Έκζεμα: ασπίδα κατά του μελανώματος!

Υποφέρετε από έκζεμα; Μην βιαστείτε να το καταδικάσετε, καθώς μπορεί να είναι η ασπίδα σας κατά τον καρκίνο του δέρματος!

Έκζεμα: ασπίδα κατά του μελανώματος!

Οι άνθρωποι με έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειραματόζωα. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που πυροδοτείται από το έκζεμα, φαίνεται πως καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο δέρμα.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη δείχνει πειστικά (με πειράματα σε ποντίκια) ότι η δερματική αλλεργία μπορεί να δράσει προστατευτικά από το μελάνωμα. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες συζητούν -και διαφωνούν- σχετικά με την επίδραση των δερματικών αλλεργιών στον καρκίνο. Είναι δύσκολο να εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα, καθώς τα συμπτώματα διαφέρουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων και, επιπλέον, τα ίδια τα φάρμακα κατά του εκζέματος μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση του καρκίνου.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα κοινό και ολοένα πιο συχνό πρόβλημα σε πολλές χώρες, αποτελώντας σχεδόν το ένα τρίτο των νέων καρκίνων που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το μελάνωμα, η πιο επικίνδυνη μορφή, είναι σήμερα πολύ πιο συχνή από ό,τι πριν από λίγες δεκαετίες.

Το έκζεμα μπορεί να προκύψει από την απώλεια ορισμένων σημαντικών πρωτεϊνών στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Η βλάβη αυτή στην επιδερμίδα φαίνεται πως έχει τη θετική πλευρά της, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την εμφάνιση καρκίνου. Ίσως η μελέτη παρέχει μια μικρή παρηγοριά σε όσους υποφέρουν από έκζεμα, καθώς αυτή η ενοχλητική δερματική κατάσταση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επωφελής, σε κάποιες τουλάχιστον περιστάσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved