Ο αντίκτυπος της χοληστερόλης στη γονιμότητα

Η χοληστερόλη μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη γυναικεία όσο και στην ανδρική γονιμότητα.

Ο αντίκτυπος της χοληστερόλης στη γονιμότητα
'Eρευνες έχουν συσχετίσει τη χοληστερόλη με επιδράσεις στα ωάρια και τα σπερματοζωάρια Bigstock

Η χοληστερόλη παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού.

Παρότι είναι γνωστή για τη συσχέτισή της με την καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο στη γονιμότητα.

Ποια είναι η σημασία της χοληστερόλης στη γονιμότητα;

Το σώμα χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη για να παράγει ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη που όλες είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή.

Οι δραστικές αυξήσεις ή μειώσεις των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές σε αυτές τις διαδικασίες και μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγή και, ως εκ τούτου, τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Με στόχο τη μελέτη της επίδρασης της χοληστερόλης στη γονιμότητα, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες μελέτες που αφορούν τη μέτρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν παιδιά.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών δείχνουν ότι όσα έχουν υπερχοληστερολαιμία ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν από τα ζευγάρια με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης , εάν μόνο ένας από τους δύο έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο αντίκτυπος είναι ο ίδιος.

Happy Couple In Love Using Digital Devises For Work, Study Or Social Media.

Άλλες έρευνες έχουν συσχετίσει τη χοληστερόλη με επιδράσεις στα ωάρια και τα σπερματοζωάρια. Για παράδειγμα, η HDL χοληστερόλη, η οποία αποκαλείται «καλή» γιατί ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, έχει συσχετισθεί με καλύτερης ποιότητας ωάρια και έμβρυα, καθώς και με ευνοϊκές επιδράσεις στη σπερματογένεση. Αντίθετα, η αυξημένη ολική χοληστερόλη σχετίζεται με φλεγμονώδεις επιδράσεις στο σώμα που πλήττουν το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων (επιθήλιο) και έτσι παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος. Χωρίς ικανοποιητική παροχή αίματος, όμως, πλήττεται η υγεία των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

Η χοληστερόλη, επομένως, είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την προσπάθεια να μείνετε έγκυος.

Ποιες συστάσεις μπορούν να ακολουθηθούν για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης;

Η διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης υπό έλεγχο είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία και τώρα γνωρίζετε επίσης ότι είναι ευεργετική και για τη γονιμότητα.

Η μεσογειακή διατροφή βοηθά σημαντικά στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης εντός υγιών ορίων. Η περιεκτικότητά της σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προέρχεται κυρίως από τα ψάρια, τα ελαιόλαδα και τους σπόρους. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και φρούτα.

Με πληροφορίες από το institutobernabeu.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved