Αποβολές: Τα βασικά σημεία ελέγχου στην εγκυμοσύνη

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αποβολές κατά την εγκυμοσύνη.

Αποβολές: Τα βασικά σημεία ελέγχου στην εγκυμοσύνη
Bigstock

Αποβολή ονομάζουμε τη διακοπή της κύησης κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες. Δυστυχώς, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, με τις περισσότερες αποβολές να συμβαίνουν μέσα στους πρώτους 3 μήνες. Πολλές είναι οι γυναίκες που βιώνουν τη θλίψη μιας αποβολής, και συχνά πολλαπλές φορές.. και αναρωτιούνται το γιατί!

Πιστεύουμε ότι η ψυχική και σωματική επίπτωση μιας αποβολής είναι σημαντική, ώστε να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει και να βρούμε θεραπείες για τις πολλαπλές αποβολές που δεν προκαλούνται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι μια εγκυμοσύνη πρέπει να περάσει από μια σειρά σημείων ελέγχου ώστε να αποφευχθεί μια αποβολή. Επικεντρωνόμαστε, λοιπόν, σε αυτά τα σημεία ελέγχου για να κατανοήσουμε τι ακριβώς επηρεάζει την κύηση.

1ο σημείο ελέγχου: Έλεγχος ποιότητας του ενδομητρίου

Ο ιστός που επενδύει τη μήτρα, το ενδομήτριο, παίζει σημαντικό ρόλο για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Η ποιότητά του ελέγχει το έμβρυο και το ενσωματώνει στην επένδυση της μήτρας. Αν το έμβρυο έχει χρωμοσωμικές ανωμαλίες, απορρίπτεται σε αυτό το σημείο, εμποδίζοντας τη συνέχεια της κύησης. Ωστόσο, κάποιες φορές το ενδομήτριο δεν αναπτύσσεται, όπως θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είτε θα επιτραπεί σε ένα μη φυσιολογικό έμβρυο να εμφυτευτεί είτε θα εμφυτευτεί ένα φυσιολογικό έμβρυο σε ένα μη κατάλληλα προετοιμασμένο ενδομήτριο. Και τα δύο αυτά σενάρια μπορεί να καταλήξουν σε αποβολή. Μπορεί επίσης να ευθύνονται και για τον λόγο που κάποιες γυναίκες κυοφορούν μεν εύκολα, αλλά οι κυήσεις καταλήγουν σε καθ’ έξιν αποβολές.

2ο σημείο ελέγχου: Σήματα φυσικής κατάστασης του εμβρύου

Το έμβρυο παράγει σήματα φυσικής κατάστασης, όπως η ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτά υπαγορεύουν στο ενδομήτριο να συνεχίσει να αναπτύσσεται, επιτρέποντας στον πλακούντα να συνδεθεί. Αν δεν παράγονται σήματα, η κύηση καταλήγει σε αποβολή.

3ο σημείο ελέγχου: Ορμονική ισορροπία

Όταν ο πλακούντας αναπτύσσεται και ενσωματώνεται στο ενδομήτριο, ενεργοποιεί την παραγωγή διαφόρων ορμονών, μορίων και κυττάρων. Αυτά εμποδίζουν το ενδομήτριο να απορρίψει τον πλακούντα. Μια διαταραχή των ορμονών αυτών οδηγεί σε αποβολή. Έτσι, όσο καλύτερα κατανοούμε την κατάσταση, τόσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε.

Είδη αποβολών

  • Πρόωρη αποβολή: όταν η κύηση διακόπτεται στους πρώτους 3 μήνες. Είναι ένα πολύ κοινό είδος αποβολής.
  • Καθυστερημένη αποβολή: όταν η κύηση διακόπτεται έπειτα από 12 εβδομάδες, αλλά πριν από τις 24 εβδομάδες. Περίπου 1-2% των κυήσεων καταλήγουν σε καθυστερημένες αποβολές.
  • Εμβρυϊκός θάνατος: όταν η κύηση διακόπτεται μετά τις 24 εβδομάδες. Συμβαίνει σε περίπου 0,5% των γεννήσεων στην Ευρώπη.
  • Ατελής αποβολή: όταν η αποβολή ξεκινά, αλλά δεν αποβάλλονται όλα τα προϊόντα της κύησης.
  • Παλίνδρομη κύηση (σιωπηλή αποβολή): ορισμένες φορές οι γυναίκες δεν επιδεικνύουν συμπτώματα και διαγιγνώσκεται κατά τον συνήθη υπερηχογραφικό έλεγχο.
  • Χημική εγκυμοσύνη: όταν η κύηση καταλήγει σε αποβολή πριν από τις 5 εβδομάδες και επιβεβαιώνεται με εξέταση αίματος ή με τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι.

Η μύλη κύηση

Μύλη κύηση είναι όταν το έμβρυο δεν αναπτύσσεται σωστά στη μήτρα και περιλαμβάνει την πλήρη και τη μερική μύλη κύηση. Στη φυσιολογική κύηση, το έμβρυο αναπτύσσεται όταν ένα σπέρμα γονιμοποιεί ένα ωάριο και το γενετικό υλικό από το καθένα συνδυάζεται καταλήγοντας σε ένα έμβρυο που έχει πάρει τα μισά γονίδια από κάθε γονέα. Η μύλη κύηση συμβαίνει όταν υπάρχει μια διαταραχή στη δημιουργία ενός υγιούς εμβρύου.

  • Πλήρης μύλη κύηση: εμφανίζεται όταν ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιεί ένα «άδειο» ωάριο (χωρίς γενετικό υλικό) και στη συνέχεια χωρίζεται σε 2, δίνοντας στο γονιμοποιημένο ωάριο φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων, με τη διαφορά ότι όλα είναι πατρικής προέλευσης, αφού το ωάριο είναι άδειο εξαρχής.
  • Μερική μύλη κύηση: συμβαίνει όταν 2 σπερματοζωάρια γονιμοποιήσουν ένα φυσιολογικό ωάριο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 3 ή και παραπάνω ομάδες χρωμοσωμάτων.

Υποστήριξη μετά την αποβολή

Μια αποβολή μπορεί να προκαλέσει απέραντη θλίψη και ακόμη δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτές. Δυστυχώς, μπορεί να μη μάθετε ποτέ γιατί συνέβη σε εσάς, πράγμα που μπορεί να σας είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτείτε και ορισμένες φορές να οδηγήσει σε αρνητικές και παράλογες σκέψεις.

Μη διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη αν ανησυχείτε για την ψυχική ή σωματική υγεία σας, ή αν δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε μετά τον χαμό ενός μωρού.

Δρ Βασιλική Παπαγιάννη,
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Εμβρυομητρικής, Μαιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο FeminΑrt & Επιστημ. Συνεργάτης νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

vasiliki-papagianni.jpg

More info:

Μαιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο FeminArt

Τηλ. 210 6453400

www.feminart.gr

https://www.facebook.com/Feminart.gr

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved