Eξωσωματική γονιμοποίηση: Ο ρόλος του DNA στην επιτυχία και την υγιή έκβασή της

  • Υπογονιμότητα: Τι είναι
  • Η τεχνολογία Whole Exome Sequencing
  • Επιγενετική - Τι να γνωρίζετε

 

Eξωσωματική γονιμοποίηση: Ο ρόλος του DNA στην επιτυχία και την υγιή έκβασή της

Υπογονιμότητα: Τι είναι

Η υπογονιμότητα είναι μία νόσος που επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού αναπαραγωγικής ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την πρόοδο των σχετικών με την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή επιστημών, τα εξειδικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο εμβρυολογικό εργαστήριο και την εφαρμογή σύνθετων αλγορίθμων, οι πιθανότητες επιτυχίας ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πιο υψηλές από ποτέ, ακόμα και σε υπογόνιμους ασθενείς προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

Παρόλαυτά, και οι πιο επιτυχημένες θεωρητικά θεραπείες, εξακολουθούν να καταλήγουν σε αποτυχημένη εμφύτευση καλών φαινομενικά εμβρύων ή σε δυσμενή έκβαση μίας κύησης.

Πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι τόσο η γενετική όσο και η επιγενετική διάγνωσης της υπογονιμότητας επηρεάζουν όχι μόνο τη σοβαρότητα της νόσου αλλά και τα συνολικά αποτελέσματα μίας θεραπείας.

Η τεχνολογία Whole Exome Sequencing

Με τη χρήση της τεχνολογίας του Whole Exome Sequencing, μπορεί να γίνει εξατομίκευση της γενετικής ανάλυσης της υπογονιμότητας (Fertility iD® test) για ακόμα μεγαλύτερη εξατομίκευση του θεραπευτικού πλάνου ή ακόμα και αλλαγή του, ανάλογα με τα αποτελέσματα.

exosomatiki gonimopoihsh 1

Επιγενετική - Τι να γνωρίζετε

Η επιγενετική είναι ο πιο πρόσφατος κλάδος της γενετικής που μελετά τους διαφορετικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων χωρίς άμεση τροποποίηση της αλληλουχίας του DNA. Με πιο απλά λόγια, η επιγενετική μελετάει πώς ο τρόπος ζωής, η διατροφή και το περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές που επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη γονιμότητα. Σε αντίθεση με τις γενετικές αλλαγές, οι επιγενετικές αλλαγές είναι αναστρέψιμες και δεν αλλάζουν την αλληλουχία του DNA, μπορούν όμως να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα “διαβάζει” και εκφράζει τη γενετική πληροφορία που περιέχεται σε αυτό.

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι τέτοιες ρυθμιστικές διαδικασίες μπορεί να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην ομαλή εμφύτευση ενός εμβρύου και την έναρξη της εγκυμοσύνης όσο και στις μεταγενέστερες διαδικασίες της εμβρυϊκής ανάπτυξης και επιτυχούς έκβασης της κύησης, καθορίζοντας μάλιστα μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

Οι επιγενετικοί μηχανισμοί στη σύλληψη και την εγκυμοσύνη είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που αφορά τόσο μητρικούς, πατρικούς, εμβρυϊκούς όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν και να τροποποιήσουν αρχικά τη δημιουργία υγιών ωαρίων και σπερματοζωαρίων, στη συνέχεια εμβρύων και τελικά την εμβρυϊκή ανάπτυξη κατά τις διάφορες φάσεις της κύησης.

Η διατροφή και η άσκηση αποτελούν σημαντικούς επιγενετικούς παράγοντες, που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση των γονιδίων, ακόμη και αυτών που σχετίζονται με τη γονιμότητα. To Nutrigenomix® Fertility Test αποτελεί ένα καινοτόμο τεστ διατροφογενωμικής ανάλυσης για τη δημιουργία ενός απόλυτα εξατομικευμένου μοντέλου διατροφής και τρόπου ζωής για την παραγωγή πιο υγιών γαμετών (ωαρίων και σπερματοζωαρίων), για μείωση των φλεγμονών και του οξειδωτικού στρες, για την καλύτερη ρύθμιση των ορμονών που σχετίζονται με τη διαδικασία της αναπαραγωγής και γενικότερα, για τη συνολική υποστήριξη της αναπαραγωγικής λειτουργίας με σκοπό μία υγιή σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc
Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και το Ανθρώπινο Μικροβίωμα.
CEO Ferticeutics Co. Επιστημονική συνεργάτιδα Institute of Life IASO
www.harroulabilali.gr

Harroula Bilali IASO

Μάθετε περισσότερα για τη γονιμότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε παρακάτω

afieroma imera gonimotitas
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved