Πράγματα που κανείς δεν σας λέει για την δευτερογενή υπογονιμότητα

Μια μαμά μοιράζεται την ιστορία της σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να συλλάβει δεύτερο παιδί.

Πράγματα που κανείς δεν σας λέει για την δευτερογενή υπογονιμότητα
Ανεξάρτητα από το αν είχατε ποτέ παιδί ή όχι - όταν σας λένε ότι δεν μπορείτε να κάνετε μωρό, είναι σαν να σας χτύπησε κεραυνός. Bigstock

Μια πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας (NCHS) εκτιμά ότι πάνω από 3 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ με ένα παιδί δυσκολεύονται να μείνουν ξανά έγκυες ή να γεννήσουν ένα τελειόμηνο μωρό. Επίσης , περίπου 800.000 γυναίκες που έχουν ήδη παιδί δεν μπορούν να συλλάβουν ξανά μετά από ένα χρόνο προσπαθειών.

Η Melissa Chapman, συγγραφέας, ανήκει σε αυτή την κατηγορία γυναικών και αποκαλύπτει στο thebump.com πόσο δύσκολο είναι να παλεύεις με την δευτερογενή υπογονιμότητα.

«Όταν η κόρη μου ήταν δυόμισι ετών, δεχόμασταν καταιγισμό ερωτήσεων για το πότε θα της κάνουμε ένα αδερφάκι. Δυστυχώς, μετά από εννέα μήνες προσπαθειών να συλλάβουμε, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ipogonimotita-martiries.jpg

Είναι τρελά δύσκολο να το αποδεχτείς

Ήμουν 30 ετών και μητέρα ενός παιδιού. Δεν φανταζόμουν όπως και ο σύζυγός μου, ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Έτσι, προσπαθήσαμε και προσπαθήσαμε, σε σημείο εξάντλησης κατά καιρούς, αλλά μετά από ένα χρόνο αναμονής, συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να μάθουμε τι συνέβαινε.

Συναντηθήκαμε με έναν ειδικό αναπαραγωγής ο οποίος μας είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορούσαμε να συλλάβουμε χωρίς βοήθεια. Πήραμε μια δεύτερη γνώμη και, δυστυχώς η διάγνωση ήταν δευτερογενής υπογονιμότητα.

Νιώθεις ένοχη

Για τον σύζυγό μου και εμένα, η όλη διαδικασία της αντιμετώπισης της δευτερογενούς υπογονιμότητας και των εξετάσεων που ακολούθησαν, επηρέασαν πολύ τον γάμο μας. Ουσιαστικά, αφού έχετε ήδη ένα παιδί, υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να είστε ευχαριστημένοι με αυτό που έχετε και ότι όσοι δεν έχουν συλλάβει ποτέ είναι σε χειρότερη θέση από εσάς. Η δευτερογενής υπογονιμότητα σε βάζει σε αυτή τη μοναδική θέση - με την έννοια ότι νιώθεις ότι δεν πληροίς τις προϋποθέσεις για να θρηνήσεις που είσαι υπογόνιμη και όμως εξακολουθείς να βιώνεις όλα αυτά τα ίδια πράγματα που περνούν τα υπογόνιμα ζευγάρια που δεν είχαν ποτέ μωρό.

ipogonimotita-kai-genetika-aitia.jpg

Δεν είσαι η μόνη

Όταν πάλευα με την δευτερογενή υπογονιμότητα δεν είχα όρεξη να μοιραστώ την ιδιωτική μου κόλαση με κανέναν άλλον. Ήμουν οργισμένη με όσους μας ρωτούσαν συνεχώς πότε θα μεγαλώναμε την οικογένειά μας.

Τώρα, οκτώ χρόνια αργότερα, καθώς κοιτάζω στα μάτια τον επτάχρονο γιο μου, που γεννήθηκε μετά τις θεραπείες υπογονιμότητας, νιώθω ότι αυτό το στίγμα είναι ακόμα πολύ ζωντανό.

Ανεξάρτητα από το αν είχατε ποτέ παιδί ή όχι - όταν σας λένε ότι δεν μπορείτε να κάνετε μωρό, είναι σαν να σας χτύπησε κεραυνός.

Καμία γυναίκα όμως δεν πρέπει ποτέ να ντρέπεται ή να ζητά συγγνώμη για αυτό.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved