Νέα μέθοδος κατά των αποβολών εγκυμοσύνης

Η αποβολή είναι το απροσδόκητο τέλος μιας εγκυμοσύνης κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες της κύησης. Αποτελεί έκπληξη για πολλές γυναίκες όταν μαθαίνουν το πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα να τερματιστεί το «ταξίδι» προς τη μητρότητα.

Νέα μέθοδος κατά των αποβολών εγκυμοσύνης
Bigstock

Πάνω από το 25% των διαγνωσμένων κυήσεων μπορεί να καταλήξουν σε αποβολή, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που δεν γνώριζαν ότι κυοφορούσαν, αλλά μία βαριά αιμορραγία περιόδου με πόνους στην κοιλιά και τη μέση, ήταν ουσιαστικά τερματισμός της εγκυμοσύνης.

Η εμπειρία είναι οδυνηρή, γεμίζοντας ενοχές και τύψεις την γυναίκα ότι έκανε κάποιο λάθος ή ότι δεν πρόσεξε.

«Επειδή ονομάζεται "αποβολή" δεν σημαίνει ότι φταίτε εσείς. Οι περισσότερες αποβολές είναι πέρα από τον έλεγχό σας και συμβαίνουν διότι το έμβρυο σταματά να αναπτύσσεται», εξηγεί ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Ιατρός Αναπαραγωγής και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΣ της Institute of Life.

Οι αποβολές, συνεχίζει, μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους όπως:

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου
  • Ανατομικές ανωμαλίες μήτρας
  • Ορμονικές ή μεταβολικές διαταραχές
  • Θρομβοφιλία
  • Λοιμώδεις παράγοντες
  • Ανοσολογικά αίτια.

Μάλιστα, στο 50% των αποβολών τα αίτια σχετίζονται είτε με χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου είτε με γενετικές ανωμαλίες που συμβαίνουν κατά την ένωση του ωαρίου και του σπέρματος.

«Πλέον, γνωρίζουμε ότι στο 95% των υπερηχογραφικά επιβεβαιωμένων κυήσεων που το έμβρυο δεν έχει χρωμοσωμικές ανωμαλίες αλλά έχει υπάρξει αποβολή, το αίτιο σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα», επισημαίνει ο ιατρός.

Αποβολή ανοσολογικής αιτιολογίας

Στις περιπτώσεις αποβολής όπου εμπλέκεται ανοσολογικός παράγοντας, το έμβρυο αναγνωρίζεται ως «ξένο» από τη μητέρα, καθώς τα μισά γενετικά στοιχεία προέρχονται από τον πατέρα, και έτσι το απορρίπτει. Στον μηχανισμό αυτό εμπλέκονται τα κύτταρα ΝΚ.

Τα φυσικά κύτταρα ΝΚ -ονομάζονται και φονικά κύτταρα- είναι λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται σε κύτταρα μολυσμένα με ιούς ή βακτήρια, καθώς και στα καρκινικά κύτταρα.

Ειδικότερα, τα φυσικά κύτταρα ΝΚ της μήτρας μπορεί να βοηθήσουν στην προετοιμασία του ενδομητρίου για εμφύτευση και ανάπτυξη πλακούντα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, τα κύτταρα αυτά έχουν επίσης συσχετιστεί με επαναλαμβανόμενες αποβολές και προβλήματα γονιμότητας και η σύνδεση αυτή είναι αντικείμενο πολλών επιστημονικών ερευνών που διεξάγονται σήμερα.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες που αποβάλουν, έχουν αυξημένα επίπεδα και αυξημένη δραστικότητα των ΝΚ κυττάρων, τα οποία έχουν συσχετισθεί με την αποβολή χρωμοσωμικά φυσιολογικών εμβρύων.

Γυναίκες με αυξημένη δραστικότητα των ΝΚ κυττάρων εμφανίζουν μεγαλύτερη από 70% πιθανότητα να αποβάλουν σε μια επόμενη εγκυμοσύνη.

Όταν δε ο αριθμός των κυττάρων ΝΚ ξεπερνάει το 18% στο περιφερικό αίμα τότε η πιθανότητα μιας επιτυχούς έκβασης εγκυμοσύνης είναι σπάνια.

Μπορεί μια γυναίκα να προλάβει μια αποβολή;

Μελέτες καταδεικνύουν ότι η εξισορρόπηση των κυττάρων ΝΚ πριν από τη σύλληψη και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του ποσοστού ζώντων γεννήσεων.

Μάλιστα η έρευνα έχει προχωρήσει και δείχνει ότι ο εντοπισμός και η οργάνωση των λιπαρών οξέων έχουν άμεση επίδραση στη συμπεριφορά ορισμένων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων (Parveen Yaqoob and Philip C. Calder).

Αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν την ύπαρξη αρκετών νέων μηχανισμών με τους οποίους η τροποποιημένη διαθεσιμότητα λιπαρών οξέων μπορεί να ρυθμίσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις και να επηρεάσει τα κλινικά αποτελέσματα.

«Σήμερα, με μία απλή εξέταση που μετρά τα επίπεδα των κυττάρων ΝΚ, εντοπίζονται σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες που κινδυνεύουν από πιθανή αποβολή ανοσολογικής αιτιολογίας. Πλέον είμαστε σε θέση να προτείνουμε στην έγκυο κατά την επίσκεψή της στο ιατρείο, την εγκεκριμένη λύση που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό της, θωρακίζοντας τον οργανισμό της απέναντι στο ενδεχόμενο μιας αποβολής ανοσολογικής αιτιολογίας, με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης», καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.

Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος
Μαιευτήρας - χειρούργος - γυναικολόγος με ειδίκευση στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
mmal@drvasilopoulos.com
www.drvasilopoulos.com
www.fertilitypreservation.gr

new-photo.jpg

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη χειρουργική του ενδομητρίου στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes στο Παρίσι.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFEIASO .

Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο Λυκείου Λεοντίου και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.

Μετά την υποχρεωτική πρακτική του γιατρού, εργάστηκε για ένα έτος ως ειδικός γιατρός στο 1ο Πανεπιστημιακό Χειρουργικό Κλινική του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» της Αθήνας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως πρώτος ιατρός, πήγε στην Ελβετία, όπου εκπαιδεύτηκε τα έτη 2003-2008, στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας. ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Ο γιατρός εργάστηκε στις μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Πανεπιστημίου της Lausanne (CHUV, Καθ. Pierre De Grandi), στη Γενεύη (HUG, Καθ. JB Dubuisson) και στα νοσοκομεία Nord Vaudois. (EHNV, Dr.med JF Bauen). Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Clinic Leader και συμμετείχε ενεργά στην κλινική εκπαίδευση μαθητών και ιατρών.

Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, συνέχισε την εξειδίκευσή του στη Γαλλία, όπου εκπαιδεύτηκε στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cochin-St Vincent de Paul στο Παρίσι όπου εργάστηκε μέχρι το 2009 κρατώντας τη θέση του προσκολλημένου ιατρού.

Η γυναικολογική ενδοκρινολογία και η μονάδα IVF στο Cochin-St. Ο Vincent de Paul είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες IVF στην Ευρώπη και παραδίδεται στο εργαστήριο κλινικής έρευνας και ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεργάστηκε στενά με τους παγκοσμίως γνωστούς καθηγητές Dominique de Ziegler και Charles Chapron, κερδίζοντας σταθερή εμπειρία στη διερεύνηση και τη θεραπεία περιπτώσεων υπογόνιμων ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί με ενδομητρίωση, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Έχει επίσης συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία πρωτοκόλλων παρέμβασης για στείρους ασθενείς με ογκολογικό ιστορικό (Ογκο-γονιμότητα).

Ο γιατρός Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος παρουσιάζει ένα σημαντικό επιστημονικό έργο, το οποίο ιδρύθηκε με τη συγγραφή πολλών ιατρικών έργων που δημοσιεύονται κυρίως σε περιοδικά παγκοσμίου εμβέλειας .

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, όπως η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής και η Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής κλπ.

Τον Απρίλιο του 2009 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως επιστημονικός συνεργάτης της αίθουσας μητρότητας του ΙΑΣΩ και το 2015 ίδρυσε μαζί με διακεκριμένους αναπαραγωγικούς ιατρούς την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute Of Life – IASO.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να είναι συνεργάτης στο Cochin-St. Vincent de Paul στο Παρίσι, όπου δίνει τακτικά διαλέξεις στο πλαίσιο του μαθήματος του πανεπιστημίου στο Παρίσι Πανεπιστήμιο «Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και Αναπαραγωγή».

Είναι παντρεμένος με την παιδιατρικό επεμβατικό ακτινολόγο Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.

DPG Network
Δείτε επίσης