Ηπατίτιδα: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα του ζευγαριού

Με ποιον τρόπο η ηπατίτιδα ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας.

Νίκη Παπανικολάου
Ηπατίτιδα: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα του ζευγαριού
Bigstock

H ηπατίτιδα είναι φλεγμονή στο συκώτι (ήπαρ).

Η υγεία του ήπατος είναι θεμελιώδης για την ανθρώπινη ζωή και η προσβολή του από τους ιούς της ηπατίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη υγεία.

Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι ιών ηπατίτιδας (Α έως Ε), αλλά οι ιοί ηπατίτιδας Β, D και C αποτελούν τις πιο σοβαρές μορφές γιατί προκαλούν χρόνιες λοιμώξεις και εξακολουθούν να είναι συχνές προκαλώντας σχεδόν 8.000 νέες λοιμώξεις κάθε μέρα.

Παγκοσμίως δίνεται προτεραιότητα στην εξάλειψη των λοιμώξεων από ιό ηπατίτιδας B και C, καθώς μπορεί οι χρόνιες ηπατίτιδες να έχουν αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η ηπατίτιδα D, που προσβάλλει αποκλειστικά ασθενείς με ηπατίτιδα Β και αποτελεί την πιο ταχέως εξελισσόμενη μορφή χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας.

ipospadias-kai-andriki-gonimotita.jpg

Ηπατίτιδα: αντιμετώπιση

Ιδιαίτερο γνώρισμα της κάθε χρόνιας ηπατίτιδας είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της, με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 άτομα είναι χρόνιοι φορείς του ιού της ηπατίτιδας C και 200.000 του ιού της ηπατίτιδας Β. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει από δεκαετίες συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση αντιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη νόσος, δεδομένου ότι τα σύγχρονα αντιικά φάρμακα έχουν αλλάξει ριζικά τις δυνατότητες θεραπείας των ασθενών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα φάρμακα για ηπατίτιδα C χορηγούνται ως δισκία για 8-12 εβδομάδες, έχουν ισχυρή αντιική δράση και επιτυγχάνουν εκρίζωση του ιού (η μόνη περίπτωση εκρίζωσης μίας χρόνιας ιογενούς λοίμωξης) σχεδόν (>95%) σε όλους τους ασθενείς.

melatonini-kai-gonimotita.jpg

Ηπατίτιδα και γονιμότητα

Μεταξύ των διαφορετικών τύπων της νόσου, κυρίως ο HBV (ηπατίτιδα Β) σχετίζεται με μειωμένη υπογονιμότητα. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο HBV επηρεάζει κυρίως την ανδρική γονιμότητα, αλλά έρευνα δείχνει ότι έχει επίσης αντίκτυπο και στη γυναικεία γονιμότητα.

Συνολικά, τα άτομα με ηπατίτιδα Β έχουν 1,59 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στειρότητα από τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί. Η υπογονιμότητα των ανδρών σχετίζεται με μια πρωτεΐνη του ιού που μειώνει την κινητικότητα του σπέρματος και τον ρυθμό γονιμοποίησης των ωαρίων. Η πρωτεΐνη επιτίθεται στην κυτταρική μεμβράνη του σπέρματος, προκαλώντας τον θάνατο των κυττάρων ή υποβαθμίζοντας σημαντικά τη φυσιολογική τους λειτουργία.Τα άτομα με ηπατίτιδα Β έχουν επίσης διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο κατακερματισμού του DNA του σπέρματος.

Στις γυναίκες, ο HBV αυξάνει κυρίως τον κίνδυνο προβλημάτων στις σάλπιγγες και στη μήτρα. Η λοίμωξη από ηπατίτιδα μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων που είναι πιθανόν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Επιπτώσεις στη γονιμότητα μπορεί να έχει και η ηπατίτιδα C ( ιός HCV) προκαλώντας μειώσεις στον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και στην κινητικότητά τους. Οσον αφορά στις γυναίκες, συνήθως σχετίζεται με διαταραχές της εμμήνου ρήσεως και αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Με πληροφορίες από το medipass.site

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved