Η ενδομητρίωση επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων;

Τι δείχνουν μελέτες για την ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας με ενδομητρίωση. 

Νίκη Παπανικολάου
Η ενδομητρίωση επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων;
Bigstock

Γνωρίζουμε ότι περίπου το 40% της ανεξήγητης υπογονιμότητας οφείλεται στην ενδομητρίωση. Η προφανής εξήγηση είναι ότι η ανάπτυξη της ενδομητρίωσης ή του ουλώδους ιστού (συμφύσεις) μπορεί να βλάψουν τις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες, να εμποδίσουν την κίνηση των ωαρίων μέσω των σαλπίγγων ή την είσοδο του σπέρματος.

Αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχει μια βαθύτερη σχέση μεταξύ της ενδομητρίωσης και της ποιότητας των ωαρίων.

endomitriosi-kai-gonimotita.jpg

Ενδομητρίωση και ποιότητα ωαρίων: Τι δείχνουν μελέτες

Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν αρκετά υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης όταν υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια από άλλη γυναίκα χωρίς ενδομητρίωση. Ωστόσο, όταν γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση, κάνουν εξωσωματική χρησιμοποιώντας ωάρια από γυναίκες με ενδομητρίωση, τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται σημαντικά.

Άλλη μελέτη έδειξε επίσης, ότι τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν από ωάρια γυναικών με ενδομητρίωση κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν χαμηλότερα ποσοστά γονιμοποίησης και ανάπτυξης από τα έμβρυα από γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό πρόωρης απώλειας εγκυμοσύνης από άλλες γυναίκες.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν είναι μόνο σωματικά τα εμπόδια που προκαλούν προβλήματα υπογονιμότητας - μπορεί επίσης να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ενδομητρίωσης και της ποιότητας των ωαρίων.

endomitriosi-meta-apo-apovoli.jpg

Φλεγμονώδεις ουσίες

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης και της ποιότητας των ωαρίων.

Στοιχεία δείχνουν ότι η ενδομητρίωση σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών ουσιών, όπως τα μακροφάγα (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθά το σώμα να αποβάλει τα κυτταρικά υπολείμματα και τους ξένους οργανισμούς) και τις κυτοκίνες που δρουν μέσω των κυτταρικών επιφανειακών υποδοχέων και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η παρουσία αυτών των φλεγμονωδών ουσιών στο αναπαραγωγικό σύστημα μπορεί να είναι τοξική για τα ωάρια, επηρεάζοντας την ποιότητά τους. Το γεγονός για παράδειγμα ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των φλεγμονωδών ουσιών και χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης φαίνεται να υποδηλώνει ότι «η τοξική έκθεση που σχετίζεται με την ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε ελαττωματικά έμβρυα (ως αποτέλεσμα μη φυσιολογικών εμβρύων). Αυτό μπορεί να εξηγήσει τόσο το χαμηλό ποσοστό εμφύτευσης όσο και την υψηλή συχνότητα πρώιμης αποβολής».

endomitriosi-(2).jpg

Ενδομητριώματα (σοκολατοειδείς κύστεις)

Τα ενδομητριώματα είναι κύστεις με αιματηρό υγρό που αποτελεί παλαιό αίμα που έχει πήξει και όσο παραμένει στην κύστη της ωοθήκης σκουραίνει παίρνοντας το χρώμα της σοκολάτας ( εξ ου και η ονομασία σοκολατοειδείς κύστεις). Η παρουσία ενδομητριωμάτων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολών καθώς εμποδίζει τη φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης.

Με πληροφορίες από το extendfertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved