Πόσο αποτελεσματικά είναι τα DVD γυμναστικής;

Τη δεκαετία του ’80 τα DVD γυμναστικής γνώρισαν την αποθέωση. Γυμνάστριες , ηθοποιοί ( θα θυμάστε την Τζέιν Φόντα) αλλά και μοντέλα (Σίντι Κρόφορντ) κυκλοφόρησαν DVD γυμναστικής ( ειδικά aerobic) που υπόσχονταν θεαματικά αποτελέσματα.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα DVD γυμναστικής;

Μία μελέτη που έγινε στα δέκα πιο γνωστά DVD γυμναστικής στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι όλες οι γυναίκες που εμφανίζονταν στα DVD είχαν καλογυμνασμένα σώματα και ήταν πολύ αυστηρές στις παροτρύνσεις τους: «Θα πρέπει να πεθαίνετε αυτή τη στιγμή».

Αυτό οδήγησε μία ερευνητική ομάδα του Oregon State University να αμφισβητήσει το αν οι άνθρωποι μπορούν πράγματι να αποκτήσουν καλή φυσική κατάσταση με ένα DVD γυμναστικής.

‘Οπως ανάφερε ο Bradley Cardinal, επικεφαλής αυτής της έρευνας, σχεδόν όλα τα DVD τα οποία συμπεριλήφθησαν στην έρευνά τους είχαν αποθαρρυντικές ατάκες- με ένα στα επτά σχόλια «κινήτρου» να είναι αρνητικό- οι οποίες συνήθως είναι χλευαστικές. Για παράδειγμα αντί να λένε :«Κάντε όσα περισσότερα ''καθίσματα'' μπορείτε», έλεγαν «αν δεν κάνετε 20 είστε ''κότα''.»

Ο Bradley Cardinal μιλώντας στον Guardian ισχυρίστηκε ότι τέτοιου είδους DVD «κάνουν τον κόσμο να αισθάνεται άσχημα» αν και όπως πρόσθεσε αναγνωρίσει και θετικές δηλώσεις σε κάποια DVD που εμψυχώνουν τη γυναίκα που έχει επιλέξει να γυμναστεί στο σπίτι της.
Πάντως το συμπέρασμα του Cardinal είναι ότι η πλειοψηφία των DVD γυμναστικής δεν απευθύνεται στη μέση γυναίκα και τα αποτελέσματα ενδεχομένως να μην είναι και τόσο θεαματικά όσο υπόσχονται.

Για τις επισημάνσεις του αυτές δέχτηκε αρκετά υβριστικά email από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι ένα DVD γυμναστικής άλλαξε τη ζωή τους. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί ότι πολλές ασκήσεις είναι κατάλληλες μόνο για προχωρημένους.

Υπάρχουν ελάχιστες έρευνες για το αν τα DVD γυμναστικής έχουν πράγματι αποτέλεσμα. Μία μελέτη κατέληξε ότι οι αγύμναστες γυναίκες νιώθουν χειρότερα με το σώμα τους όταν χρησιμοποιούν ένα DVD με γυμνάστρια που φορά αποκαλυπτικά ρούχα τα οποία τονίζουν το αδύνατο και γυμνασμένο σώμα της. Αλλη μελέτη σε 20 νεαρές γυναίκες κατέληξε ότι σχεδόν όλες είχαν περισσότερη ενέργεια σε ένα γυμναστήριο από ότι όταν χρησιμοποιούσαν ένα DVD γυμναστικής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved