Η προσπάθεια να συλλάβετε φυσικά: Συναισθηματικές και ψυχολογικές προκλήσεις
Η αόρατη πίεση του να συλλάβετε φυσικά.
Το να μείνετε έγκυος με φυσικό τρόπο είναι ευχής έργον. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών – και γενικότερα ζευγαριών- δυσκολεύεται να συλλάβει.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μόνο στις ΗΠΑ το 15,4% των γυναικών και το 12,8% αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας.
6 συμβουλές για να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα
Την ίδια ώρα, γίνονται αποδέκτες υπερβολικά γενικευμένων συμβουλών όπως «απλώς χαλαρώστε» ή «θα συμβεί όταν είναι γραφτό», «πάτε διακοπές και περάστε» ή «δοκίμασες να κόψεις τη γλουτένη/ζάχαρη/γαλακτοκομικά;» οι οποιες στην πράξη όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά αυξάνουν την πίεση.
Συχνά, πίσω από την αδυναμία σύλληψης υπάρχουν προβλήματα ιατρικής φύσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως ενδομητρίωση, πολυκιστικές ωοθήκες, βουβωνοκήλη, κ.α.που διαγιγνώσκονται όταν το ζευγάρι απογοητευμένο απεθύνεται σε ειδικό γονιμότητας.
Μπορώ να συλλάβω αν έχω ενδομητρίωση;
Η Jessica Ryniec, MD, OB-GYN και ειδικός αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας στη Βοστώνη, πιστεύει ότι εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού η ανάγκη θεραπείας γονιμότητας επειδή είναι ένα θέμα που δεν συζητιέται ανοιχτά. «Οι άνθρωποι αναζητούν ιατρική περίθαλψη για δεκάδες πράγματα καθημερινά - χρειάζονται γυαλιά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, το στομάχι, τον πόνο στη μέση κ.λπ., οπότε γιατί όχι και για την υπογονιμότητα;» διερωτάται.
Φυσικά, δεν βοηθάει το γεγονός ότι ο «φυσικός τρόπος» δεν περιορίζεται μόνο στον τρόπο σύλληψης αλλά και στο πώς μπορεί να γεννήσετε το παιδί σας, στα συμπληρώματα που παίρνετε, στο φαγητό που τρώτε, και άλλα. Όμως, όπως εξηγεί η Δρ. Ryniec, η χρήση ή η εξιδανίκευση της λέξης «φυσικό» μπορεί να κάνει την ανάγκη βοήθειας να φαίνεται μη φυσιολογική, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερη ντροπή και να κατηγορούν τον εαυτό τους που τη χρειάζονται. «Τρέφει το στίγμα και οδηγεί σε πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με το τι είναι ή μπορεί να είναι η θεραπεία γονιμότητας», λέει.
Φυσικά και δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η κακή ψυχολογία και το άγχος που συνοδεύει συχνά τις προσπάθειες σύλληψης.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας
Πολλά ζευγάρια προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να βελτιστοποιήσουν την ευεξία τους ενώ αναζητούν τεχνικές διαχείρισης του άγχους όπως ο διαλογισμός, οι αναπνοές ο βελονισμός ή η γιόγκα. Παράλληλα, προσπαθούν να τρώνε γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να αγοράζουν συμπληρώματα για να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.
Με άλλα λόγια, το να ενθαρρύνετε κάποιον που ήδη παλεύει να συλλάβει, να τονώσει τη γονιμότητά του «φυσικά», είναι μάλλον άκυρο καθώς τις περισσότερες φορές, προσπαθεί ήδη να το κάνει. Επίσης, γνωρίζουν ήδη ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής μπορούν να υποστηρίξουν αλλά όχι να χρησιμεύσουν ως «μαγική σφαίρα» για τη σύλληψη.