Γλυκοπατάτα: Βοηθά στην απώλεια βάρους; Ένας ειδικός απαντά

Η γλυκοπατάτα μπορεί να γίνει «σύμμαχoς» στην απώλεια βάρους και μία διαιτολόγος εξηγεί το γιατί. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Γλυκοπατάτα: Βοηθά στην απώλεια βάρους; Ένας ειδικός απαντά
Bigstock

Η γλυκοπατάτα περιέχει βιταμίνες Α και C, κάλιο, μαγνήσιο. Θεωρείται μία σούπερ τροφή και οι υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφή τη λατρεύουν. Μπορεί, όμως, η γλυκοπατάτα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους; Η διαιτολόγος Destini Moody απαντά στο Eat This.

Γλυκοπατάτα και απώλεια βάρους

Η γλυκοπατάτα μπορεί να γίνει «σύμμαχoς» στην απώλεια βάρους και η διαιτολόγος Destini Moody εξηγεί το γιατί.

Παρατείνουν την αισθηση κορεσμού

Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συστατικό που, σύμφωνα με έρευνες, παρατείνει την αίσθηση πληρότητας, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη θερμίδων μέσα στη μέρα.

«Παρόλο που δεν περιέχουν πρωτεΐνη, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στη διαχείριση της πείνας, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες πηγές υδατανθράκων όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα πρόσθετα σάκχαρα.» αναφέρει η Moody. «Τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα εάν τρώτε την γλυκοπατάτα με τη φλούδα, η οποία περιέχει επίσης αδιάλυτες φυτικές ίνες. Δεδομένου ότι οι φυτικές ίνες δεν μπορούν διασπαστούν κατά την πέψη και δεν περιέχουν θερμίδες, μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη τροφής».

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν λίγες θερμίδες

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και έχουν πολύ λίγες θερμίδες σε σχέση με άλλες αμυλούχες τροφές.

«Μία γλυκοπατάτα μεσαίου μεγέθους περιέχει μόλις 112 θερμίδες. Να πούμε ότι ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια έχει 152 θερμίδες και δεν σας χορταίνει καν στον ίδιο βαθμό.» αναφέρει η ειδικός.

Είναι πηγή πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά είναι ένα είδος ίνας που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει και χρησιμεύουν ως τροφή για τα βακτήρια και άλλους ευεργετικούς οργανισμούς του εντέρου. Η κατανάλωσή τους βοηθά στην πέψη και προάγει το υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

«Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι θεωρούνται πρεβιοτικά», εξηγεί η Moody. «Τα πρεβιοτικά βοηθούν στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα για ένα πιο υγιές μικροβίωμα και ένα πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση βάρους» συμπληρώνει.

Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες

«Η υψηλή περιεκτικότητα των γλυκοπατατών σε νερό και το σύνθετο άμυλο σε σύγκριση με άλλους τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες με τον ίδιο αριθμό θερμίδων, έρευνα έδειξε ότι βοήθησε τους συμμετέχοντες να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους.» εξηγεί η ειδικός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved