Αδυνατίζει το αβοκάντο; Τι απαντά ένας ειδικός

Να εντάξετε τι αβοκάντο στη διατροφή σας εάν θέλετε να χάσετε βάρος ή όχι;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Αδυνατίζει το αβοκάντο; Τι απαντά ένας ειδικός
Bigstock

Το πρώτο βήμα για να χάσετε βάρος είναι να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Εκτός από τον περιορισμό θερμίδων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια τρόφιμα να εντάξετε στη διατροφή σας και ποια όχι. Σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει το αβοκάντο; Από τη μία είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, από την άλλη έχει υψηλή θερμιδική αξία. Η διαιτολόγος Laura Burak απαντά στο Eat This.

Το αβοκάντο «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους

Το αβοκάντο αξίζει μία θέση στη διατροφή σας σε περιόδους δίαιτας, αλλά και γενικά, αναφέρει η ειδικός. Αρχικά είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών, ένας συνδυασμός που σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης και μειώνει τις λιγούρες.

«Προσθέτοντας μία ή δύο μερίδες αβοκάντο στη διατροφή σας, σας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα και μειώνει την πιθανότητα να καταναλώσετε πιο μετά ένα γεύμα πλούσιο σε θερμίδες ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.» αναφέρει η ειδικός.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση αβοκάντο βοηθά στην απώλεια κιλών. Σύμφωνα με ανάλυση του National Health and Nutrition Examination Survey, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συχνά αβοκάντο είχαν μικρότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περίμετρο μέσης από εκείνους που δεν έτρωγαν συχνά ή καθόλου αβοκάντο.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε τυχαίο δείγμα υπέρβαρων ενηλίκων έδειξε ότι η κατανάλωση μισού αβοκάντο στο μεσημεριανό γεύμα παράτεινε τον κορεσμό και μείωσε την επιθυμία για φαγητό έως και 5 ώρες μετά το γεύμα.

Τέλος, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of American Heart Association έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες παρατήρησαν μείωση του σπλαχνικού τους λίπους.

Άλλα οφέλη των αβοκάντο

Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία. Το αβοκάντο περιέχει λουτεΐνη, μία ένωση η οποία θεωρείται ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου.

Κάνει καλό στην καρδιά. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο. Τα παραπάνω συστατικά είναι απαραίτητα για την καρδιαγγειακή υγεία και όπως αναφέρει έρευνα του 2022 στο Journal of the American Heart Association, το αβοκάντο είναι μία τροφή ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς που αξίζει μία θέση στη διατροφή σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved