Αποτυχία εξωσωματικής: Τι πήγε στραβά;

Η πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, κυριότερος από τους οποίους είναι η ηλικία της γυναίκας.

Αποτυχία εξωσωματικής: Τι πήγε στραβά;

Ιδανική ηλικία για εξωσωματική γονιμοποίηση θεωρείται το διάστημα από τα 23 μέχρι τα 39 έτη.

Πριν τα 40 τους, επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει το 32,3% των γυναικών και με την έκτη το 17%. Για τις γυναίκες 40-42 ετών, τα αντίστοιχα ποσοστά επιτυχίας είναι 12,% και 6,9%. Όμως μετά την ένατη προσπάθεια, οι πιθανότητες είναι πλέον πολύ μικρές. Από την άλλη, οι αλλεπάλληλες απόπειρες (κύκλοι) αποτελούν ένα οικονομικό και συναισθηματικό βάρος για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια, χωρίς να παραγνωρίζεται και ο πιθανός ιατρικός κίνδυνος λόγω της επιβάρυνσης των ωοθηκών.

Κακή ποιότητα γονιμοποιημένου ωαρίου

Ένας άλλος λόγος που ευθύνεται για την αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η κακή ποιότητα γονιμοποιημένου ωαρίου. Συνήθως τα ωάρια επειδή έχουν χρωμοσώματα ή γενετικά ελαττώματα αποτυγχάνεται η εμφύτευση σπέρματος και η ανάπτυξή τους! Σε περίπτωση δυσκολίας με την παραγωγή και την ποσότητα ωαρίων ενδεχομένως ο γιατρός να σας ζητήσει να αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), τα δύο τρίτα των γυναικών επιτυγχάνουν τελικά να αποκτήσουν παιδί έως την έκτη προσπάθεια!

eksosomatiki

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι επιτυχής τοκετός με την πρώτη προσπάθεια επιτυγχάνεται στο 29,5% των περιπτώσεων. Το 20,5% των γυναικών γεννά παιδί με την τέταρτη προσπάθεια, το 17,4% με την έκτη και το 15,7% με την ένατη. Έτσι, τουλάχιστον δύο στις τρεις γυναίκες (ποσοστό 67,4%) έχουν επιτυχία στηνεξωσωματική έως την έκτη απόπειρά τους!

Πολλές προσπάθειες εξωσωματικής

Όπως αναφέρει ο γυναικολόγος του Mothersblog κ. Μενέλαος Λυγνός, «η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο «προωθημένη» μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που διαθέτουμε σήμερα. Εντούτοις, η επιτυχία κάθε προσπάθειας δεν είναι απόλυτη. Συνεπώς προσπαθώντας περισσότερες φορές δεν αυξάνουμε μεν τις πιθανότητες επιτυχίας της κάθε ξεχωριστής προσπάθειας, αλλά αυξάνουμε τις αθροιστικές πιθανότητες επιτυχίας από περισσότερες προσπάθειες.
Επομένως, θα ήταν ορθό να πούμε, πως συνιστούμε τη συνέχιση των προσπαθειών, όσο υπάρχει η περίπτωση οι αθροιστικές πιθανότητες να αυξάνονται. Αντίθετα, αν δεν υφίσταται η προοπτική αύξησης των πιθανοτήτων αυτών, δεν συντρέχει λόγος συνέχισης των προσπαθειών».

Διαβάστε επίσης

Εσείς γνωρίζετε τι είναι το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών
Εξωσωματική: Τα κατεψυγμένα ή τα φρέσκα έμβρυα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα;
«Κάνουμε εξωσωματική και νιώθω ότι… απομακρυνόμαστε!»
Εξωσωματική: 8 παράγοντες που έχουν μεγάλη σημασία και αξίζει να γνωρίζετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved