Με πόσα ωάρια γεννιούνται οι γυναίκες; (Και άλλες ερωτήσεις γύρω από τα ωάρια)

  • Τα θηλυκά μωρά γεννιούνται με ωάρια;
  • Με πόσα αυγά γεννιούνται τα κορίτσια;
  • Γιατί ο εμμηνορροϊκός κύκλος δεν ξεκινά από τη γέννηση;
  • Πόσα ωάρια έχει ένα κορίτσι όταν φτάσει στην εφηβεία;
  • Πόσα ωάρια χάνει μια γυναίκα κάθε μήνα μετά την εφηβεία;
  • Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στα 30 της;
  • Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στα 40;
  • Γιατί μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων καθώς μεγαλώνουμε;
  • Τι συμβαίνει με τα ωάριά σας κατά την εμμηνόπαυση;

Πόσα γνωρίζετε για το σώμα σας; Αλήθεια, τι ξέρετε για ωάρια που παράγει το γυναικείο σώμα;

Τα θηλυκά μωρά γεννιούνται με ωάρια;

Ναι, τα θηλυκά μωρά γεννιούνται με όλα τα κύτταρα ωαρίων που θα έχουν ποτέ. Δεν παράγονται νέα κύτταρα ωαρίων κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτό έχει γίνει αποδεκτό από καιρό ως γεγονός, ωστόσο ο αναπαραγωγικός βιολόγος John Tilly προσέφερε έρευνα το 2004 που αρχικά υποτίθεται ότι έδειχνε νέα βλαστοκύτταρα ωαρίων σε ποντίκια.

Αυτή η θεωρία διαψεύστηκε γενικά από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, ωστόσο υπάρχει μια μικρή ομάδα ερευνητών που επιδιώκει αυτό το έργο. (Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα σε άρθρο του 2020 στο The Scientist.)

FYI: Τι είναι το ωάριο - Βικιπαίδεια

Το ωάριο είναι το γεννητικό κύτταρο (γαμέτης) των θηλυκών οργανισμών το οποίο βρίσκεται στην ωοθήκη.

Σε κάθε ωοθήκη από την γέννηση της γυναίκας υπάρχουν πάρα πολλά ειδικά κύτταρα, που στην εφηβεία θα αρχίσουν να εξελίσσονται σε ωάρια. Κάθε ωάριο ωριμάζει και ελευθερώνεται κάθε 28 μέρες (έμμηνος κύκλος που επαναλαμβάνεται μέχρι την εμμηνόπαυση) και αυτή η διαδικασία γίνεται εναλλάξ και στις 2 ωοθήκες.

Μετά την απελευθέρωσή του, το ωάριο προχωρεί στον ωαγωγό για να καταλήξει στη μήτρα. Με την παραγωγή και την ελευθέρωση του ωαρίου παρατηρείται αύξηση της έκκρισης ορμονών από την ωοθήκη, που προκαλούν πάχυνση και εμπλουτισμό με αίμα του βλεννογόνου του τοιχώματος της μήτρας. Οι αλλαγές αυτές προετοιμάζουν την μήτρα να θρέψει το έμβρυο αν το ωάριο γονιμοποιηθεί.

Αν και η ύπαρξη είχε διατυπωθεί ήδη από τα τέλη του 17ου αιώνα, το ωάριο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μικροσκοπικά το 1826 από τον Καρλ Ερνστ φον Μπάερ.

Με πόσα αυγά γεννιούνται τα κορίτσια;

Ως έμβρυο σε πρώιμη ανάπτυξη, ένα μωρό κορίτσι έχει περίπου 6 εκατομμύρια ωάρια (αυγά).

Ο αριθμός αυτών των αυγών (ωοκύτταρα, για την ακρίβεια) μειώνεται σταθερά, έτσι ώστε όταν γεννηθεί το κορίτσι να έχει μεταξύ 1 και 2 εκατομμύρια ωάρια. (Αρκετές πηγές διαφέρουν ελαφρώς σε αυτό το θέμα, αλλά ανεξάρτητα, μιλάμε για επταψήφιο αριθμό)

Γιατί ο εμμηνορροϊκός κύκλος δεν ξεκινά από τη γέννηση;

Καλή ερώτηση. Τα ωάρια είναι εκεί, οπότε τι εμποδίζει την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου;

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι σε αναμονή έως ότου ένα κορίτσι φτάσει στην εφηβεία. Η εφηβεία ξεκινά όταν ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο αρχίζει να παράγει ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH).

Με τη σειρά της αυτή η ορμόνη (GnRH) διεγείρει την υπόφυση να παράγει την ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH). Η FSH ξεκινά την ανάπτυξη των ωαρίων και προκαλεί αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα τους, δεν είναι περίεργο τα κορίτσια βιώνουν τις σχετικές εναλλαγές της διάθεσης! (Γονείς με έφηβες υπομονή)

Αναρωτιέστε για το πρώτο σημάδι της εφηβείας; Η εμμηνόρροια ξεκινά περίπου 2 χρόνια μετά την στηθαρχή. Ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι 12 ετών πολλά κορίτσια μπορεί να δουν την έμμηνο ρύση από τα 8 τους ή από τα 15 τους.

Πόσα ωάρια έχει ένα κορίτσι όταν φτάσει στην εφηβεία;

Όταν ένα κορίτσι φτάσει στην εφηβεία, έχει περίπου 300.000 και 400.000 ωάρια. Τι έγινε με τα υπόλοιπα αυγά; Ιδού η απάντηση: Πριν από την εφηβεία, περισσότερα από 10.000 ωάρια πεθαίνουν κάθε μήνα.

Πόσα ωάρια χάνει μια γυναίκα κάθε μήνα μετά την εφηβεία;

Τα καλά νέα είναι ότι ο αριθμός των ωαρίων που χάνονται κάθε μήνα μειώνεται μετά την εφηβεία.

Μετά την έναρξη του εμμηνορροϊκού της κύκλου, μια γυναίκα χάνει περίπου 1.000 (ανώριμα) αυγά κάθε μήνα, σύμφωνα με τον Δρ Sherman Silber, ο οποίος είναι συγγραφέας του «Beating Your Biological Clock», ενός οδηγού που προορίζεται για τις γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα. Δηλαδή για να το πούμε πιο απλά, μια γυναίκα χάνει περίπου 30 με 35 ωάρια την ημέρα.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά γνωρίζουν ότι δεν επηρεάζεται από τα περισσότερα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε. Δεν επηρεάζεται για παράδειγμα από τις ορμόνες σας, τις μεθόδους αντισύλληψης, τα συμπληρώματα διατροφής ή την σοκολάτα.

Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στα 30 της;

Δεδομένων των αριθμών, όταν μια γυναίκα φτάνει τα 32, η γονιμότητά της αρχίζει να μειώνεται και μειώνεται πιο γρήγορα μετά τα 37. Διαβάστε περισσότερα για το θέμα αυτό εδώ.

Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στα 40;

Έχετε φτάσει τα 40. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το πόσα ωάρια σας έχουν απομείνει. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το επηρεάζουν αυτό.

Γιατί μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων καθώς μεγαλώνουμε;

Γράψαμε για την ποσότητα των ωαρίων που έχετε. Τι γίνεται όμως με την ποιότητα;

Δύο είναι οι παράγοντες που ελέγχουν την ποιότητα των ωαρίων.

α) Ο αριθμός των χρωμοσωμάτων που περιέχουν
β) Η ενέργεια που τους παρέχεται

Ένα ωάριο πρέπει να έχει τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων ώστε να μπορεί να τα συνδυάσει με το σπέρμα. Αρκετά ωάρια δεν έχουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά μια γονιμοποίηση αδύνατη.

Τα ωάρια απαιτούν ενέργεια για να γονιμοποιηθούν. Αυτή την ενέργεια τους την παρέχουν τα μιτοχόνδρια, κάποια μικροσκοπικά στοιχεία των κυττάρων που μεταδίδουν ενέργεια. Όσο τα χρόνια περνούν λοιπόν, τα μιτοχόνδρια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, έτσι ένα ωάριο που γονιμοποιείται μπορεί να μην έχει την ενέργεια για να διαιρεθεί.

Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε ότι η ποιότητα του ωαρίου, καθορίζει την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να διατηρήσει την εγκυμοσύνη της, χωρίς επιπλοκές και προβλήματα. Αν ένα ωάριο κακής ποιότητας γονιμοποιηθεί, υπάρχει η πιθανότητα να μην συντηρηθεί σωστά και να οδηγήσει σε αποβολή.

Τι συμβαίνει με τα ωάριά σας κατά την εμμηνόπαυση;

Όταν "ξεμείνετε" από ωάρια, οι ωοθήκες σας θα σταματήσουν να παράγουν οιστρογόνα και θα περάσετε στην εμμηνόπαυση. Το πότε ακριβώς συμβαίνει αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των ωαρίων με τα οποία γεννηθήκατε.

Θυμάστε εκείνη την απόκλιση μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων που αναφέραμε παραπάνω; Εάν γεννηθήκατε με μεγαλύτερο αριθμό ωαρίων, μπορεί να ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία γυναικών που μπορούν να συλλάβουν φυσικά ένα μωρό ακόμη και μετά τα 45 τους.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved