Υπογονιμότητα: Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση δίνει τέλος στα αδιέξοδα

Ανεξήγητη υπογονιμότητα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Υπογονιμότητα: Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση δίνει τέλος στα αδιέξοδα
Bigstock

Τα ζητήματα της υπογονιμότητας απασχολούν σήμερα πολλά νέα ζευγάρια που νιώθουν να πλέουν σε μια θάλασσα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, ειδικά όταν δεν υπάρχει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα που θα μπορούσε να εμποδίζει την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Είναι αλήθεια πως, αν και η πληροφόρηση όσον αφορά τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι πια ένα από τα πιο προβεβλημένα ζητήματα της σύγχρονης γυναικολογίας , πολλοί άνδρες και γυναίκες δυσκολεύονται να διακρίνουν από πού πρέπει να ξεκινήσουν προκειμένου να ανακαλύψουν την ιδανική λύση για τη δική τους περίπτωση υπογονιμότητας.

Η μαρτυρία της ασθενούς μας (ανώνυμη για ευνόητους λόγους) είναι χαρακτηριστική αυτής της περίπτωσης: «Ένα θαύμα. Αυτό ένιωθα πάντα πως χρειαζόμουν για να γίνω μαμά. Από τα 22 μου ήξερα πως για μένα η μητρότητα δεν θα ήταν κάτι εύκολο. Δίκερος μήτρα, κλειστές σάλπιγγες και στα 32 μου πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια. Κάθε φορά έβλεπα και το όνειρο μου να γίνω μαμά να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ! Και ξαφνικά...ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης που κατέληξε όμως σε παλίνδρομη κύηση. Μα πως έγινε η σύλληψη; Αυτό αναρωτιόμουν και η απάντηση του τότε γιατρού μου ήταν "τυχαίο γεγονός". Μετά από αυτό το τυχαίο γεγονός ακολούθησαν και άλλες άκαρπες προσπάθειες για κάποια χρόνια και μια αποτυχημένη σπερματέγχυση…Λίγο αργότερα, κι αφού ένιωθα πως δεν είχα εμπιστοσύνη πλέον στον τότε γιατρό μου, αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια από έναν ειδικό στις εξωσωματικές, ώστε να μην περνάνε κι άλλο τα χρόνια .

Ρώτησα πέντε γυναίκες που πάλεψαν με την υπογονιμότητα και οι πέντε εντελώς τυχαία μου είπαν ένα όνομα, “Σφακιανούδης”. Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη ήξερα πως αυτός θα είναι ο γυναικολόγος μου. Με κανέναν άλλον δεν είχα νιώσει τόση ασφάλεια. Γλυκύτατος, χαμογελαστός, ήρεμος, χωρίς τα περιττά λόγια άλλων συναδέλφων του που άκουγα τόσα χρόνια και με απίστευτες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του. Μας ζήτησε να κάνουμε κάποιες εξετάσεις, που κανένας άλλος γιατρός δεν μπήκε στον κόπο να σκεφτεί αν ήταν απαραίτητες και, τελικά, η προσέγγισή του στο πρόβλημα μου ήταν ακριβώς αυτή που έπρεπε. Έφυγα από το ιατρείο του πιο αισιόδοξη από ποτέ και περίμενα. Το θαύμα μου ήταν εδώ, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις!

Δυο χρόνια μετά, κρατάω στην αγκαλιά μου και το δεύτερο θαυματάκι μου και η καρδιά μου είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη και αγάπη! Για τον γιατρό μου τι να πω; Ο κ. Σφακιανούδης δίπλα μου σε κάθε εξέταση, σε κάθε αγωνία μου να με στηρίζει μέχρι τέλους. Εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω απ’ όλα εξαιρετικός άνθρωπος με τεράστια υπομονή. Μπορεί να μην προχωρήσαμε τελικά σε εξωσωματική, ειλικρινά όμως δεν ξέρω την πορεία της εγκυμοσύνης μου αν δεν είχα αυτόν τον γιατρό. Οπότε με ρωτάνε ποιον γυναικολόγο έχω, λέω το όνομα του με τεράστια περηφάνια και συγκίνηση γιατί έζησα από κοντά πόσο "άνθρωπος" είναι μέσα στον σκληρό κόσμο της υπογονιμότητας!

mitrotita.jpg

Ο ρόλος του ειδικού στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μας εξηγεί πως ο ειδικός μπορεί, με τη γνώση και τα μέσα που διαθέτει, να αποκρυπτογραφήσει κάθε περίπτωση, αποκαλύπτοντας πολλές φορές πως η «ανεξήγητη υπογονιμότητα», τελικά δεν είναι και τόσο ανεξήγητη.

Καθώς κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά πρέπει πρώτα απ΄ όλα να αναγνωριστούν οι πραγματικές αιτίες πίσω από την υπογονιμότητα και να αντιμετωπιστούν στοχευμένα. Είναι σίγουρο πως η ανασφάλεια και η απογοήτευση είναι παρούσες σε αυτή τη διαδικασία όμως, αν υπάρχει εμπιστοσύνη στον γιατρό και στα ανιδιοτελή του κίνητρα, τότε είναι βέβαιο ότι ειδικός και ασθενής θα οδηγηθούν μαζί στην κατάκτηση του τελικού στόχου..

Υπάρχουν σήμερα πολλές παρεμβάσεις που ο ειδικός γονιμότητας μπορεί να κάνει προκειμένου να αποκαταστήσει την πρόσβαση του ζευγαριού του στις φυσιολογικές συνθήκες σύλληψης και να αποφύγει την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν όμως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η μόνη απάντηση , τότε θα πρέπει να επιδιώκεται χωρίς ταμπού ή προκαταλήψεις. Το σίγουρο είναι πως αδιέξοδα στην σύγχρονη αναπαραγωγική ιατρική δεν υπάρχουν.

Είναι όντως αξιοπερίεργο στον 21ο αιώνα, με τόσα πολλά επιτεύγματα στην επιστήμη, να μιλάμε ακόμα για «ανεξήγητα» από την ιατρική φαινόμενα. Η πραγματικότητα είναι ότι η υπογονιμότητα οφείλεται σε παράγοντες που απλά «κρύβονται» και για πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα τα αγνοούσε” σχολιάζει ο κ. Σφακιανούδης.

Η τέχνη της υποβοήθησης της αναπαραγωγής είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική τέχνη, διότι η υπογονιμότητα ενός ζευγαριού είναι συνήθως πολυπαραγοντική, με πάρα πολλές ειδικές λεπτομέρειες να εμπλέκονται.

Η γνώση, η εμπειρία αλλά και η ενσυναίσθηση του ειδικού είναι τα βασικά στοιχεία που μπορούν να λύσουν τον γρίφο της υπογονιμότητας και να βοηθήσουν τα ζευγάρια να βιώσουν τη σπουδαία εμπειρία της γονεϊκότητας.

Ευχαριστούμε τον κ. Σφακιανούδη Κωνσταντίνο, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sfakianoudis.gr ή επικοινωνήστε στο 210 6565112 (Facebook | Instagram)

SFAKIANOYDHS.jpg

Info

Ο Κωνσταντίνος Σφακιανούδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βρυξελλών CHU ST PIERRE.

Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στην λαπαροσκοπική χειρουργική στο διεθνούς φήμης κέντρο CLERMONT-FERRAND της Γαλλίας από όπου και κατέχει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης και για το διάστημα 2007-2009 ήταν υπεύθυνος του Χειρουργικού τομέα Day-Clinic στη νοσοκομείο Hopital d Ixelles των Βρυξελλών. Εξειδικεύτηκε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο CHU ST PIERRE Βρυξελλών και στην Ανδρική Υπογονιμότητα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Montpelier και της Toulouse.

Από τις αρχές του 2023, ο κ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Γυναικολογικής Χειρουργικής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, μια εκ των μεγαλύτερων μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved