Σύνδρομο Asperger και Bullying-Τεχνικές Διαχείρισης!

Δυστυχώς για τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ο σχολικός εκφοβισμός είναι συχνό φαινόμενο. Πιο συχνά θύματα του εκφοβισμού είναι τα παιδιά με σύνδρομο Asperger. Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που φέρονται ως θύτες επιλέγουν ως θύματα παιδιά συναισθηματικά ευάλωτα.

Σύνδρομο Asperger και Bullying-Τεχνικές Διαχείρισης!

Στη συνέχεια παρουσιάζονται κάποιες προτάσεις για να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας με σύνδρομο Asperger σε περίπτωση που πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού.

•Κατανοήστε τη σοβαρότητα, τις επιπτώσεις του εκφοβισμού και την αναγκαιότητα για αντιμετώπιση του προβλήματος.
•Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του παιδιού σας για να αναγνωρίσετε τα πιθανά σημάδια. Σε περίπτωση που βιώνει το σχολικό εκφοβισμό θα αρνείται ή θα διστάζει να πάει στο σχολείο. Πολλές φορές ίσως παραπονιέται για πονοκεφάλους ή στομαχόπονους. Πολύ πιθανό να μιμείται τις επιθετικές συμπεριφορές σε μικρότερα αδέρφια ή φίλους.
•Συζητήστε με το παιδί σας για το αν κάποιος στο σχολείο του επιτίθεται σωματικά ή λεκτικά. Βοηθήστε το να καταλάβει πως θέλετε απλώς να βοηθήσετε και να σιγουρευτείτε πως όλα είναι εντάξει.
•Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να χρησιμοποιεί φράσεις όπως «Θέλω να σταματήσεις να το κάνεις αυτό», «Άφησέ με ήσυχο» για να μπορέσει χωρίς βία να αποφύγει τους θύτες του εκφοβισμού.
•Ως επόμενο βήμα, θα πρέπει να μάθει να ζητά βοήθεια από κάποιο ενήλικο. Πολλά σχολεία πλέον έχουν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα άμεσης αντιμετώπισης του bullying και θέλουν να ενημερώνονται για κάθε περιστατικό. Συνεργαστείτε με το προσωπικό του σχολείου για να μπορέσετε να στηρίξετε και να βοηθήσετε το παιδί σας.
•Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες με συνομήλικους με παρόμοια ενδιαφέροντα. Έτσι θα αναπτύξει δυνατές φιλίες και θα μάθει να αλληλεπιδρά κοινωνικά.
•Στηρίξτε το παιδί σας ψυχολογικά ή ζητήστε τη βοήθεια ειδικών για να μπορέσετε να του τονίσετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα του.

Δυστυχώς ο σχολικός εκφοβισμός είναι γεγονός όχι μόνο για τα παιδιά με σύνδρομο Asperger αλλά και για πάρα πολλά παιδιά. Ο σωστός και έγκαιρος χειρισμός είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος και για την οικοδόμηση θετικών σχέσεων.

Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός
MSc Σχολική Ψυχολογία
www.eidikospaidagogos.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved