Η εξωσωματική μού χάρισε τα παιδιά μου

15 Ιουνίου: Ημέρα γονιμότητας

Η εξωσωματική μού χάρισε τα παιδιά μου
bigstockphoto.com

Ποια γυναίκα φαντάζεται ότι θα πρέπει να κάνει εξωσωματική για να γίνει μαμά; Καμία.

Όπως όλες οι κοπέλες, έτσι κι εγώ πίστευα ότι θα μείνω έγκυος με το φυσιολογικό τρόπο – για εξωσωματική ούτε σκέψη, φυσικά! Και ναι, το παραδέχομαι, όταν άκουγα ότι μια κοπέλα έκανε εξωσωματική, κάπου μέσα μου τη λυπόμουνα, ένιωθα σα να έχει περάσει μια τεράστια ταλαιπωρία και σαν να μην μπόρεσε να τα καταφέρει μόνη της…

Μέχρι που έπρεπε κι εγώ να κάνω εξωσωματική… Και τότε άλλαξαν όλα… Να σας πω τι έγινε λοιπόν. Με τον άντρα μου είμαστε από τα ζευγάρια με την ‘ανεξήγητη υπογονιμότητα΄, όπως το λένε οι γιατροί. Αυτό σημαίνει ότι όλα φαίνονται καλά, όλες οι εξετάσεις είναι καλές κι όμως ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης δεν έρχεται.

Ακούγεται παράξενο, το ξέρω, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό! Σας το λέω εγώ που μου πήρε καιρό να το αποδεχτώ. Μετά από τα 2 πρώτα χρόνια (δηλαδή πριν κάνουμε τις εξετάσεις), περάσανε άλλα 2 χρόνια μέχρι να το πάρω απόφαση ότι θα κάνω εξωσωματική. Σκεφτόμουνα, αφού δεν έχω τίποτα, αφού είναι όλα καλά, τι μου λέει ο γιατρός; Δεν μπορεί, θα μείνω έγκυος αυτό το μήνα! Όχι ότι δεν τον εμπιστευόμουνα, αντιθέτως! Αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω.

gonimotita kai exsosomatiki1

Και πέρναγε μήνα-μήνα ο καιρός και το θετικό τεστ δεν ερχόταν… Κουράστηκα, απελπίστηκα να πω… Και τελικά, αυτό που φοβόμουνα περισσότερο δεν ήταν η εξωσωματική, ήταν η ιδέα που τριγυρνούσε στο μυαλό μου ότι δε θα αποκτήσω ποτέ μωρό! Ο φόβος μου αυτός με έσπρωξε να το πάρω απόφαση. Στα 37 μου, έκανα εξωσωματική.

Πού να το φανταστώ… Η εξωσωματική – που τόσο τη φοβόμουνα – έγινε η καλύτερη φίλη μου! Επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια! Από την μέρα που το πήρα απόφαση, μέσα σε 2 μήνες είχα το θετικό αποτέλεσμα. Τον πρώτο μήνα έκανα όλη την προετοιμασία με τα απαραίτητα έγγραφα και κάποιες εξετάσεις, ήθελα να τα έχω όλα έτοιμα πριν ξεκινήσω, να μην αγχωθώ.

Και τον επόμενο μήνα, ξεκίνησα! Αν με ρωτήσετε, το πιο δύσκολο κομμάτι δεν είναι η εξωσωματική και τα φάρμακα και τα ραντεβού στο γιατρό. Είναι το μετά, αφού έχουν τελειώσει όλα… Εκείνες οι μέρες από την εμβρυομεταφορά ως το τεστ χοριακής, που περιμένεις να δεις τι έγινε. Που η παραμικρή αλλαγή στο σώμα σου, το παραμικρό πονάκι, σε κάνει να αναρωτιέσαι: ‘Τι σημαίνει αυτό; Είμαι έγκυος;’

Και πέρασαν οι μέρες, και το θετικό τεστ ήρθε και πότε πέρασε ο καιρός της εγκυμοσύνης και γέννησα τα διδυμάκια μου ούτε που το κατάλαβα!

Τι να πω… Να πω ότι κακώς έχασα χρόνο μέχρι να το πάρω απόφαση; Να πω ότι η εξωσωματική δεν είναι κανένας εχθρός; Να πω ότι είναι μια φίλη για τις γυναίκες που δυσκολεύονται για το μωράκι τους; Έτσι είναι! Μια φίλη!

Ξέρω ότι δεν είναι για όλους το ίδιο, αλλά εμένα μου έδειξε το καλό της πρόσωπο και ξέρω ότι το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες γυναίκες.
Τι θα έλεγα στον εαυτό μου όταν δεν το είχα πάρει απόφαση ακόμα; Θα μου έλεγα ‘τόλμησέ το κορίτσι μου! Μην φοβάσαι! Δεν είσαι μόνη σου σε αυτό!’ Γιατί είχα δίπλα μου τον άντρα μου, βράχο, αλλά και το γιατρό μου – που με στήριξε με τις γνώσεις, με την ανθρωπιά του και με την ομάδα του.

Τόλμησέ το κι εσύ!

gonimotita kai exsosomatiki2

Το σχόλιο του γυναικολόγου αναπαραγωγής κου Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας στις 15 Ιουνίου, ας μιλήσουμε για μια θεραπεία που έχει βοηθήσει εκατομμύρια οικογένειες να αποκτήσουν τα παιδιά τους: την εξωσωματική γονιμοποίηση!

Η υπογονιμότητα δεν πρέπει να είναι ταμπού, ας μιλήσουμε ανοιχτά και ας φέρουμε στο προσκήνιο κάτι που αφορά 1 στα 8 ζευγάρια. Κοιτάξτε γύρω σας: από τα 8 ζευγάρια στο περίγυρό σας (φίλοι/συνάδελφοι/συγγενείς) το 1 έχει αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθεια για εγκυμοσύνη.

Ας στηρίξουμε αυτά τα ζευγάρια που αγωνιούν και επιθυμούν να γίνουν γονείς με τη θετική μας στάση και με επιστημονικά ορθή ενημέρωση. Για όποιο ζευγάρι χρειάζεται να κάνει εξωσωματική, το μήνυμά μου είναι να μη διστάσουν να αναζητήσουν την ομάδα των ειδικών που μπορεί να τους βοηθήσει.

Καλή επιτυχία!

madoudis

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας
Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Γέννημα IVF
www.gennima.com
facebook.com/gennima
instagram.com/gennimaivf

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved