Έκτοπη κύηση: Συμπτώματα και αίτια

Η έκτοπη κύηση είναι μια εγκυμοσύνη μη βιώσιμη για το έμβρυο και δυνητικά επικίνδυνη για τη γυναίκα.

Έκτοπη κύηση: Συμπτώματα και αίτια
Bigstock

Η εγκυμοσύνη ξεκινά με ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Φυσιολογικά, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας. Μια έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται και αναπτύσσεται έξω από την κύρια κοιλότητα της μήτρας.

Μια έκτοπη κύηση συμβαίνει πιο συχνά σε μια σάλπιγγα, η οποία μεταφέρει τα ωάρια από τις ωοθήκες στη μήτρα. Αυτός ο τύπος έκτοπης κύησης ονομάζεται εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση (η πιο συχνή θέση εντόπισης της εξωμητρίου εγκυμοσύνης είναι η σάλπιγγα -σαλπιγγική κύηση). Μερικές φορές, μια έκτοπη κύηση εμφανίζεται σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως η ωοθήκη, η κοιλιακή κοιλότητα ή το κάτω μέρος της μήτρας (τράχηλος), που συνδέεται με τον κόλπο.

Μια έκτοπη κύηση δεν μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Το γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να επιβιώσει και ο αναπτυσσόμενος ιστός μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία απειλητική για τη ζωή, εάν δεν θεραπευθεί.

Συμπτώματα έκτοπης κύησης

Μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα στην αρχή. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες που έχουν έκτοπη κύηση έχουν τα συνήθη πρώιμα σημάδια ή συμπτώματα της εγκυμοσύνης - μια απώλεια περιόδου, ευαισθησία στο στήθος και ναυτία.

Εάν κάνετε τεστ εγκυμοσύνης, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ωστόσο, μια έκτοπη εγκυμοσύνη δεν μπορεί να συνεχιστεί κανονικά.

Καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο μεγαλώνει σε ακατάλληλο μέρος, τα σημάδια και τα συμπτώματα γίνονται πιο αισθητά.

ektopi-kyhsh.jpg

Σημάδια που μαρτυρούν έκτοπη κύηση

Συχνά, τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια μιας έκτοπης εγκυμοσύνης είναι η ελαφριά κολπική αιμορραγία και ο πυελικός πόνος.

Αν υπάρχει εσωτερική αιμορραγία (έξω από τη σάλπιγγα) τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πού συγκεντρώνεται το αίμα και ποια νεύρα ερεθίζονται. Έτσι δεν είναι απίθανο να νιώθετε και πόνο στον ώμο ή να έχετε αίσθημα κένωσης.

Μόνιμη βλάβη στη σάλπιγγα ή και απώλειά της

Εάν το γονιμοποιημένο ωάριο συνεχίσει να αναπτύσσεται στη σάλπιγγα, μπορεί να προκαλέσει ρήξη της, οξύ κοιλιακό πόνο και αιμορραγία. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν υπερβολική ζαλάδα ή λιποθυμία. Ευτυχώς, οι εξωμήτριες κυήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους εντοπίζονται εγκαίρως και αντιμετωπίζονται.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν έχετε σημάδια ή συμπτώματα έκτοπης εγκυμοσύνης όπως:

  • Έντονο κοιλιακό ή πυελικό πόνο που συνοδεύεται από κολπική αιμορραγία
  • Έντονη ζαλάδα ή λιποθυμία
  • Πόνο στον ώμο - ιδιαίτερα όταν ξαπλώνετε

πηγή: mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved