Μπορεί η κατανάλωση τυριού να επηρεάσει τη γονιμότητά σας; Δείτε τι δείχνουν οι μελέτες

Bigstock

Θα μπορούσε μια αγαπημένη καθημερινή τροφή όπως το τυρί να επηρεάζει σιωπηλά τη γονιμότητά σας;

Παγκοσμίως, η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου 1 στα 6 ζευγάρια και οι παράγοντες του τρόπου ζωής βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των περισσότερων ιατρικών συμβουλών για γονιμότητα. Η διατροφή είναι ο πιο εύκολος παράγοντας που μπορούμε να αλλάξουμε.

10 τροφές που βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων

Τυρί και υπογονιμότητα

Το τυρί,ως συμπυκνωμένη μορφή λιπαρών γαλακτοκομικών και ζωικής πρωτεΐνης, προσφέρει περισσότερα από απλές θερμίδες, περιέχει ορμόνες, κορεσμένα λίπη ακόμα και ίχνη βιομηχανικών χημικών. Καθένα από αυτά έχει τον δικό του τρόπο να παρεμβαίνει στη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Μια ανασκόπηση του 2025 στο περιοδικό Current Nutrition Reviews ανέφερε ότι διατροφές πλούσιες σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά - μια κατηγορία όπου το τυρί καταλαμβάνει εξέχουσα θέση - συνδέονται με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματοςκαι διαταραχές στην ορμονική ισορροπία στους άνδρες.

Παράλληλα, οι γυναίκες που καταναλώνουν γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), κάτι που υποδηλώνει προβλήματα στην ωορρηξία.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Πώς ένα βακτήριο του εντέρου επηρεάζει την γονιμότητά σας

Οιστρογόνα στα γαλακτοκομικά

Το αγελαδινό γάλα (όπως και το αγελαδινό τυρί) περιέχει φυσικά οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αν αφήσετε ένα κεφάλι τσένταρ να ωριμάσει, αυτές οι ορμόνες δεν εξαφανίζονται, αντιθέτως, συμπυκνώνονται.

Ο ερευνητής διατροφής Δρ Michael Greger εξηγεί ότι τα γαλακτοκομικά αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης γυναικείων στεροειδών ορμονών (όπως τα οιστρογόνα) στη δυτική διατροφή, καλύπτοντας περίπου το 60–80% του συνόλου.

Μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα οιστρογόνων στον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνονται μετρήσιμα μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε γαλακτοκομικά. Αν ήδη αντιμετωπίζετε ορμονικές διαταραχές όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), αυτή η πρόσθετη δόση ορμονών μπορεί να διαταράξει την ωορρηξία και τη συνολική λειτουργία του κύκλου.

Φθαλικές ενώσεις

Μελέτη του 2023 στο Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology ανίχνευσε οκτώ διαφορετικές φθαλικές ενώσεις και τρεις νέους πλαστικοποιητές σε δείγματα τυριού σε σκόνη από κιτ μακαρόνια με τυρί στις ΗΠΑ. Οι φθαλικές ενώσεις είναι γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες, συνδεδεμένοι με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μειωμένο ωοθηκικό απόθεμα.

Το 2025, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το NIH για να μελετήσουν πώς τα μείγματα φθαλικών ουσιών επηρεάζουν τα ωοθηκικά κύτταρα. Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Zelieann Craig είπε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε ήδη ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλό αριθμό ωαρίων και μειωμένα ποσοστά ωορρηξίας».

Τα πρώιμα σημάδια υπογονιμότητας

Τυρί και ποιότητα σπέρματος: τι δείχνουν οι μελέτες για τους άνδρες

Όμως, η κατανάλωση τυριού δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και συγκεκριμένα το τυρί με χειρότερη μορφολογία και κινητικότητα σπερματοζωαρίων. Μια μελέτη του Χάρβαρντ σε αθλητές κολλεγίων έδειξε ότι μόλις δύο μερίδες την ημέρα μείωσαν σημαντικά τη φυσιολογική μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Μια δανική μελέτη επιβεβαίωσε το μοτίβο: διατροφή με υψηλά κορεσμένα λιπαρά και πολύ τυρί μείωσε τη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων κατά 38% και το συνολικό αριθμό κατά 41%. Όπως σημειώνεται στον ιστότοπο vegoutmag.comμόνο 28 γραμμάρια (μια μικρή φέτα) μπορεί να περιέχουν όσο κορεσμένο λίπος έχει ένα ολόκληρο φλιτζάνι γάλα.

Στην ίδια βάση δεδομένων των Νοσοκόμων του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικών ημερησίως είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανωορρηκτική υπογονιμότητα.

Αντίθετα, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων πλήρους λιπαρών γαλακτοκομικών φαίνεται να μην επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και ενδέχεται ακόμη να προσφέρει κάποια προστασία, αν και οι λόγοι για αυτό παραμένουν αδιευκρίνιστοι στους επιστήμονες.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το αποβουτυρωμένο γάλα οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη λακτόζης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα γαλακτόζης- ενός σακχάρου που ενδέχεται να βλάπτει τη λειτουργία των ωοθηκών. Άλλοι θεωρούν ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων ινσουλίνης, προκαλώντας διαταραχές στις ορμόνες που ρυθμίζουν την ωορρηξία.

diatorf

Η πιθανή επίδραση του τυριού στη γονιμότητα δεν σταματά μόνο στις ορμόνες του γάλακτος και τις φθαλικές ενώσεις. Πολλά τυριά — ειδικά τα καπνιστά ή επεξεργασμένα — περιέχουν επίμονους οργανικούς ρύπους όπως οι διοξίνες. Η επιδημιολόγος περιβάλλοντος Δρ Shanna Swan, που μελετά τους ενδοκρινικούς διαταράκτες εδώ και δύο δεκαετίες, προειδοποιεί: «Αυτές οι χημικές ουσίες βλάπτουν τη γονιμότητα και απειλούν το μέλλον της ανθρώπινης φυλής.»

10 πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Άρα, δεν πρέπει να τρώτε τυρί;

Όχι απαραίτητα. Ωστόσο, θα πρέπει η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο και να επιλέγετε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά τυριά.

Έλεγχος ποσότητας: Όχι περισσότερο από 28 γραμμάρια την ημέρα όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Αντικαταστήστε το τυρί με αβοκάντο, χούμους ή ταχίνι για κρεμώδη υφή.

Επιλέξτε βιολογικά τυριά αλλά με προσοχή: Τα βιολογικά τυριά μειώνουν τα ίχνη αντιβιοτικών αλλά δεν εξαλείφουν απαραίτητα τις φθαλικές ενώσεις. Αναζητήστε μάρκες με συσκευασίες χωρίς φθαλικές ενώσεις.

Προτιμήστε φρέσκα αντί για επεξεργασμένα: Τα μαλακά, ελάχιστα επεξεργασμένα τυριά περιέχουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα πλαστικοποιητών σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα προϊόντα μακράς διάρκειας, όπως τα τυριά σε σκόνη.

Είστε έτοιμες για μία εγκυμοσύνη; Προετοιμάστε κατάλληλα το σώμα σας

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved