Υπέρταση και γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν μείνετε έγκυος εάν έχετε αρτηριακή υπέρταση;

Υπέρταση και γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι να προσέξετε εάν έχετε χρόνια αρτηριακή υπέρταση και θέλετε να συλλάβετε.

Bigstock

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες και, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα πολυάριθμα νοσήματα. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, στην Ελλάδα ισχύουν τα εξής:

  • Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20%.
  • Το ποσοστό των ανδρών στο γενικό πληθυσμό είναι 17,71% και των γυναικών 22,49%, σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2012.

Υπέρταση και γονιμότητα

Εάν έχετε υπέρταση καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας όταν ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης και αυτό για να έχετε εσείς και ο γιατρό σας μία ακριβή εικόνα της κατάστασής σας για το πώς μπορεί να επηρεάσει η υψηλή αρτηριακή πίεση μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες με χρόνια αρτηριακή υπέρταση έχουν φυσιολογικές εγκυμοσύνες και γεννούν υγιή μωρά. Ωστόσο, οι γυναίκες με υπέρταση έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν με καισαρική ή να έχουν επιπλοκές όπως ο διαβήτης κύησης.

Επίσης, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για προεκλαμψία. Σύμφωνα με έρευνες, το 13-40% των εγκύων που έχουν χρόνια υπέρταση, εμφανίζουν προεκλαμψία.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας καθοδηγήσει για το πώς να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση ακόμα και με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί να σας συμβουλεύσει να χάσετε βάρος, να γυμνάζεστε περισσότερο ή να κάνετε αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας θα παρακαλουθεί συχνά την αρτηριακή σας πίεση. Ο κίνδυνος αυξάνεται στο δεύτερο τρίμηνο όταν αυξάνονται και οι πιθανότητες για προεκλαμψία. Επίσης, ο γιατρός θα σας κάνει και πιο συχνά υπέρηχο για να παρακολουθεί την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού.

Όσον αφορά την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, κάποια από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις υπέρτασης, δεν θεωρούνται ασφαλή στην εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες να αποφεύγουν τα φάρμακα για την υπέρταση εκτός και εάν η κατάστασή τους είναι σοβαρή. ΄

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved