Επηρεάζει ο έρπης τη γονιμότητα;

Πώς εκδηλώνεται ο έρπης και πόσες πιθανότητες υπάρχουν να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας.

Επηρεάζει ο έρπης τη γονιμότητα;

Γυναίκα κοιτάζειν στον καθρέφτη τον έρπη που έχει στα χείλη

Bigstock

Ο έρπης (HSV) είναι ιός που διακρίνεται σε πολλά είδη με τα πιο συνηθισμένα τον επιχείλιο έρπη, τον έρπη των γεννητικών οργάνων και τον έρπη ζωστήρα που συνήθως προέρχεται από τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Είναι πιθανό να κολλήσετε τον ιό μέσω επαφής δέρμα με δέρμα με άτομο που έχει ήδη έρπη. Συνήθως εμφανίζεται στο στόμα, τα γεννητικά όργανα, στον θώρακα ή την περιοχή των ματιών, ανάλογα με το είδος του έρπητα που έχετε.

128fcba2-erpis.jpg

Σημάδια του έρπητα ζωστήρα στην πλάτη

Συμπτώματα του έρπητα

Τα συμπτώματα διαφοροποιούνται, ωστόσο, τα πιο κοινά είναι τα εξής:

  • Εξάνθημα
  • Φουσκάλες
  • Υγρό στις φουσκάλες
  • Έντονος και διαρκής πόνος ( ειδικά στον έρπη ζωστήρα)
  • Πόνος κατά την ούρηση ( στον έρπη γεννητικών οργάνων)

Περίπου το 17% των ατόμων ηλικίας 19-49 ετών έχουν έρπη των γεννητικών οργάνων ενώ περίπου το 50-80% των Αμερικανών έχουν βγάζει έρπη στο στόμα.

Έρπης ζωστήρας

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξανθήματος το οποίο είναι φυσαλιδώδες, σε ερυθηματώδη βάση, με ταινιοειδή κατανομή κατά μήκος 1-3 δερμοτομίων. Συχνά οι βλάβες συνοδεύονται από έντονο άλγος και παραισθησίες τοπικά. Περίπου 15% των ασθενών με έρπητα ζωστήρα παρουσιάζουν άλγος και παραισθησία στα προσβληθέντα δερμοτόμια για τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες και μερικές φορές μόνιμα (μεθερπητική νευραλγία). Η επίπτωση του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας αυξάνει με την ηλικία. Ανοσοκατεσταλμένα άτομα και άτομα με HIV λοίμωξη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση έρπητα ζωστήρα. Λοίμωξη από VZV κατά την ενδομήτρια ζωή , βρέφη και παιδιά που νόσησαν από ανεμευλογιά στα πρώτα χρόνια της ζωής καθώς και ανοσοκατεσταλμένα παιδιά έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάχουν έρπητα ζωστήρα στο απώτερο μέλλον.

erpis.jpg

Γυναίκα με επιχείλιο έρπη

Έρπης και γονιμότητα

Αν και η ασθένεια είναι εξαιρετικά συχνή, εξακολουθεί να φέρει ένα στίγμα που αποθαρρύνει πολλούς ασθενείς από το να μιλήσουν για αυτήν με ειλικρίνεια . Μια κοινή ανησυχία που εκφράζεται από τους ασθενείς είναι αν η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους.

Έρπης και γυναικεία γονιμότητα

Αν και είναι αλήθεια ότι άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα εάν δεν υπάρξει άμεσα θεραπεία, ο έρπης γεννητικών οργάνων δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας. Ωστόσο, ένα ελάχιστο γνωστό μέλος της οικογένειας των ερπητοϊών, ο ιός HHV-6A μολύνει το ενδομήτριο σχεδόν των μισών γυναικών που πάσχουν από ενεξήγητη υπογονιμότητα.

Ο έρπης δεν μπορεί να επηρεάσει τα βιολογικά επίπεδα. Εάν έχετε έρπη, μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσετε τις προσπάθειες για τη σύλληψη καθώς θα πρέπει να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή.

Έρπης και ανδρική γονιμότητα

Ο έρπης μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι ο έρπης συσχετίστηκε με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων μεταξύ των ανδρών που υποβλήθηκαν σε εξέταση. Αυτή είναι η μόνη γνωστή επίδραση του έρπητα στη γονιμότητα.

Με πληροφορία από το infertilityanswers.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved