Οδηγός 30 ημερών για να προετοιμάσετε το σώμα σας για σύλληψη

  • Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για μια υγιή εγκυμοσύνη
  • Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης
  • Πώς θα ενισχύσετε τις πιθανότητες για σύλληψη
Οδηγός 30 ημερών για να προετοιμάσετε το σώμα σας για σύλληψη

Πήρατε την απόφαση. Είστε έτοιμη να μείνετε έγκυος καθώς θέλετε ένα μωρό στη ζωή σας. Συγχαρητήρια! Και μόνο που θέλετε να κάνετε αυτό το βήμα στη ζωή σας είναι ένα νέο επίτευγμα για εσάς.

Αλλά το σώμα σας είναι έτοιμο για μια εγκυμοσύνη; Ορίστε μια λίστα με το τι μπορείτε να κάνετε ώστε να ετοιμάσετε μέσα σε έναν μήνα το σώμα σας για σύλληψη.

1-7 ημέρες / Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για μια υγιή εγκυμοσύνη

pos tha proetoimasto gia sillipsi 3

Ημέρα 1η: Σταματήστε μεθόδους αντισύλληψης

Αν θέλετε να μείνετε έγκυος θα πρέπει να σταματήσετε οποιαδήποτε μέθοδο αντισύλληψης χρησιμοποιείτε. Μόλις η περίοδος σας αρχίσει και έχει περάσει ένας μήνας, τότε το σώμα σας θα είναι σε θέση να συλλάβει.

Ημέρα 2η: Πάρτε πολυβιταμίνες

Η εγκυμοσύνη χρειάζεται βιταμίνες. Δώστε μια ώθηση στον οργανισμό σας λαμβάνοντας πολυβιταμίνες που θα σας γεμίσουν με θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία που ενδεχομένως να έχετε έλλειψη. Ακόμη καλύτερα μπορείτε να λάβετε ειδικές βιταμίνες που προορίζονται για την ενίσχυση του οργανισμού πριν από μια εγκυμοσύνη. Στην επιλογή θα σας βοηθήσει και ο γιατρό σας.

Ημέρα 3η: Προσθέστε φυλλικό οξύ

Σε συνδυασμό με τις άλλες βιταμίνες, ίσως χρειαστεί να λάβετε επιπλέον φολλικό οξύ. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τουλάχιστον 400-800 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέως την ημέρα.

Ημέρα 4η: Φάτε καλά

Μπορείτε επίσης να πάρετε πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε από μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Απολαύστε υγιεινά τρόφιμα. Εάν ο προϋπολογισμός σας το επιτρέπει, μπορεί επίσης να θέλετε να ενσωματώσετε περισσότερα βιολογικά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας για να περιορίσετε την έκθεσή σας στις τοξίνες.

Ημέρα 5η: Γυμναστείτε

Προσθέτοντας τη γυμναστική στη ζωή σας, τουλάχιστον 4 με 5 φορές την εβδομάδα είναι ένας ακόμη επιπλέον τρόπος να προετοιμάσετε το σώμα σας για την εγκυμοσύνη. Στόχος σας θα είναι να έχετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας γυμναστικής για συνολικά 150 λεπτά κάθε εβδομάδα.

Ημέρα 6η: Κάντε εξετάσεις

Κάνοντας εξετάσεις θα δείτε αν είστε υγιής και αν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει, ίσως ζητήσει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις για να μάθει παραπάνω πράγματα.

Ημέρα 7η: Ελέγξτε αν έχετε κάνει όλα τα εμβόλια που πρέπει

Το ραντεβού που θα κάνετε με τον γιατρό σας είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία για να ενημερωθείτε για τυχόν εμβολιασμούς που μπορεί να μην έχετε κάνει κατά την παιδική σας ηλικία και έπρεπε να έχουν γίνει.

8-15 ημέρες / Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης

pos tha proetoimasto gia sillipsi 5

Ημέρα 8η: Συζήτηση σύλληψης με τον γιατρό σας

Ανάλογα με μια σειρά παραγόντων (ηλικία, προηγούμενα προβλήματα γονιμότητας κ.λπ.), μπορεί να θέλετε να κάνετε ένα έξτρα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας ώστε να λύσει τυχόν απορίες που έχετε.

Ημέρα 9η: Πότε είναι οι γόνιμες μέρες σας

Είτε χρησιμοποιούσατε κάποια μέθοδο αντισύλληψης είτε όχι, είναι σημαντικό να ξέρετε πότε είναι οι γόνιμες μέρες σας. Μάθετε περισσότερα για το παράθυρο γονιμότητας σας εδώ.

Ημέρα 10η: Περιορίστε την έκθεση σε τοξίνες

Η έκθεση σε τοξίνες μπορεί να είναι επικίνδυνη για ένα έμβρυο. Προσπαθήστε να μειώσετε την έκθεσή σας:

  • αποφεύγοντας συνθετικά αρώματα
  • επιλέγοντας προϊόντα χωρίς χημικά στο σπίτι και προϊόντα προσωπικής
    φροντίδας
  • παρακάμπτοντας ορισμένες υπηρεσίες ομορφιάς

Ακολουθούν μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα:

  • φτιάξτε τα δικά σας οικιακά καθαριστικά χρησιμοποιώντας νερό και ξύδι
  • τρώτε βιολογικά τρόφιμα
  • προμηθευτείτε απορρυπαντικά ρούχων χωρίς άρωμα
  • πετάξτε προϊόντα μακιγιάζ που περιέχουν parabens, θειικό νάτριο laureth και υδράργυρο
  • επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα

Ημέρα 11η: Διαχειριστείτε το άγχος σας

Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας και εκπαιδεύστε τον εαυτό σας ώστε να μην αγχώνεται. Αυτό θα κάνει καλό όχι μόνο σε εσάς αλλά και στο έμβρυό σας αργότερα.

Νιώθετε αγχωμένη; Περπατήστε, ακούστε μουσική, κάντε ασκήσεις αναπνοών και γενικότερα ό,τι σας κάνει χαρούμενη.

Ημέρα 12η: Κάντε γιόγκα

Η γιόγκα έχει πολλά οφέλη για τη γονιμότητά σας. Οι ασκήσεις γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν με τα συναισθήματα και το άγχος σας που σχετίζονται με τη διαδικασία της σύλληψης. Θα ενισχύσετε και θα τονώσετε το σώμα σας προετοιμάζοντας το για την εγκυμοσύνη.

Ημέρα 13η: Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας

Ενώ κάνετε όλους τους ελέγχους σας, είναι καλό να ελέγξετε επίσης και τα δόντια σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσουν τα ούλα και τα δόντια σας. Οι καλές συνήθειες βουρτσίσματος πριν από την εγκυμοσύνη μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της ουλίτιδας κατά την εγκυμοσύνη.

Ημέρα 14η: Περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Αν καπνίζετε μπορείτε να προσπαθήσετε να το ελαττώσετε αν δεν μπορείτε να το κόψετε τελείως. Το ίδιο ισχύει και με το αλκοόλ.

Ημέρα 15η: Κάντε σεξ

Μην κάνετε το σεξ ρουτίνα ή αναγκαίο μόνο και μόνο για να καταφέρετε μια σύλληψη. Το σεξ είναι απόλαυση και όχι μια απλή διαδικασία. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε ούτε να γίνει αναγκαίο. Αφιερώστε χρόνο, απολαύστε το χωρίς άγχος και σίγουρα θα σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος χωρίς δυσκολία.

16-23 ημέρες / Πώς θα ενισχύσετε τις πιθανότητες για σύλληψη

pos tha proetoimasto gia sillipsi 4

Ημέρα 16η: Φτάστε το επιθυμητό βάρος

Προσέξτε την υγεία σας και βρείτε το ιδανικό σας βάρος. Υπολογίστε το και προσπαθήστε να το φτάσετε πριν μείνετε έγκυος. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα μπορέσετε να χάσετε βάρος πριν την εγκυμοσύνη.

Ημέρα 17η: Οικογενειακό ιστορικό υγείας

Η υγεία του μωρού σας θα επηρεαστεί επίσης από γενετικούς παράγοντες που έχουν ρίζες στο γενεαλογικό σας δέντρο. Γι' αυτό ρωτήστε τους γονείς αλλά και τους γονείς σας για τυχόν ασθένειες και αυτοάνοσα ή άλλες παθήσεις που ενδεχομένως να έχουν.

Ημέρα 18η: Λαμβάνετε κάποια φάρμακα;

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε. Ίσως έχετε κάποιο αυτοάνοσο, θυροειδή, χοληστερίνη και να λαμβάνετε αγωγή. Οποιαδήποτε πληροφορία θα πρέπει να την αναφέρετε.

Ημέρα 19η: Διαβάστε ή παρακολουθήστε σεμινάρια

Υπάρχουν αρκετά σεμινάρια και συνεδρίες που προετοιμάζουν το ζευγάρι για τη σύλληψη. Ψάξτε στο διαδίκτυο, βρείτε τα και ενημερωθείτε.

Ημέρα 20η: Κοιμηθείτε καλά

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τον ύπνο μετά το παιδί. Αλλά το ίδιο σημαντικός είναι και ο ύπνος όσο προσπαθείτε να συλλάβετε.

Ημέρα 21η: Περιορίστε την καφεΐνη

Πίνετε πολύ καφέ; Ξεπερνάτε την ημερήσια δόση; Δείτε εδώ πόσο καφέ μπορείτε να πίνετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Ημέρα 22η: Πιείτε νερό

Ένα τεράστιο 60 τοις εκατό του σώματός σας αποτελείται από νερό. Κρατήστε τον εαυτό σας ενυδατωμένο για βέλτιστη υγεία. Οι γυναίκες πρέπει να πίνουν 9 φλιτζάνια νερό κάθε μέρα. Όταν μείνετε έγκυος, μπορεί να θέλετε να αυξήσετε αυτό το ποσό. Ρωτήστε το γιατρό σας για οδηγίες.

Ημέρα 23η: Μάθετε πώς θα επιτύχετε μια σύλληψη

Υπάρχουν πολλές συμβουλές γύρω από αυτό το θέμα. Αυτές όμως που θα σας βοηθήσουν θα τις βρείτε εδώ.

24-30 ημέρες

pos tha proetoimasto gia sillipsi 1

Ημέρα 24η: Ήρθε η ώρα για τσεκ απ του συντρόφου

Όσο σημαντικές είναι οι παραπάνω συμβουλές για εσάς, όσο σημαντικές είναι οι εξετάσεις πριν μείνετε έγκυος, το ίδιο σημαντικές είναι και οι εξετάσεις για τον σύντροφό σας. Αξίζει απλά να αναφερθεί ότι το 30% των προβλημάτων υπογονιμότητας εντοπίζεται στους άνδρες.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι ο πατέρας του παιδιού σας:

  • Τρώει καλά
  • ασκείται
  • δεν κάνει καταχρήσεις
  • έχει επισκεφθεί γιατρό και έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις

Ημέρα 25η: Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είστε πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα, γρίπη και άλλες ασθένειες. Ενισχύστε λοιπόν το ανοσοποιητικό σας σύστημα τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε βιταμίνη C. Αξίζει να γνωρίζετε ότι και η ξεκούραση παίζει ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα, γι' αυτό φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά.

Ημέρα 26η: Μάθετε τα ναι και τα όχι

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τα Do’s και Don’ts κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σωστά; Θα πρέπει να τα γνωρίζετε. Αν πάλι δεν τα έχετε ακούσει βρείτε τα εδώ.

Ημέρα 27η: Εργασία ή όχι;

Η δουλειά σας μπορεί να είναι σωματικά απαιτητική ή να απαιτεί κάποιες επικίνδυνες κινήσεις. Όμως η άρση βαρών, η ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και η κάμψη στη μέση μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, προβλήματα γονιμότητας ή ακόμη και αποβολή.

Συζητήστε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας και εκείνος θα σας πει αν πρέπει να εργάζεστε ή όχι ή τι πρέπει να αποφύγετε όσο προσπαθείτε να κάνετε παιδί και όσο θα είστε έγκυος.

Ημέρα 28η: Κάντε κάτι τρελό

Όσο θα είστε έγκυος, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα απαγορεύεται να κάνετε και που δεν θα είναι ασφαλή για εσάς ή το μωρό σας. Γι' αυτό κάντε ο,τιδήποτε τρελό τώρα.

Ημέρα 29η: Ελέγξτε την ασφαλιστική σας κάλυψη

Είναι σημαντικό να έχετε μια ασφάλεια υγείας γι' αυτό μάθετε τα πάντα για αυτή. Τι σας καλύπτει και τι όχι.

Ημέρα 30η: Συζητήστε σαν ζευγάρι

Μπορεί να συλλάβετε στους λίγους πρώτους κύκλους προσπάθειας, αλλά συχνά μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο. Πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε μιλήστε με τον σύντροφό σας και να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας. Η συζήτηση για τυχόν ζητήματα ή απογοητεύσεις που μπορεί κατά τη διάρκεια που θα προσπαθείτε να αποκτήσετε το παιδί σας είναι το κλειδί για να διατηρήσετε τη σχέση σας υγιή.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved