Κορονοϊός: Πώς θα πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας (vid)

Συμβουλές για να αποθηκεύσετε, να πλύνετε και να ετοιμάσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας προς κατανάλωση

Κορονοϊός: Πώς θα πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας (vid)

Είναι αρκετά σημαντικό να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν τα καταναλώσετε ώστε να διασφαλίσετε ότι είναι καθαρά και ασφαλή για να τα φάτε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σημασία της ασφαλούς διαχείρισης του κρέατος, αλλά πολλοί θεωρούν ότι ο κίνδυνος δηλητηρίασης από τα λαχανικά είναι χαμηλός.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός επισημάνθηκε στην επιδημία Escherichia coli (E. coli) το 2011 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το χώμα που είχε κολλήσει σε πράσα και πατάτες θεωρείται ότι ήταν η πηγή της επιδημίας, η οποία αφορούσε 250 περιπτώσεις μόλυνσης από E.coli

Πώς πρέπει να πλένονται τα φρούτα και τα λαχανικά

Το πλύσιμο θα βοηθήσει να απομακρυνθούν τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του E.coli, από την επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών.

Όπως αναφέρει και στο άρθρο του το nhs.uk, τα περισσότερα βακτήρια βρίσκονται στο έδαφος που συνδέεται με το προϊόν. Το πλύσιμο για την απομάκρυνση οποιουδήποτε μικροοργανισμού είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό.

Όταν πλένετε τα λαχανικά και να τα τρίβετε με νερό κάτω από τη βρύση, για παράδειγμα μέσα σε ένα μπολ. Αρχίστε πρώτα με τα λιγότερο λερωμένα τρόφιμα και ξεπλύντε τα αρκετά προσεκτικά.

Το πλύσιμο των προϊόντων πρέπει να γίνεται πιο σχολαστικά από αυτό των συσκευασμένων φρούτων και λαχανικών.

Το ξεφλούδισμα ή το μαγείρεμα φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να απομακρύνει τα βακτήρια

Πώς θα αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε

  • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά πριν και μετά το πιάσιμο φρούτων και λαχανικών.
  • Κρατήστε τα ωμά λαχανικών χώρια από τα έτοιμα προς κατανάλωση λαχανικά σας.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά ξύλα κοπής, μαχαίρια πριν από κάθε χρήση.
  • Πάντα να κοιτάτε τι γράφουν οι συσκευασίες απ' έξω «έτοιμο προς κατανάλωση», «πλύντε», «ξεφλουδίστε» ή «μεγειρέψτε» πριν το φάτε.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς θα πλύνετε και πώς θα αποθηκεύσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας.



Πρέπει να σαπουνίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά εξαιτίας του κορονοϊού;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο «ζει» σε διαφορετικές επιφάνειες ο κορονοϊός ή αλλιώς COVID-19. Σε μια έρευνα ωστόσο που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο αναφέρεται ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ώρες σε κάποιες επιφάνειες και σε κάποιες άλλες από δύο έως και 3 μέρες.

Όπως αναφέρει στο globalnews.ca και ο Jeff Farber, «Δεν πρέπει να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά με σαπούνι πριν τα καταναλώσετε. Το σαπούνι και το νερό έχουν προοριστεί για να καθαρίζει ο άνθρωπος τα χέρια και το κορμί τους. Για την ακρίβεια το σαπούνι μπορεί σε κάποιους να προκαλέσει εμετό ή διάρροια. Σίγουρα δεν είναι μια σωστή τακτική!».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved