Παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι από τη Φοίβη Λέκκα!

Οι καλοκαιρινές διακοπές συνεχίζονται και ξεχωριστά παιδικά βιβλία καλούν τα παιδιά να ταξιδέψουν μέσα στις σελίδες τους.

Παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με το άκρως καλοκαιρινό «Αίνιγμα στο Αιγαίο» της Μαρίας Ρουσάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

01lk1

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλίο γεμάτο χιούμορ, μυστήριο και ανατροπές, που θα κάνει τα παιδιά να ταυτιστούν με τη δεκάχρονη ηρωίδα του τη Ζωή και να φανταστούν τον εαυτό τους να ζει μια αντίστοιχη περιπέτεια σε κάποιο νησί! Η συγγραφέας, μέσα από πολύ εύστοχους συσχετισμούς με γνωστά παραμύθια και μια πλοκή άκρως ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική, μιλάει στα παιδιά για τη σημασία της φιλίας και της αλληλεγγύης, την αξία της οικογένειας, την ωριμότητα που έρχεται μέσα από τις εμπειρίες. Τα παιδιά θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, να αναθεωρούμε τις απόψεις μας, να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε τους ανθρώπους αλλά και να εκτιμούμε όλα όσα έχουμε. Κι όλα αυτά μέσα από ένα βιβλίο που δε θα μπορούν εύκολα να αφήσουν από τα χέρια τους πριν το τελειώσουν.

«Αίνιγμα στο Αιγαίο»
Ρουσάκη Μαρία
Εκδόσεις Μίνωας, 2015
€ 7.20, σελ. 112
Για παιδιά από 9 ετών

Θα συνεχίσω με το άκρως μυστηριώδες-όπως δηλώνει και ο τίτλος του- «Μυστήριο στην αυλή» της Εύας Κασιάρου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

01lk2

Πρόκειται για ένα βιβλίο εμπνευσμένο, με καλά δουλεμένη πλοκή, που είναι πολλά παραπάνω από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου. Διαβάζεται απνευστί-και από τους ενήλικους αναγνώστες- και καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα και να του μεταφέρει όλη την αγωνία για τη λύση του μυστηρίου. Τίποτα σε αυτή την ιστορία δεν είναι όπως φαίνεται. Και αυτό ακριβώς περνάει και στα παιδιά ̇ να μην κρίνουν αυτό που είναι ένας άνθρωπος από την εμφάνιση του, όποια κι αν είναι αυτή. Μέσα από ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, όπως είναι το «σύνδρομο του λυκανθρώπου», μιλά στα παιδιά για την αποδοχή της διαφορετικότητας, το είναι και το φαίνεσθαι των ανθρώπων, την ανάγκη τους να ανήκουν κάπου, την εσωτερική ομορφιά που είναι κρυμμένη αλλά πάντα υπάρχει, την έννοια της δικαιοσύνης. Κι όλα αυτά μέσα από ένα μυστήριο που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των παιδιών και περιμένει τη λύση του.

«Μυστήριο στην αυλή»
Κασιάρου Εύα
Εκδόσεις Κέδρος, 2015
€ 7.46, σελ. 160
Για παιδιά από 11 ετών
Βραβευμένο με το Β΄ Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (IBBY Κύπρου) 2013

Σειρά έχει το υπέροχο βιβλίο «Η αποθήκη» του Βασίλη Κουτσιαρή που σας έχω προτείνει και παλιότερα και κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

01lk3

Πρόκειται για το πιο ώριμο-για μένα-βιβλίο του συγγραφέα, που θα αποτελέσει ιδανική συντροφιά για τα παιδιά τώρα το καλοκαίρι. Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε μια ιστορία που αβίαστα τα βάζει στη διαδικασία, μέσα και από τη δική σας βοήθεια, να σκεφτούν πράγματα σημαντικά. Σε αυτό συμβάλει καταλυτικά η υπέροχη εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη, που παίζει με τα έντονα χρώματα, το φως και την εκφραστικότητα των προσώπων. Το βιβλίο μεταφέρει τα παιδιά σε μια αποθήκη με περιστέρια και τους μιλά με πρωτότυπο τρόπο για τη σημασία του να καταλαβαίνει κάποιος γιατί φοβάται και αν ο λόγος είναι πραγματικός, για το πώς ένας αρχηγός πολλές φορές μπορεί να φοβίζει και να τρομοκρατεί για το δικό του συμφέρον αυτούς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του αλλά και για το γεγονός ότι ο φαινομενικά πιο δυνατός μπορεί να είναι τελικά ο πιο αδύναμος απ'όλους. Το θέμα είναι να προσπαθούμε να ξεπερνάμε τους φόβους μας, να διεκδικούμε την ελευθερία μας και να δείχνουμε κατανόηση στις αδυναμίες των άλλων.

«Η αποθήκη»
Κείμενο: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, 2015
€ 13.50, σελ. 48
Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Τώρα θα σας πάω στη σειρά βιβλίων «Τα συναισθήματα μου» για παιδιά μικρής ηλικίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

01lk4
01lk5
01lk6

Τα βιβλία της σειράς «Μη φοβάσαι να λες Όχι», «Κλαψ...όχι άλλα κλάματα!» και «Πώς θα νικήσω το θυμό μου» παρουσιάζουν όλη τη γκάμα των συναισθημάτων που βιώνουν τα παιδιά, τόσο τα ευχάριστα όσο και τα δυσάρεστα. Μέσα από ευφάνταστες και ελκυστικές για τα παιδιά ιστορίες, θα μάθουν να αποδέχονται και να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα τους και να τα μετατρέπουν σε θετικές εμπειρίες. Πολύτιμος σύμμαχος, η δική σας βοήθεια, μέσα από την κουβέντα που μπορείτε να κάνετε μαζί τους.

Σειρά: «Τα συναισθήματα μου»
Ilona Lammertik & Lucie Georger
Μετάφραση: Δημήτρης Γρηγοριάδης
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, 2015
€ 10.85, σελ. 26
Για παιδιά από 4 ετών

Σειρά έχει τώρα η «Επιστροφή στην Ευτυχούπολη» της Μαριλίτας Χατζημποντόζη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

01lk7

Είναι ένα βιβλίο που, μέσα από τις περιπλανήσεις του Ευτύχιου και της Ευτυχούλας, μιλάει στα παιδιά για το νόημα της ευτυχίας και τη σημασία της στη ζωή των ανθρώπων. Σε αυτό βοηθάει και η πολύχρωμη και πολύ ζωντανή εικονογράφηση, που τα κάνει να νιώθουν μέρος της ιστορίας. Όλα όσα φέρνουν ευτυχία στη ζωή μας είναι αναντικατάστατα και πιο ακριβά από όλα τα πλούτη του κόσμου και η αναζήτηση της ευτυχίας είναι στο χέρι μας ̇ κι είναι σημαντικό τα παιδιά να αρχίσουν να το σκέφτονται αυτό από μικρή ηλικία.

«Επιστροφή στην Ευτυχούπολη»
Κείμενο: Μαριλίτα Χατζημποντόζη
Εικονογράφηση: Γιώργος Πετρίδης
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015
€ 10.95, σελ. 40
Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Για το τέλος άφησα τα υπέροχα «Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία» των Μαρία Αγγελίδου και Αντώνη Παπαθεοδούλου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος.

01lk8

Υπάρχει στ΄αλήθεια ο Ιπτάμενος Ολλανδός, το καράβι φάντασμα; Το καράβι γλέντι, η Αργώ, βρήκε τελικά το Χρυσόμαλλο Δέρας; Χωράει η σκούνα Ισπανιόλα τους πειρατές όλου του κόσμου; Πώς το μικρό καράβι του Ιούλιου Βερν μεγάλωσε κι έγινε ατμόπλοιο; Γιατί κυνηγά το Πίκουοτ τη μεγάλη άσπρη φάλαινα; Τί είδε το καράβι του Λουκιανού που πήγε στο φεγγάρι;

Οι συγγραφείς του θαλασσινού αυτού βιβλίου, όπως και στο προηγούμενο της ίδιας σειράς «Καράβια που δε φοβήθηκαν», επιστράτευσαν όλη την ευρηματικότητα, την έμπνευση και τη φαντασία τους και έδωσαν ένα βιβλίο έργο τέχνης, που ταξιδεύει τον αναγνώστη συνδυάζοντας την ιστορία και τη γνώση με το χιούμορ, την περιπέτεια, το πνεύμα εξερεύνησης και τις ανθρώπινες αξίες. Η αμεσότητα της γραφής και το συναρπαστικό περιεχόμενο των ιστοριών θα κερδίσουν τα παιδιά. Ο ταλαντούχος Χρήστος Κούρτογλου, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων την τεχνική του κολλάζ, δημιούργησε υπέροχα αφαιρετικά σχέδια σαν πίνακες ζωγραφικής για να συμπλέουν με τις ιστορίες. Δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένα τόσο υψηλής αισθητικής παιδικό βιβλίο ̇ δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κερδίζει και τους ενήλικους αναγνώστες.

«Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία»
Κείμενο: Μαρία Αγγελίδου & Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
Εκδόσεις Ίκαρος, 2014
€ 9.90, σελ. 68
Για παιδιά από 7 ετών

Σας εύχομαι όμορφα καλοκαιρινά ταξίδια μέσα και έξω από τις σελίδες των βιβλίων!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved