα στην πράξη
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Samuel Dicken, η 2% μείωση μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά αντιστοιχεί σε 13% μείωση για τους άνδρες και 9% για τις γυναίκες σε έναν χρόνο, χωρίς ενεργή προσπάθεια περιορισμού θερμίδων. Οι ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές είναι πιο ικανοποιητικές και λιγότερο ενεργειακές, οδηγώντας φυσικά σε μικρότερη κατανάλωση φαγητού. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν καλύτερη αντοχή στους πειρασμούς και μειωμένες λιγούρες στην MPF διατροφή.
Προφανώς και δεν σημαίνει ότι τα UPFs είναι απαγορευτικά – μπορούν να είναι χρήσιμα, ειδικά ως πηγή ενέργειας πριν ή μετά την άσκηση, αρκεί να ακολουθούνται σωστά διατροφικά πρότυπα.
Χάσε το σπλαχνικό λίπος με το κόλπο «10 λεπτών» μετά το δείπνο
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ποιότητας τροφής για βιώσιμη απώλεια βάρους και υγιή σύνθεση σώματος. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά τα αποτελέσματα προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για το πώς τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφική στρατηγική.