Επηρεάζει η σκλήρυνση κατά πλάκας τη γονιμότητα;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας στη γυναικεία γονιμότητα.

Επηρεάζει η σκλήρυνση κατά πλάκας τη γονιμότητα;
Η σκλήρυνση κατά πλάκας, γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια αυτοάνοση πάθηση Bigstock

Πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι νεαρές γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, για τις οποίες η εγκυμοσύνη αποτελεί συχνά μείζον ζήτημα.

Γονιμότητα και σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια αυτοάνοση πάθηση που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Οι βλάβες που προκαλεί η ΣκΠ εμποδίζουν την καλή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των υπόλοιπων οργάνων και συστημάτων του σώματος.

Τα συμπτώματα της ΣκΠ παρουσιάζουν τεράστια ποικιλομορφία και εξαρτώνται κυρίως από τον βαθμό στον οποίο έχει υποστεί βλάβες η μυελίνη, αλλά και από τα συγκεκριμένα νεύρα που επηρεάζονται περισσότερο.

Sad Depressed Woman Thinking In Her Bed At Home

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες με ΣκΠ μπορεί να έχουν μειωμένη ικανότητα σύλληψης. Ανωμαλίες των επιπέδων των ορμονών του φύλου και των γοναδοτροπινών, του τύπου που σχετίζονται με μειωμένη γονιμότητα, έχουν αναφερθεί σε γυναίκες με ΣΚΠ ενώ φαίνεται ότι επηρεάζεται και το απόθεμα των ωοθηκών. Μια μελέτη, χρησιμοποιώντας διακολπικό υπερηχογράφημα για την αξιολόγηση του όγκου των ωοθηκών, του αριθμού των ωοθυλακίων και του Doppler της αρτηρίας των ωοθηκών, βρήκε χαμηλό απόθεμα ωοθηκών σε ασθενείς με ΣκΠ.
Η μειωμένη γονιμότητα/μειωμένο απόθεμα ωοθηκών στη ΣκΠ μπορεί να οφείλεται στις επιδράσεις των φαρμάκων. Συνήθως διακόπτονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει κάποια συνεχής επίδραση της μακροχρόνιας χρήσης.

Εάν οι γυναίκες με ΣκΠ έχουν μειωμένη γονιμότητα, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η ΣκΤ μπορεί να επηρεαστεί από τη γονιμότητα καθώς αν μια γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης θα πρέπει να κάνει ορισμένες θεραπείες οι οποίες έχουν συσχετιστεί με υποτροπές της ΣκΠ.

Τα σημερινά αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση της ΣκΤ στη γονιμότητα ( και το αντίθετο) είναι σπάνια, αντικρουόμενα και δείχνουν διαφορές μεταξύ των φύλων και επομένως απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

Με πληροφορίες από το journals.sagepub.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved