Οι πέντε ασθένειες που «προτιμούν» τις γυναίκες

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες που εμφανίζονται σε μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

Οι πέντε ασθένειες που «προτιμούν» τις γυναίκες

Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν αυτοάνοσες νόσους όπως είναι ο λύκος και από τα 10 άτομα που θα «χτυπήσει» οι 9 θα είναι γυναίκες. Για το φαινόμενο δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική εξήγηση όμως υπάρχουν εικασίες, από τους ειδικούς για τα οιστρογόνα των γυναικών τα οποία πιθανόν ευθύνονται.

1. Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
Όσοι πάσχουν από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, ταλαιπωρούνται από το αίσθημα της υπερβολικής κόπωσης -που δυστυχώς δε μετριάζεται με την ξεκούραση- και με άλλα συμπτώματα όπως οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια της μνήμης και η αϋπνία. Έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες παρουσιάζουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου, για λόγους που ακόμα παραμένουν ανεξήγητοι, αν και πιθανολογείται σχέση του συνδόμου με τις γυναικείες ορμόνες και χημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου.

2. Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι μια αρνητική αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση της γλουτένης και το 60-70% των ατόμων που πλήττει είναι γυναίκες. Όταν αναφερόμαστε στην κοιλιοκάκη, οι περισσότεροι θεωρούν πως τα συμπτώματα περιορίζονται σε προβλήματα του γαστρεντερικού, απώλεια βάρους, πρήξιμο, έντονους στομαχόπονους και διάρροια. Υπάρχουν όμως ενδείξεις που συνδέουν την ασθένεια και με προβλήματα στις αναπαραγωγικές ικανότητες των γυναικών, ενώ διαταραχές στην εμμηνόροια και αναίτια υπογονιμότητα έχουν συνδεθεί, σε ένα αρχικό έστω επίπεδο, με την κοιλιοκάκη.

3. Λύκος
Ο λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στους υγιείς ιστούς οδηγώντας έτσι στη βλάβη του δέρματος, των αρθρώσεων και των άλλων οργάνων του πάσχοντα. Τα συμπτώματα ποικίλουν, με τα συνηθέστερα αυτών να είναι η έντονη κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η τριχόπτωση και τα πρησμένα πόδια, χέρια, μάτια και αρθρώσεις. Πάνω από το 90% των πασχόντων, είναι γυναίκες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια διαγιγνώσκεται πολύ μετά την εμφάνισή της, όταν τα συμπτώματα έχουν προχωρήσει αρκετά.

4. Σκλήρυνση κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και εμφανίζεται κατά δυο με τρεις φορές πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ των 20 και 40 ετών και κυμαίνονται από μούδιασμα και σταδιακή παράλυση μέχρι και ολική απώλεια της όρασης. Θεραπεία για την ασθένεια δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί, ενώ οι ασθενείς ακολουθούν αγωγές που καταφέρνουν μονάχα να κατευνάζουν τα συμπτώματα.

5. Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες, αλλά δεν είναι τόσο σαφείς οι λόγοι που συμβαίνει αυτό.
Πιθανολογείται ότι οφείλεται σε βιολογικούς λόγους, όπως είναι η εμμηνόρροια, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση, όταν οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με πολλές ορμονικές διακυμάνσεις. Οι γυναίκες ζουν επίσης περισσότερο από τους άνδρες, με αποτέλεσμα να βιώνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την απώλεια και τη μοναξιά που φέρνουν τα γηρατειά και συχνά οδηγούν στην κατάθλιψη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved