Μπορούμε να δούμε κακοήθεια στις ωοθήκες με υπερηχογράφημα; (vid)

Μενέλαος Λυγνός
Μπορούμε να δούμε κακοήθεια στις ωοθήκες με υπερηχογράφημα; (vid)
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Οι ωοθήκες είναι δύο υπόλευκα («λευκωπά») όργανα με σχήμα αμυγδάλου, των οποίων η επιφάνεια παρουσιάζεται ανομοιόμορφη, καθότι φέρουν συνήθως μικρά εξογκώματα. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας οι ωοθήκες έχουν μήκος 3 έως 5 εκατοστά περίπου, αλλά μετά την εμμηνόπαυση «συρρικνώνονται» και εμφανίζονται ατροφικές. Οι ωοθήκες εντοπίζονται εκατέρωθεν της μήτρας πλησίον των κοιλιακών σαλπιγγικών στομίων.

Το υπερηχογράφημα, στο οποίο υποβάλλεται κατά κανόνα η γυναίκα κατά τον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, είναι και το «πρώτης γραμμής» διαγνωστικό μέσο, που διαθέτουμε προκειμένου να εντοπίσουμε τις κύστεις των ωοθηκών.

Οι ωοθήκες στην αναπαραγωγική ηλικία συνήθως παρουσιάζονται ως δύο σωματίδια εκατέρωθεν της μήτρας με μήκος 2,5 – 5 εκατοστά, πλάτος 1,5 – 3 εκατοστά και πάχος 0,6 – 1,5 εκατοστά. Εντός των ωοθηκών εξάλλου συχνά εντοπίζονται και μικρές «σφαίρες», που ονομάζονται θυλάκια και έχουν διάμετρο αρκετά μικρότερη του 1 εκατοστού. Εντός εκάστου εκ των θυλακίων αυτών αρχίζει η ωρίμανση ενός ωαρίου, αλλά μόνον ένα (συνήθως) ανά κύκλο φθάνει στην πλήρη ωρίμανση και απελευθερώνεται με την ωορρηξία (ή ωοθυλακιορρηξία) εντός του κοιλιακού σαλπιγγικού στομίου και είναι έτοιμο για γονιμοποίηση.

Βέβαια η εικόνα τους μεταβάλλεται ανάλογα με τη φάση του κύκλου στην οποία λαμβάνει χώρα η εν λόγω εξέταση. Έτσι όσο πλησιάζουμε στα μέσα του κύκλου και ένα εκ των θυλακίων πλησιάζει στην πλήρη ωρίμανση, αυτό απεικονίζεται στο υπερηχογράφημα ως κυστικό μόρφωμα, το οποίο λίγο πριν την ωορρηξία έχει διάμετρο λίγο πάνω από τα 2 εκατοστά.

Η εικόνα των ωοθηκών μεταβάλλεται και ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. Συγκεκριμένα, όσο πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, όπως καταδεικνύει και μελέτη του 2008 μειώνεται τόσο το μέγεθός τους, όσο και ο αριθμός των θυλακίων, που επ’ αυτών εντοπίζονται, ενώ δεν παρατηρείται και ωορρηξία. Πάντως, όπως φαίνεται και από μελέτη του 1990, δεν είναι πάντα δυνατόν να εντοπισθούν αμφότερες οι ωοθήκες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μπορούμε με το υπερηχογράφημα να καθορίσουμε, αν η κύστη είναι καλοήθης ή κακοήθης;

Δείτε την απάντηση στο βίντεο που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του Mothersblog.gr



Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved