Γονιμότητα: Τέσσερις μύθοι για τη σύλληψη και τι απαντούν οι ειδικοί

  • Μύθοι για τη σύλληψη
  • Τι λένε οι ειδικοί;

Προσπαθείς να συλλάβεις; Σίγουρα έχεις ακούσει και διαβάσει πολλά, από το ποια είναι η ιδανική ώρα, μέχρι tips για αμέσως μετά την ερωτική συνεύρεση που θα… διευκολύνουν τη σύλληψη.

Η ειδικός dr Isreal Ortega σχολιάζει τους πιο συνήθεις μύθους γύρω από τη σύλληψη και απαντά εάν υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτούς.

«Κράτα τα πόδια σου ψηλά μετά την ερωτική επαφή και θα αυξήσεις τις πιθανότητες να συλλάβεις»

Ο dr Ortega αναφέρει ότι το 30% των ζευγαριών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι εάν η γυναίκα κρατήσει για κάποια ώρα τα πόδια της ψηλά μετά την ερωτική επαφή, αυξάνονται οι πιθανότητες να συλλάβει. «Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι αυτό είναι αλήθεια. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η το σπέρμα κατά την εκσπερμάτωση περιέχει εκατομμύρια σπερματοζωάρια, συνεπώς είναι αδύνατον όλα αυτά να εξαφανιστούν εάν η γυναίκα σηκωθεί όρθια αμέσως».

«Το σιρόπι για τον βήχα μπορεί αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης»

Σύμφωνα με την dr Ortega δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα ή μελέτη που να το αποδεικνύει, ωστόσο πολλές γυναίκες το δοκιμάζουν.

«Υπάρχει ένα κοινό συστατικό στα περισσότερα σιροπια για το βήχα, η γουαϊφενεσίνη, η οποία σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, μπορεί να βοηθήσει το σπερματοζωάριο να “ταξιδέψει” πιο εύκολα και να γονιμοποιήσει το ωάριο.»

«Δεν προτείνω να ακολουθηθεί αυτή η μέθοδος ιδιαίτερα γιατί λαμβάνοντας την όποια φαρμακευτική αγωγή χωρίς λόγο, μπορεί να μειώσει την επίδρασή της σε περίπτωση ασθένειας» συμπληρώνει η ειδικός.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Kelly Sikkema

«Τα στενά εσώρουχα μπορεί να μειώσουν την γονιμότητα του άντρα»

Ένας μύθος που λίγο πολύ έχουμε ακούσει.

«Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της αυξημένης θερμοκρασίας του οσχέου και της μείωσης της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, ωστόσο, πολύ λίγες ιατρικές μελέτες μπορούν να υποστηρίξουν με στοιχεία ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του οσχέου έχει μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στο σπέρμα.»

«Για εκείνους που τείνουν να φορούν πιο σφιχτά εσώρουχα και ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους, θα πρότεινα να επιλέξουν ένα λίγο πιο χαλαρά εσώρουχα που όχι μόνο θα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, αλλά θα συμβάλλουν και στη γενικά καλύτερη προσωπική υγιεινή.»

«Η γυμναστική μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα»

Πολλοί υποστήριζαν στο παρελθόν οι γυναίκες που κάνουν υπερβολική άσκηση ενδέχεται να αυξήσουν τις πιθανότητες υπογονιμότητας. Σύμφωνα με την dr Orthega, ωστόσο, εάν προσέχεις το σώμα σου και βεβαιωθείς ότι ο εμμηνορροϊκός σου κύκλος είναι φυσιολογικός, τότε δεν υπάρχει λόγος να σταματήσεις τη γυμναστική. Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να ασκούνται τακτικά όταν θέλουν να συλλάβουν. Η σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη, ιδιαίτερα για το ορμονικό σύστημα, το οποίο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Πηγή: motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved