Ο κύκλος του νερού - Κατασκευή για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού

Μιλήστε στα παιδιά σας για τη βροχή, πώς δημιουργείται και πώς εξατμίζεται με τη βοήθειας μιας κατασκευής.

Ο κύκλος του νερού - Κατασκευή για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού
Bigstock

Όταν βρέχει, το νερό πέφτει στις υδάτινες επιφάνειες του πλανήτη (λίμνες, ποτάμια, κλπ.). Το νερό αυτό θερμαίνεται από τον ήλιο, μετατρέπεται σε υδρατμούς και εξατμίζεται. Εκτιμάται ότι κάθε λεπτό εξατμίζεται ποσότητα ενός δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, σε μορφή υδρατμών που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, όπου παραμένει για δέκα μέρες κατά μέσο όρο. Στα ανώτερα στρώματα ψύχεται και δημιουργεί τα σύννεφα. Ένα μέρος από τα σύννεφα παρασύρονται από τους ανέμους πάνω από τη γη και η υγρασία τους επιστρέφει στη γη µε τις κατακρημνίσεις, σε υγρή μορφή (βροχή) ή σε στερεή (χιόνι ή χαλάζι). Το νερό που πέφτει στη γη έχει ως φυσικούς αποδέκτες τη θάλασσα, τα ποτάμια, τις λίμνες και το έδαφος που το απορροφά.

Αυτό το νερό τροφοδοτεί τα υδάτινα οικοσυστήματα δίνοντας ζωή στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενούν. Αυτό το νερό χρησιμοποιούμε, με την κατάλληλη επεξεργασία για πόσιμο.

Το νερό λοιπόν στη φύση βρίσκεται σε ένα συνεχή κύκλο. Από την αρχή του κόσμου, το νερό ταξιδεύει ξανά και ξανά διανύοντας το ίδιο μακρινό κυκλικό ταξίδι. Από τις θάλασσες και τη στεριά στην ατμόσφαιρα και ξανά πίσω, δίνοντας παντού ζωή και ενέργεια στη φύση.

Υπάρχει δηλαδή μια σταθερή ποσότητα νερού που συνεχώς ανανεώνεται και κινείται σε έναν κλειστό κύκλο μεταξύ της θάλασσας, των υδάτινων οικοσυστημάτων, των σύννεφων και της γης.

Οι άνθρωποι όπως και όλοι οι υπόλοιποι ζωντανοί οργανισμοί, χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά το ίδιο νερό. Αν το σκεφτούμε, πίνουμε το ίδιο νερό που έπιναν κάποτε οι δεινόσαυροι!

Ο κύκλος του νερού κατασκευή

Σίγουρα όλες αυτές οι πληροφορίες να μοιάζουν δύσκολες και ακατανόητες για το μικρό σας παιδί που θέλει να μάθει περισσότερα για το νερό και τον κύκλο που κάνει. Γι' αυτό οι παιδαγωγοί έχουν βρει αρκετούς τρόπους για να κάνουν πιο κατανοητές όλες αυτές τις πληροφορίες και ένας από αυτούς είναι και αυτή η κατασκευή που θα δείτε παρακάτω.

Η Δανάη ή αλλιώς όπως ίσως κάποιες να την γνωρίζετε στο Instagram, You_can_craft_it δημοσίευσε ένα εκπληκτικό βίντεο που σίγουρα θα αρέσει και θα το φτιάξετε κι εσείς.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • Ένα χάρτινο πιάτο
  • μαρκαδόρους
  • Διπλόκαρφο
  • Διάφανη μεμβράνη
  • Ανεξίτηλο γαλάζιο μαρκαδόρο (για τις σταγόνες πάνω στη μεμβράνη)

Πώς θα το φτιάξετε

https://www.instagram.com/p/CZrYn9zAyhd

Βήμα 1ο: Ζωγραφίστε επάνω στο πιάτο (από αριστερά προς τα δεξιά και κάτω) έναν ήλιο, ένα σύννεφο γαλάζιο, ένα γκρίζο σύννεφο με κεραυνό, ένα δέντρο και μια θάλασσα.

Βήμα 2ο: Βάλτε το διπλόκαρφο στο κέντρο του πιάτου και πιάστε τη διάφανη μεμβράνη.

Βήμα 3ο: Με τον ανεξίτηλο μαρκαδόρο σχεδιάστε σταγόνες.

Έτοιμη η κατασκευή σας! Γυρίστε τη διάφανη μεμβράνη με τη φορά του ρολογιού, κάνοντας κύκλο. Παράλληλα μιλήστε στα παιδιά σας για τα στάδια της εξάτμισης, συμπύκνωσης, βροχόπτωσης και συγκέντρωσης.

πηγή πληροφοριών: deyamp.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved