Ζυμαρικά: Τα αναπάντεχα οφέλη και τέσσερις πανεύκολες συνταγές

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών σήμερα και είναι ευκαιρία να ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τα αγαπημένα μας μακαρόνια.

Ζυμαρικά: Τα αναπάντεχα οφέλη και τέσσερις πανεύκολες συνταγές

Τα ζυμαρικά αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας.

Bigstock

Τα ζυμαρικά δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και θρεπτικά. Τα οφέλη για τον οργανισμό είναι πολλά με την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση τους γίνεται με μέτρο. Η 25η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1998 ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών ακριβώς για να αναδείξει τη διατροφικής τους αξία και παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλους τους λόγους για τους οποίους τα ζυμαρικά αξίζουν μία θέση στη διατροφή μας.

Ζυμαρικά: Μία παρεξηγημένη τροφή

Τα περισσότερα ζυμαρικά παρασκευάζονται από σκληρό σιτάρι και νερό. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για αυτό και πολλοί θεωρούν ότι είναι απαγορευτικά σε μία υγιεινή διατροφή ή σε περιόδους δίαιτας. Είναι όμως έτσι;

Τα ζυμαρικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά και παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σύνθετους υδατάνθρακες, η με μέτρο κατανάλωσή τους δεν φαίνεται να επηρεάζει το σωματικό βάρος και αντίθετα έχει θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα:

Είναι πηγή ενέργειας. Τα ζυμαρικά περιέχουν γλυκόζη η οποία είναι το βασικότερο καύσιμο για το νευρικό σύστημα και τους μύες.

Παρατείνει την αίσθηση κορεσμού. Ένα γεύμα με ζυμαρικά θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρα και θα περιορίσει την επιθυμία για φαγητό μέσα στη μέρα.

Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες δεν είναι κακοί. Οι σύνθετοι δε, βοηθούν στην αργή απελευθέρωσης της ενέργειας και τη διατήρησή της σε σταθερά επίπεδα, σε αντίθεση με τα απλά σάκχαρα.

Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο. Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ζυμαρικά «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους

Ένα πιάτο με ζυμαρικά δεν είναι απαγορευτικό στη δίαιτα. Βέβαια εξαρτάται από το με τι θα συνοδεύσετε τα ζυμαρικά, αλλά και από το είδος των ζυμαρικών που θα επιλέξετε.

  • Επιλέξτε ζυμαρικά ολικής άλεσης ή ζυμαρικά λαχανικών.
  • Προτιμήστε τις σπιτικές σάλτσες και όχι τις έτοιμες του εμπορίου που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης
  • Συνοδεύστε τα ζυμαρικά με κόκκινο κρέας και λαχανικά
  • Φάτε τα κρύα. Τα κρύα ζυμαρικά φαίνεται να προκαλούν μία μικρότερη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ ακόμα μικρότερη αύξηση κατά 50% περίπου, φαίνεται να προκαλούν αυτά που έχετε ξαναζεστάνει.
salata-me-zumarika.jpg

Τέσσερις εύκολες και υγιεινές συνταγές για ζυμαρικά

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τέσσερις εύκολες και υγιεινές συνταγές με ζυμαρικά για όλα τα γούστα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved