Αυξάνεται ή όχι η γονιμότητα του ζευγαριού το καλοκαίρι;

Η γονιμότητα του άνδρα ή της γυναίκας επηρεάζεται περισσότερο τους θερινούς μήνες; 

Αυξάνεται ή όχι η γονιμότητα του ζευγαριού το καλοκαίρι;

Τι δείχνει μελέτη για τη γονιμότητα του ζευγαριού το καλοκαίρι.

Bigstock

Η γυναικεία γονιμότητα φαίνεται ότι επηρεάζεται θετικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες τους καλοκαιρινούς μήνες γεγονός που εξηγεί σε ένα βαθμό τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων την άνοιξη σε μέρη με θερμά κλίματα.

Αυτό προκύπτει από μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine.

paragontes-poy-epireazoun-ti-gonimotita.jpg

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα.

Bigstock

Ανδρική γονιμότητα το καλοκαίρι

Ο Δρ Richard J. Levine επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και οι συνεργάτες του συνέκριναν δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν το καλοκαίρι και το χειμώνα από 131 άνδρες που εργάζονταν σε εξωτερικούς χώρους.

Σε σύγκριση με τον χειμώνα, βρήκαν «σημαντικές μειώσεις» - τυπικά μεταξύ ενός τετάρτου και ενός τρίτου - κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη συγκέντρωση σπέρματος, τον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων σε κάθε εκσπερμάτιση και τη συγκέντρωση του κινητού σπέρματος.

Ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων μειώθηκε από 140,5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος το χειμώνα, σε 100,1 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο το καλοκαίρι. Και οι δύο αυτές τιμές είναι πολύ υψηλότερες από το κατώτερο όριο ενός «φυσιολογικού» αριθμού σπερματοζωαρίων, που είναι 20 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο.

Οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τις εποχιακές διακυμάνσεις στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Στη μελέτη τους πάντως, υπολόγισαν κι άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το σπέρμα, όπως είναι η σεξουαλική αποχή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη γυναικεία γονιμότητα.

Bigstock

Γυναικεία γονιμότητα το καλοκαίρι

Ο ήλιος μπορεί να βοηθήσει τη γονιμότητα και ειδικά των γυναικών.

Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της γονιμότητας. Ένα υγιές αναπαραγωγικό σύστημα απαιτεί την πρόσληψη βιταμίνης D. Η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες, προβλήματα ωορρηξίας και προβλήματα παραγωγής σπέρματος.

Όταν οι γυναίκες έχουν αρκετή βιταμίνη D, μπορούν να παράγουν περισσότερη προγεστερόνη και οιστρογόνα. Αυτά βοηθούν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου καθώς και στη βελτίωση της ωορρηξίας.

Με πληροφορίες από latimes.com, healthshots.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved