Πώς η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάσει ορισμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Τι έδειξε σχετική μελέτη.

Πώς η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάσει ορισμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης
Η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Bigstock

H υπογονιμότητα μπορεί να έχει επίδραση στην υγεία των γυναικών μεγαλώνοντας επηρεάζοντας ακόμα και τη σοβαρότητα ορισμένων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Menopause.

Το αναπαραγωγικό ιστορικό μιας γυναίκας είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το χρόνο έναρξης της εμμηνόπαυσης και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της. Για παράδειγμα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αναφέρουν επικαλούμενα σχετικά στοιχεία ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα, η έρευνα έδειξε ότι μπορεί να εμφανίσουν νωρίτερα εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που είχαν προβλήματα γονιμότητας ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν μειωμένη λίμπιντο και κολπική ξηρότητα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη.

endeixseis-ipogonimotitas.jpg

Η υπογονιμότητα συνδέεται με κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου και ευερεθιστότητα

Οι ερευνητές της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 700 γυναίκες για 18 χρόνια, αξιολόγησαν την επίδραση του ιστορικού υπογονιμότητας στην εμπειρία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Περίπου το ένα τρίτο (36,6 %) των 695 συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν υπογονιμότητα, υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ύπνου, καταθλιπτική διάθεση και ευερεθιστότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπογονιμότητα συνδέεται με τη κατάθλιψη. Ωστόσο είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει συσχέτιση προηγούμενου ιστορικού υπογονιμότητας με συμπτώματα κατάθλιψης ειδικά στη μέση ηλικία.

«Είναι σημαντικό για τις γυναίκες και τους παρόχους να γνωρίζουν τη συσχέτιση του ιστορικού της υπογονιμότητας και της καταθλιπτικής διάθεσης, καθώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν από τον αυξημένο έλεγχο για συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη μέση ηλικία», τόνισε η Victoria Fitz, MD, γυναικολόγος στη Μασαχουσέτη.

Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δε βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ της υπογονιμότητας και των εξάψεων, της κολπικής ξηρότητας ή του άγχους.

Με πληροφορίες από το everydayhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved