Έκτοπη κύηση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι είναι η έκτοπη κύηση, πώς εκδηλώνεται και τι κινδύνους ενέχει

Έκτοπη κύηση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι είναι η έκτοπη κύηση

Μια εξωμήτρια ή αλλιώς έκτοπη εγκυμοσύνη είναι όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες.

Οι σάλπιγγες είναι οι σωλήνες που συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα. Εάν ένα ωάριο κολλήσει σε αυτά, δεν θα εξελιχθεί σε μωρό, και η υγεία σας μπορεί να κινδυνεύσει εάν η εγκυμοσύνη συνεχιστεί.

Δυστυχώς, δεν είναι δυνατό να σωθεί η εγκυμοσύνη. Συνήθως πρέπει να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας φάρμακο ή χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα έκτοπης εγκυμοσύνης

Μια έκτοπη κύηση δεν έχει πάντα εμφανή συμπτώματα και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο κατά τη διάρκεια ενός υπέρηχου.

Εάν έχετε συμπτώματα, τείνουν να αναπτύσσονται μεταξύ της 4ης και της 12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

exomitria kiisi

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό:

  • Μια απώλεια περιόδου και άλλα σημάδια εγκυμοσύνης
  • Πόνος στην κοιλιά χαμηλά στη μια πλευρά
  • Κολπική αιμορραγία ή καφέ υδαρή έκκριση
  • Πόνος στην άκρη του ώμου σας
  • Ενόχληση κατά την ούρηση ή την αφόδευση

Αλλά αυτά τα συμπτώματα δεν είναι απαραίτητα σημάδια σοβαρού προβλήματος. Μερικές φορές μπορεί να προκληθούν από άλλα προβλήματα, όπως ένα απλό πρόβλημα στο στομάχι.

Πώς αντιμετωπίζεται μια έκτοπη κύηση

Υπάρχουν 3 κύριες θεραπείες για την έκτοπη κύηση:

Μελλοντική διαχείριση – παρακολουθείστε προσεκτικά και χρησιμοποιείται μία από τις παρακάτω θεραπείες εάν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν διαλύεται από μόνο του.

Φαρμακευτική αγωγή – μια ένεση ενός ισχυρού φαρμάκου που ονομάζεται μεθοτρεξάτη χρησιμοποιείται για να σταματήσει την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης.

Χειρουργική επέμβαση – λαπαροσκόπηση, πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία για την αφαίρεση του γονιμοποιημένου ωαρίου, συνήθως μαζί με την προσβεβλημένη σάλπιγγα.

Θα ενημερωθείτε για τα οφέλη και τους κινδύνους κάθε επιλογής. Σε πολλές περιπτώσεις, θα συνιστάται μια συγκεκριμένη θεραπεία με βάση τα συμπτώματά σας, και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχετε.

Ορισμένες θεραπείες μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές σας να μπορέσετε να συλλάβετε φυσικά στο μέλλον, αν και οι περισσότερες γυναίκες εξακολουθούν να μπορούν να μείνουν έγκυες. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με το γιατρό σας!

Βοήθεια και υποστήριξη μετά από έκτοπη κύηση

Η απώλεια μιας εγκυμοσύνης μπορεί να είναι καταστροφική και πολλές γυναίκες νιώθουν την ίδια αίσθηση θλίψης σαν να είχαν χάσει ένα μέλος της οικογένειας τους.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα συναισθήματα αυτά να διαρκούν αρκετούς μήνες, αν και συνήθως βελτιώνονται με τον καιρό. Φροντίστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας και στον σύντροφό σας για να θρηνήσετε.

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας παλεύετε να συμβιβαστείτε με την απώλειά, μπορεί να επωφεληθείτε από την επαγγελματική υποστήριξη ενός θεραπευτή.

Οι ομάδες υποστήριξης για άτομα που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την απώλεια μιας εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Με πληροφορίες από: www.nhs.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved