Η υψηλή χοληστερόλη επηρεάζει τη γονιμότητα;

Ποιος ο ρόλος της υψηλής χοληστερόλης στη γονιμότητα.

Η υψηλή χοληστερόλη επηρεάζει τη γονιμότητα;

Υψηλή χοληστερόλη στο ζευγάρι και υπογονιμότητα.

Bigstock

Τα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσουν το χρόνο που χρειάζεται ένα ζευγάρι για να συλλάβει.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

«Από τα δεδομένα μας, φαίνεται ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά μειώνουν επίσης τις πιθανότητες εγκυμοσύνης των ζευγαριών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Enrique Schisterman.

Η μελέτη παρακολούθησε 501 ζευγάρια στις ΗΠΑ που προσπαθούσαν να συλλάβουν και δεν υποβάλλονταν σε καμία θεραπεία γονιμότητας. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος και μέτρησαν τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα τους για να προσδιορίσουν το επίπεδο «ελεύθερης χοληστερόλης».

Διαπίστωσαν ότι από τα ζευγάρια στα οποία δεν κατέστη εφικτή η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου μελέτης, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα είχαν, κατά μέσο όρο, υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Τα ζευγάρια στα οποία η γυναίκα είχε υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, αλλά όχι ο άνδρας, χρειάστηκαν επίσης περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν εγκυμοσύνη σε σύγκριση με τα ζευγάρια με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

andriki-ipogonimotita.jpg

'Ερευνες έχουν συσχετίσει τη χοληστερόλη με επιδράσεις στα ωάρια και τα σπερματοζωάρια.

Bigstock

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να εξηγηθούν από το ρόλο που παίζει η χοληστερόλη στην παραγωγή ορμονών όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται σύνδεση μεταξύ χοληστερόλης και γονιμότητας, καθώς μια άλλη μελέτη του 2012 έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνδέονται με τη χαμηλή ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα διαπίστωσε ότι η υψηλή χοληστερόλη στους άνδρες οδήγησε σε μεγαλύτερο χρόνο εγκυμοσύνης μόνο όταν η σύντροφός τους είχε επίσης υψηλή χοληστερόλη.

Σύμφωνα με τον Δρ Enrique Schisterman «εκτός από την προστασία της υγείας, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα ζευγάρια που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη θα βελτιώσουν τις πιθανότητές τους διατηρώντας τα επίπεδα χοληστερόλης τους σε φυσιολογικά επίπεδα».

Ωστόσο, ο καθηγητής Neil McClure , ειδικός γονιμότητας στο Queen's University Belfast, είπε στη Daily Mail ότι τα ζευγάρια δεν πρέπει να επικεντρώνονται αποκλειστικά στα επίπεδα χοληστερόλης, λέγοντας: «Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να είναι υγιείς, να αθλούνται και να έχουν θετική ψυχολογία».

Πηγή: progress.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved