Επηρεάζει ο χειμώνας τη γονιμότητα του ζευγαριού;

 Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να συλλάβει ένα ζευγάρι το χειμώνα;

Επηρεάζει ο χειμώνας τη γονιμότητα του ζευγαριού;
Bigstock

Τα ζευγάρια μπορούν να συλλάβουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Οι πιθανότητες επιτυχίας ωστόσο αυξάνονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι πιο γόνιμοι μήνες με βάση τον αριθμό των γεννήσεων εννέα μήνες μετά.

bitamini-b12-gonimotita.jpg

Πώς επηρεάζεται το σπέρμα από το κρύο

Η ζέστη ως γνωστόν επηρεάζει αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας συμβουλεύουν τους άνδρες να αποφεύγουν οποιαδήποτε θερμότητα γύρω από τους όρχεις, εάν προσπαθούν να συλλάβουν.

Ακόμα όμως και το χειμώνα, που οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, ο άντρας πρέπει να αποφεύγει τα πολύ στενά εσώρουχα, να κάνει υδρομασάζ ή να στηρίζει στα πόδια του για αρκετές ώρες τον φορητό υπολογιστή.

kirsokili-kai-gonimotita.jpg

Τεστοστερόνη

Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός άνδρα, τόσο περισσότερο σπέρμα παράγει και αυτό βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης. Μια μελέτη που εξέτασε τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια των εποχών έδειξε ότι αυτά αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα σχετικά με την περίοδο των χειμερινών διακοπών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους άνδρες να βελτιώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Το ένα είναι το είδος του φαγητού. Καταναλώνοντας αρκετή πρωτεΐνη, οι άνδρες μπορούν να αυξήσουν την τεστοστερόνη.

Η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από το περιβάλλον αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, πιο ανθρωποκεντρικοί. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια μπορεί να προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη ώστε να συμπίπτει με περιόδους του έτους που έχουν περισσότερο χρόνο άδειας (όπως το καλοκαίρι ή τις γιορτές) ή απλώς επειδή προτιμούν να αποκτήσουνμωρό κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου μήνα.

Με πληροφορίες από το mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved