Τα 5 σημεία - κλειδιά για την επιτυχία στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Ο Δρ Παναγιώτης Καραντζής, MD, PhD, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ & Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ, τονίζει ότι το ζευγάρι που αποφασίζει να επισκεφθεί τον κόσμο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για να λύσει το πρόβλημα της υπογονιμότητας που το απασχολεί, θα πρέπει να γνωρίζει τα ακόλουθα:

Τα 5 σημεία - κλειδιά για την επιτυχία στην εξωσωματική γονιμοποίηση
  1. Η επιλογή του ιατρού και της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΥΑ) θα πρέπει να γίνεται με βάση ασφαλώς την επιστημοσύνη, τον βαθμό ασφάλειας της υγείας των ασθενών και φυσικά τα ποσοστά επιτυχίας που ακολουθούν τον επιστήμονα αλλά και το εργαστήριο που τον υποστηρίζει. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντοτε εύκολο, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε ‘ότι φαίνεται δεν είναι πάντοτε και αληθινό.’

  2. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να δημιουργηθεί από την αρχή μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ζευγάρι και το γιατρό. Αυτό χτίζεται βήμα – βήμα, με το ζευγάρι να μπορεί να αναγνωρίζει από την αρχή το πλάνο που έχει καταστρώσει ο γιατρός για την κάθε περίπτωση. Επίσης, είναι σημαντικό ο γιατρός να κάνει κατανοητό όχι μόνο το πλάνο εξετάσεων, αλλά να εξηγεί την αιτία της υπογονιμότητας, όταν αυτή ανευρίσκεται και τέλος την προτεινόμενη θεραπεία. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να αισθανθεί με την πάροδο του χρόνου οικία με τον γιατρό, με τον τελευταίο να χρειάζεται πολλές φορές να χρίζεται και ψυχολόγος και να υποστηρίζει και να τονώνει, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, την ψυχολογία του ζευγαριού.

  3. Το περιβάλλον της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΥΑ) πρέπει να εμπνέει ασφάλεια, διακριτικότητα και πολύ σημαντικό το αίσθημα της εξατομικευμένης φροντίδας και όχι της εμπορευματοποίησης ή «σαλαμοποίησης» των ζευγαριών.

  4. Η ΜΥΑ θα πρέπει πλέον να πληροί τις προδιαγραφές λειτουργίας που ορίζει η Ανώτατη Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και κτιριακά αλλά κυρίως στο ευαίσθητο κομμάτι των χώρων του εργαστηρίου. Δεν λογίζεται πλέον ΜΥΑ σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, αλλά μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία και κλινικές. Αυτή θα είναι η τελική εικόνα σε λίγο καιρό.

  5. Τέλος, τα ποσοστά επιτυχίας που ακολουθούν τον γιατρό συνήθως δεν είναι πάντοτε αυτά που αναγράφονται στα προσωπικά sites, αλλά καθρέφτης τους είναι ο αριθμός των γυναικών και των ζευγαριών που τον συστήνουν όντας ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό έχει ακόμη περισσότερη σημασία όταν τον συστήνουν και ζευγάρια που δεν πέτυχαν τον στόχο, αλλά έμειναν ευχαριστημένοι από την αντιμετώπιση που έτυχαν.

Έχοντας αυτά στο μυαλό σας, η τελική επιλογή είναι και θα είναι δική σας!

Καλή επιτυχία …στο όνειρο!

Δρ Παναγιώτης Καραντζής,
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,
Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ
& Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβυογένεσις

More info:
www.karantzisivf.gr
https://www.facebook.com/karantzisivf/
Τηλ. 210 6424198 | Βασ. Σοφίας 117, Αθήνα
Τηλ. 210 68 69 827 - 210 68 69 830 | MΗΤΕΡΑ IVF, Ερ. Σταυρού 6, Αθήνα

Σύντομο βιογραφικό

giatros karantzis

Ο Παναγιώτης Καραντζής ΜD, PhD, DRCOG σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Μαιευτική - Γυναικολογία εξ ολοκλήρου στη Μ. Βρετανία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του MANCHESTER, ROYAL MATERNITY HOSPITAL και PRINCESS ROAL HOSPITAL στο HULL – YORKSHIRE) και τέλος εκπαιδεύτηκε για 2 χρόνια στην ενδοσκοπική χειρουργική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολείται ενεργά με την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας του Κ. Πάντου στην κλινική Genesis Αθηνών. Έχει, παράλληλα, συμμετάσχει σε σειρά εργασιών, πολλές από τις οποίες παρουσίασε σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και fora. Ο ιατρός διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας IVF του ΜΗΤΕΡΑ επί σειρά ετών και ταμίας στο Δ.Σ της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Β' Πανεπιστημιακή Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Καθηγητού Γ. Κρεατσά και ορκίσθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2012. Τον Οκτώβριο του 2016 του απονεμήθη από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διαπίστευση ικανοτήτων στην υστεροσκοπική και λαπαροσκοπική χειρουργική. Από τον Μάιο του 2020 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ και από τον Ιανουάριο του 2022 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF ΕMΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved